Eliza Buceschi și Denisa Dedu strălucesc, România face spectacol, bate Germania și își asigură calificarea mai departe!

Andrei Năstase 3 decembrie 2018

Naționala României începe să prindă viteză, prieteni! Această victorie fără griji (29-24) cu Germania, care bătuse în primul meci Norvegia, ne-a arătat un handbal entuziasmant, ne-a dat câteva recorduri și ne lasă să visăm frumos: dacă rămânem în zona asta, vom fi greu de bătut!

*

Când jucătoarele și antrenorii României ne-au spus că abia acum, de la acest meci cu Germania, încep lucrurile serioase, nimeni n-a exagerat cu nimic. Ea singură, victoria cu Cehia, chiar dacă putea însemna calificarea în grupa principală (Main Round) de la Nancy, nu aducea mare lucru pentru ambițiile naționalei României – locurile 1-6. De ce? Pentru că în grupa principală fiecare echipă va intra cu punctele câștigate contra celorlalte două echipe calificate. În caz că Cehia va fi eliminată încă din Grupa D, meciul acesta cu Germania căpăta o și mai mare greutate. Victoria ar fi asigurat, chiar înaintea derbiului cu Norvegia, cel puțin două puncte pentru Main Round – minimum necesar pentru orice echipă care speră să prindă weekend-ul de la Paris, acolo unde se vor împărți și medaliile, dar și mențiunile (locurile 5 și 6) acestui European.

Conștiente de importanța acestui meci, jucătoarele României au intrat în teren concentrate pe cele două lucruri esențiale: apărarea și ritmul jocului. Avertizată, cât se poate de sonor, că principala armă a Germaniei e jocul în viteză – lucru învățat de la olandezul Henk Groener, cel care a dus Olanda, cu același atac iute, până în finala Mondialului din 2015 -, echipa lui Ambros Martin a început cu o idee precisă: să nu se lase fugărită de Germania. A reușit asta fără reproș. Și acesta va fi marele comppliment al apărării.

Melinda Geiger, revenită în primul șapte după o accidentare pe care încarcă să o scuture zilele astea, a deschis conturile, Eliza Buceschi a făcut 2-0 dintr-o contră rapidă, înainte ca Denisa Dedu să apere o aruncare de la șapte metri și să-i permită Melindei să facă 3-0 la următorul atac. Germania a răspuns cu un gol în stilul ei – atac de trei secunde, dar Cristina Neagu a făcut imediat 4-1, după nici cinci minute jucate. Un început perfect, confirmat apoi de golul Anetei Udriștioiu, la capătul unei combinații surprinzătoare. 

După nouă minute, la 6-3 pentru România, olandezul Henk Groener a cerut primul timp de reașezare. Schema propusă de el – angajarea pivotului în zona centrală -, a reușit, Germania a primit încă un șapte metri, dar Denisa Dedu l-a apărat și pe-ăsta.

Tot de la șapte metri, Neagu a fost la un pas să dărâme bara, însă șansa desprinderii a fost luată la următorul atac, când Buceschi a făcut 8-4.

Până aici, la jumătatea primei reprize, meciul a fost jucat în ritmul României. Deși Geschke a reușit să o bată pe Dedu de la șapte metri, Neagu a marcat, chiar și în inferioritate, pentru 9-5 și apoi 10-6.

Chiar dacă Gabi Perianu a fost și ea eliminată imediat, diferența a crescut la cinci goluri, 12-7, pentru că Dedu a mai scos două aruncări, iar Geiger și-a dus contra, în dribling, până-n poarta adversă. Numai eliminările repetate au ținut Germania aproape. 

Elevele lui Groener au venit la 10-12, dar România a răspuns bine, a oprit avântul ăsta imediat și s-a distanțat la 14-11, unul dintre goluri fiind chiar istoric: al 206-lea gol pentru Cristina Neagu, devenită cea mai bună marcatoare din istoria campionatelor europene.

La vestiare s-a intrat cu 14-11, dar scorul ar fi fost mai sever, dacă-n ultimele cinci minute jocul n-ar fi alunecat puțin în ritmul preferat de nemțoaice.

E drept, și Dedu a scos câteva aruncări imposibile, și a continuat să o facă în debutul reprizei a doua, când partea galbenă a tribunei i-a scandat adesea numele. Pe fundalul sonor al fanilor români, Băcăoanu și Eliza Buceschi – într-o altă zi grozavă, 11 goluri! -, s-au asigurat că avansul de trei goluri rămâne intact. Când Geiger a găsit-o excelent pe Crina Pintea, eliberată din nou pe semicerc, România s-a distanțat la patru și apoi cinci pași: 19-14.

A urmat cea mai bună perioadă a jocului, minute în care Dedu, Buceschi, Pintea și Neagu au făcut ce-au vrut în atac, iar dincolo, pe semicercul nostru, Germania a găsit toate ușile închise.

În 45 de minute, România a primit doar 15 goluri de la un atac care a stricat toate recordurile Norvegiei

De aici (21-15) și până la final, o singură echipă a rămas pe teren. Și echipa asta ne-a arătat că are, așa cum spunea Ambros Martin înaintea turneului, tot ce-i trebuie pentru a spera la ceva important de la acest European.

Dacă portărițele Dedu (12 parade cu Germania) și Dumanska (excelentă și ea cu Cehia) rămân în zona asta, dacă Buceschi – golgheterul competiției până acum! – continuă să ne încânte cu pătrunderile și angajările ei, dacă apărarea va păstra chipul arătat Germaniei, atunci suntem obligați să fim optimiști.

Abia când meciul alunecase spre o demonstrație de forță a României, care a marcat de pe fiecare post, chiar și din poartă, abia aici au mai mișcat și adversarele. De la 25-16 s-a făcut 25-19, dar e greu să vorbim despre revenirea Germaniei. Meciul era decis, punctele erau deja ale României.

S-a încheiat 29-24 și, dacă e să vorbim de primele 45-50 de minute, atunci ăsta e unul dintre cele mai solide meciuri de handbal pe care le-a reușit această echipă în ultima vreme.

*

Pentru România urmează acum o zi de odihnă și apoi pregătirea de marele meci cu Norvegia, miercuri, 5 decembrie (ora 22.00). 

Echipa națională conduce Grupa D, cu patru puncte din două meciuri, și privește acum spre o șansă mare: dacă bate și Norvegia, atunci drumul către semifinale ar putea să se simplifice considerabil.

Nu uita că primele trei clasate vor marge mai departe în grupa principală de șase, unde vor ajunge și cele trei echipe calificate dintr-o Grupă C în care Olanda și Spania se întâlnesc ceva mai târziu în lupta pentru primul loc.

Foto: EHF EURO Credit © Nebojsa Tejic / kolektiff

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.