E rândul lor! Liga 1 se pregătește de start, iar marile vedete de anul ăsta vor fi tinerii

Ciprian Rus 17 iulie 2018

Foto: Sport Pictures

Partea bună cu un Campionat Mondial la care România a lipsit e că, timp de o lună, te poți rupe de toate inepțiile din fotbalul nostru. Partea proastă e că asta durează numai o lună. Chiar și așa, serios vorbind, o scurtă cură de Gigi Becali, MM Stoica și Dumitru Dragomir nu strică, măcar din când în când.

Sunt destui cei care s-au plâns de calitatea meciurilor din Rusia. Dar într-un an obișnuit, fără turneu final, alternativa la ele ar fi fost niște meciuri de pregătire prin Olanda sau Polonia, gen FCSB – Al Gharafa sau CFR Cluj – Wygry Suwalki. Nu-i așa că v-au scăpat până și rezumatele acestor meciuri? Plus: mai mult ca sigur, prinși cu poveștile lui Mbappe, Modrici și Lukaku, v-au scăpat episoade importante din telenovelele lui Alibec și Omrani. Ultima s-a și terminat între timp, iar atacantul CFR-ului l-a refuzat pe Gigi Becali și a rămas la Cluj, semnând atent, pe contractul de joc, nu pe cel de închiriere a unei case. La rândul lui, Alibec ar vrea și el să semneze, dar nu prea are cu cine…

D’ale noastre

Totuși, în caz că vă era dor de „D’ale noastre”, lăsăm aici motivul pentru care finanțatorul FCSB a ținut cu Croația în finala cu Rusia: portarul Subasic e ortodox de-al nostru! Dacă ai ținut cu Croația și n-ai ținut din cu totul alt motiv, ai ținut degeaba!

La nici o săptămână după terminarea Mondialului din Rusia, fotbalul intern ne ia tare și programează prima etapă chiar vineri. Ca-n „Ziua Cârtiței”, noul sezon de Liga 1 începe la fel ca sezonul trecut, cu un meci CFR Cluj – FC Botoșani, atâta că de data asta la Cluj. Tur – retur :D.

Ca să nu te ia complet pe nepregătite, ți-am pregătit un scurt context, dincolo de istoricul mișcărilor de trupe din intersezon.

Mai puțină magie, mai multă tinerețe

Liga 1 se desparte, din acest sezon, de câțiva jucători de calitate. Internaționali precum Budescu, Băluță, Găman sau Cristi Ganea pleacă din România, dar numai ultimul într-un campionat mare – Spania. Din România în Beligia, la Genk, pleacă și tânăra speranță Screciu, titular în turneul de elită U19 și om de bază și la U21.

Alți fotbaliști care s-au remarcat în ultimul sezon la echipele lor au ales să plece: Gustavo (Liaoning), Fl. Matei (Al Ittihad), Platini (Sanat Naft), Jo (Sheriff), Palici (Sheriff) sau Nemec, în timp ce Sânmărtean s-a retras din activitate. Alibec e un caz special, el pare pierdut cu totul, nu doar pentru Liga 1.

În lipsa vedetelor ultimului sezon, Liga 1 continuă pariul său pe tinerețe. FCSB are destui tineri promițători care nu au confirmat încă, dar care au șansa să o facă acum. E momentul pentru Coman, Man și Moruțan la FCSB, pentru Păun, Mailat și Costache la CFR, pentru Cicâldău la Craiova și pentru Ianis Hagi și colegii săi mai tineri la Viitorul.

FCSB fără Budescu, CFR fără Petrescu

Fără Budescu și fără Alibec, dar cu Qaka și Moruțan, FCSB pare mai slăbită decât la începutul campionatului trecut.

Și dacă vicecampioana a pierdut un om esențial, campioana CFR Cluj l-a cedat doar pe Boli (care oricum a jucat puțin), și a făcut-o pe bani buni, în China. CFR și-a pierdut însă antrenorul. Antipatizat de către mulți, fie pentru stilul de joc, fie pentru felul său turbulent de a se manifesta, Petrescu a fost una dintre petele de culoare ale Ligii 1 în sezonul trecut. Într-un campionat în care, spre deosebire de ce se întâmplă în marile ligi ale Europei, antrenorul are tot mai puțină putere în fața patronilor, Dan Petrescu a lăsat în urmă un exemplu demn, dar nu tocmai ușor de urmat.

Venit în locul lui Dan, Edward Iordănescu promite un fotbal mai generos decât ce au oferit „vișiniii” în anul ultimului titlu. Are și cu cine, căci toate vedetele au rămas pe loc, inclusiv jucători pentru care s-au primit oferte generoase, precum Omrani, Deac sau Țucudean.

Luptă în doi: CFR – FCSB

Totul lasă să se întrevadă o cursă în doi în acest sezon. Singura echipă care putea să atace locul 1 anul trecut, CSU Craiova, și-a pierdut câțiva oameni-cheie, iar asta s-a văzut în Supercupa României, unde CFR Cluj a câștigat chiar pe „Oblemenco”, în fața unui stadion arhiplin.

În rest, Iașiul și Botoșaniul nu par să iasă din rutina ultimelor campionate, Dinamo e în ceea ce se cheamă „reconstrucție” de ani și ani de zile, iar Viitorul pare mai interesantă să vândă jucători decât să își facă o trupă tare.

Mai puțini bani

Față de sezoanele trecute, intersezonul de vară din acest an vine cu o realitate interesantă: cel mai mare cumpărător din Liga 1, Gigi Becali, e mult mai precaut decât înainte. După ce acum doi ani cheltuia în jur de 6 milioane de euro pe campioni ca Alibec, De Amorim sau Boldrin, iar anul trecut peste 7 milioane de euro pe Coman, Nedelcu, Benzar sau Budescu, anul acesta FCSB a cheltuit doar 1,4 milioane de euro pe Moruțan și Qaka, mai puțin decât a luat din transferul lui Budescu în fotbalul arab.

Nici CFR, care s-a întrecut în achiziții scumpe cu FCSB anul trecut nu a mai deschis punga de data asta. Are un lot solid, iar ce a adus a adus fără sume de transfer, jucători buni, dar aflați la final de contract.

Hagi Sr și Hagi Jr rămân pe loc

Apropo de Viitorul, una dintre știrile importante e că nici Gică Hagi, nici Ianis Hagi nu pleacă din Liga 1. Cel puțin deocamdată. Gică a lăsat limpede de înțeles, de ceva vreme, că e tentat de o nouă aventură ca antrenor, în străinătate, doar că proiectul solid pe care el l-a reclamat tot timpul nu pare să fi apărut.

Nici pe Ianis Hagi nu par să-l fi ajutat prea mult meciurile bune făcute după revenirea de la Fiorentina. Ideea lui Gică era să-l pună repede pe picioare pentru a-și recupera cele peste 2 milioane de euro investite în „răscumpărarea” fiului. Nerăbdător cum îl știm, Gică va trebui să strângă din dinți măcar încă niște luni, iar Ianis la fel.

Sibiul revine în Liga 1, se pregătesc „U” Cluj și Petrolul

Sibiul revine în Liga 1 după foarte mulți ani. După emulația stârnită la Craiova, unde o echipă de top și un stadion nou au readus lumea la stadion, Liga 1 poate câștiga, prin Hermanstadt, un nou punct de sprijin în încercarea de a redeveni ce a fost cândva. Iar din spate mai vin echipe de tradiție: Universitatea Cluj, Petrolul, Farul, FC Argeș sunt deja în Liga 2 și trag tare să ajungă, cât mai repede, în elită.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.