EURO U21 | Primele idei după egalul cu Țările de Jos: ce ne-a arătat România, ce fel de echipă avem și ce fel de fotbal jucăm?
Ciprian Rus 24 martie 2021Am început bine. Naționala de tineret U21 a României a arătat multe lucruri bune și un joc matur în egalul contra Olandei, în startul Campionatului European din Ungaria și Slovenia. Acest 1-1, după un gol superb marcat de Andrei Ciobanu, e cu atât mai important cu cât vine la început de turneu și ne arată o echipă a României stăpână pe armele ei.
Peste trei zile urmează meciul contra Ungariei, învinsă azi foarte clar, 3-0, de Germania. Pentru calificare, România ar avea probabil nevoie de toate punctele cu Ungaria, o echipă care are și câteva probleme de lot. Până acolo, avem câteva idei după meciul cu Olanda (Țările de Jos).
Cum e noua Națională U21?
Ajunsă la un nou European imediat după succesul entuziasmant al generației de acum doi ani, e normal ca România U21 a lui Adrian Mutu să fie comparată, la primul ei meci pe scena mare a lumii fotbalului, mai întâi cu România U21 a lui Mirel Rădoi, și abia apoi cu adversarul – unul cât se poate de solicitant – din debutul fazei grupelor din Ungaria.
Prima observație, care s-a văzut după primul sfert de oră contra Țărilor de Jos, e că, la fel ca predecesoarea ei, dar altfel decât ea, noua Națională U21 are personalitate. Propria-i personalitate: e mai individualistă, poate mai aiurită, mai puțin coaptă decât generația precedentă, dar în orice caz mai ireverențioasă și mai oportunistă, cumva în felul antrenorului ei.
A doua observație, care se vede cu trecerea timpului, e că Naționala U21 a lui Adi Mutu știe ce joacă. În ciuda unui adversar foarte disciplinat și foarte puternic, la propriu și la figurat, Naționala U21 s-a arătat stăpână pe partitura tactică și când se afla în pressing, sus, în treimea adversă, și când a fost, în unele momente, înghesuită în jurul careului de 16 metri.
A treia observație e că noua Românie U21 este curajoasă, nu are frică de adversar: au arătat-o, la propriu, Marin, Boboc și Ganea, care s-au luat la harță cu mai marii lor adversari, a arătat-o întreaga echipă, care a trecut repede peste șocul golului primit, care a știut să absoarbă presiunea adversarului și care a ieșit mult întărită după pauză, când nu i-a mai permis Olandei să se mai apropie de poarta lui Vlad și când a avut cele mai mari ocazii de gol, două dintre ele uriașe.
În fine, România U21 a lui Mutu e foarte muncitoare. De la Vlad la Ganea, Mățan și Moruțan, toată echipa aleargă pe faza de apărare. Efortul depus de cei 11 titulari a făcut ca echipa să rămână compactă până după minutul 70, chiar dacă mult mai bine cotații adversari au încercat să spargă blocul defensiv prin toate mijloacele.
Cum joacă noua Națională U21?
Dincolo de comparațiile cu trupa lui Mirel Rădoi de acum doi ani, Naționala U21 a lui Adrian Mutu e supusă, la EURO 2021, comparației cu unele dintre cele mai puternice școli de fotbal din lume, cum e cea a Țărilor de Jos. Fotbalul batav a adus la grupele din Ungaria o echipă extrem de țeapănă fizic, în care unii jucători păreau trecuți de mult de prima tinerețe. O echipă foarte disciplinată și foarte foarte exactă în jocul de pase, care nu i-a lăsat prea mult mingea României.
Tocmai jocul perfect de pase al adversarilor a încurcat mult jocul de pressing al alor noștri, care și-au procurat foarte puține mingi în treimea adversă. În condițiile în care am fost dominați fizic și teritorial, cele mai importante calități ale formației noastre, viteza și tehnica, nu s-au văzut decât sporadic, pe contre, în prima parte.
Pe final de meci, când a ținut mai mult de minge, România U21 a lui Mutu a arătat că se descurcă bine și la acest capitol și că va putea face asta și mai mult în fața unui adversar mai puțin stăpân pe minge. O poate demonstra contra Ungariei, unde o victorie ne-ar putea aduce foarte aproape de calificarea în sferturile de finală. Finalul de meci în fața Țărilor de Jos ne dă speranțe.
Ce ne lipsește?
Discuțiile în jurul grupelor din Ungaria ale Europeanului de tineret au început încă din momentul selecției. Fără să se plângă o secundă de asta, perfect asumat, Adrian Mutu a venit la Budapesta fără patru eligibili cu mare cotă: Ianis Hagi, Florinel Coman, Dennis Man și Valentin Mihăilă. E limpede că, avându-l pe măcar unul dintre ei în teren, România ar fi pus probleme și mai mari Țărilor de Jos. Și totuși, senzația că, în ciuda meciului discret făcut de Mățan (care nu mai are jocuri în picioare de ceva vreme, după transferul la Colmbus Crew) și a lipsei de reușite a lui Ganea, acestei generații îi lipsesc mai degrabă oameni de profilul lui Cicâldău și Băluță decât Man sau Hagi Jr. Chiar și așa, mijlocul coordonat de căpitanul Marius Marin a rezistat cu bine până la final și a pus stăpânire pe joc în ultimele 10 minute, când România a trecut pe lângă o victorie mare.
O poate obține peste trei zile, contra Ungariei – învinsă clar, 3-0, de Germania.
Următoarele meciuri ale României
27 martie, 19:00: Ungaria – România
30 martie, 19:00: Germania – România
Primele două clasate se califică pentru sferturile de finală.
Așa a început România contra Olandei
Lotul României pentru EURO
Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)
Fundași: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)
Mijlocași: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)
Atacanți: George Ganea (FC Viitorul) și Adrian Petre (UTA Arad)
Foto: Cristi Stavri/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni