Echipele românești s-au așezat la un pas distanță de sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Îl vor face?
Andrei Năstase 17 februarie 2016Aseară, în Sala Polivalentă București, CSM a pierdut clar, 25-30, în fața lui Vardar Scopje, ratând astfel prima ocazie de a-și rezerva locul între cele mai bune opt echipe de handbal din Europa. Acum, fetele antrenate de Kim Rasmussen privesc spre meciul decisiv de la Midtjylland, în Danemarca.
Cu două etape rămase de jucat în grupele principale, CSM București și HCM Baia Mare sunt aproape de o nouă performanță colectivă frumoasă: calificarea, umăr la umăr, în sferturi de finală ale Champions League. Cu obiectivul chiar în fața ochilor, trebuie totuși spus că încercările sunt diferite. În vreme ce HCM așteaptă, vineri, vizita lui Thüringer la Baia Mare, pentru cel mai simplu meci al grupei (măcar în teorie), CSM trebuie să-și câștige calificarea în deplasare, în Danemarca, o țară care se încăpățânează în ultima vreme să ceară handbalului românesc ce are el mai bun de oferit.
După medaliile de bronz obținute de echipa națională în decembrie trecut, la Mondialul din Danemarca, e rândul unei echipe de club, CSM București, să își joace cel mai important meci al sezonului tot în nordul Europei, înainte ca naționala să revină (17-20 martie) în Danemarca pentru turneul de calificare la Jocurile Olimpice. În condițiile astea, țara nordică poate să devină un loc al amintirilor frumoase pentru iubitorii de handbal din România.
Dar pentru asta e nevoie de câteva rezultate mari, de câteva zile bune. Prima încercare va aparține fetelor de la CSM București, care vor ajunge la Midtjylland (fosta echipă a Narcisei Lecușanu) cu gândul să-și păstreze locul patru în Grupa 2, ultimul care aduce calificarea în sferturi.
Danezele au pierdut și ele, surprinzător, deplasarea de la Sävehof, ultima clasată în grupă. A fost un meci pe care, după toate calculele hârtiei, ar fi trebuit să-l câștige. Așa, însă, între CSM și Midtjylland rămân două puncte distanță, iar pentru calificare, fetele noastre pot accepta un egal, sau chiar o înfrângere la limită (CSM a câștigat în tur cu 24-22).
În următoarele zile, danezul Kim Rasmussen trebuie să găsească rapid câteva rezolvări la sâcâitoarele probleme din atac și apărare. Cu Vardar, în meciul de marți seară, au fost puține reușite și mult mai multe greșeli. Macedonencele au marcat foarte simplu, mai ales în prima repriză, iar atacul lui CSM a părut prea des îngrămădit pe centru. S-a văzut în continuare lipsa interului de mână stângă, Line Jorgensen, care oferea mai multe soluții pe atac, o absență pe care Rasmussen și fetele încearcă de câteva săptămâni să o mascheze cu alte scheme de joc. Însă, tocmai pentru că traseele sunt noi, acțiunile de atac nu curg cu viteza obișnuită. Apar ezitările, apărările adverse au timp să strângă, iar CSM pierde ritmul atacurilor.
Și în vreme ce slăbiciunile din atac nu pot surprinde pe mulți, mai ales că ultimele două adversare, Gyor și Vardar, sunt candidate puternice la faza finală a competiției – Final Four -, ce îngrijorează acum, înaintea jocului decisiv, este apărarea: 28 de goluri primite la Gyor, 30 încasate la București, de la Vardar.
„Am avut probleme serioase în defensivă. S-a văzut și în meciul cu Gyor, s-a văzut și azi. Am greșit mult și asta ne-a costat. Trebuie să ne revenim”, spunea Carmen Martin, la Dolce Sport, imediat după meciul de marți seară. Despre apărare a vorbit și suedeza Linnea Torstenson, care sesiza că jucătoarele lui Vardar au dominat mai ales fizic: “apărarea nu a arătat așa cum ne-am dorit, iar adversarele noastre au profitat foarte bine de spațiile din apărarea noastră. Dar mai avem o șansă pentru calificare”, spunea puternica Torstenson.
Tot despre calificare a vorbit și Rasmussen: “avem la dispoziție cinci zile pentru a rezolva problemele apărute. Vom continua să muncim din greu, dar avem nevoie de caracter, de spirit de echipă”, spunea danezul, după meci. “Fetele au muncit din greu la antrenamente, au dat totul pentru a fi mai bune, ca echipă și luate individual. Apărarea nu a fost bună, dar a fost cea mai bună apărare din ultimele trei meciuri. Am reușit să rezolvăm problema contraatacurilor adverse, dar am avut tutoși o apărare dezechilibrată. Ne-am creat mai multe șanse de a marca decât în alte meciuri, dar am făcut în continuare o mulțime de greșeli, în special la începutul meciului. Am fost în urmărire încă de la început, am ajuns aproape de Vardar în partea a doua, dar de fiecare dată când ne-am apropiat ne-a lipsit un pic de noroc”, a mai spus antrenorul lui CSM, citat de site-ul oficial al clubului.
Oana Manea, pivotul naționalei, observa că echipei încă îi lipsește spiritul de luptă. “Sper să-l găsim în cele din urmă și să jucăm ca o echipă. Fiecare ar trebui să pună mai mult suflet pentru echipa asta. Urmează meciul cu Midtjylland, nu mi-e frică de niciun adversar, îmi este frică de echipa mea. Suntem o echipă de luptătoare și nu vom renunța cât timp avem o șansă de care să ne agățăm.”
Trebuie totuși spus că Midtjylland nu are calitatea individuală pe care a propus-o Vardar Skopje, marți seară. Danezele nu au jucătoare de nouă metri ca Andrea Lekic (nouă goluri la București) sau Andrea Penezic (șapte goluri). Va fi greu, în Danemarca, dar nu imposibil.
Mai ușoară se anunță, pe hârtie, sarcina vicecampioanelor de la HCM Baia Mare. Echipa lui Aurelian Roșca, primește (vineri, 19 februarie) vizita ultimei clasate în Grupa 1, Thüringer, pentru care joacă Elizei Buceschi. O victorie va conduce pe HCM în sferturile de finală, acolo unde pândesc, cel mai probabil, Buducnost sau Gyor. Iar pentru HCM încă este posibil locul al treilea în grupă.
Înaintea ultimelor două etape, Grupa 1 este deja câștigată de campioana Rusiei, Rostov-Don (15 puncte). În clasament urmează Ferencváros și Larvik, cu 10, respectiv 8 puncte, tot atâtea câte are și HCM, aflată pe poziția a patra. La două puncte distanță vine campioana Franței, Fleury Loiret, iar pe șase, cu un singur punct, Thüringer.
În Grupa 2, lucrurile sunt ceva mai strânse: Buducnost (13 puncte), Gyor (11) și Vardar (10) sunt calificate, dar încă se joacă pentru ordinea finală. CSM București (7 puncte) și Midtjylland (5 punte) luptă pentru ultimul loc care duce în sferturi, iar campioana Suediei, Sävehof, este eliminată.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni