Exclusiv | Camelia Potec: „David e cu totul și cu totul special. E o gură de aer pentru întreg sportul românesc”
Andreea Giuclea 21 iunie 2022Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de
(Budapesta)
„Vă dați seama ce s-a întâmplat în seara asta?”, întreba luni seară Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație, în jur. David Popovici tocmai devenise campion mondial la 200 metri liber, și îl așteptau să iasă, în fața arenei.
„Realizați?”, i-a întrebat pe cei din staff-ul pe Federației; pe preparatorul fizic Dragoș Luscan; pe părinții lui David.
„O să-mi dau seama abia mâine”, a răspuns Luscan, răgușit de la cât țipase.
„Congratulations! Your boy is enormous. Fantastic!”, i-a zis cineva dintre oficiali, continuând: „E extraordinar de frumos să vezi cum execută. Și abia a început. Un rege nou s-a născut azi”.
Cu puține momente înainte, la ceremonia de premiere, campioanei olimpice din 2004, tot în proba de 200 metri liber, i-au dat lacrimile și îi tremurau picioarele. „Camelia, stai în picioare”, și-a zis. A simțit că nu poate să-i dea ea medalia, așa că i-a zis australianului Ian Thorpe să o pună el la gât. „Tremur, nu pot. Îi dau eu florile”, s-a adunat ea.
După finală, ne-a povestit cum a trăit momentul și ce crede că înseamnă pentru înotul românesc.
Cum ai trăit momentul ăsta?
Wow, la intensitate maximă, cu siguranță. M-am abținut cu greu să nu vărs o lacrimă la premiere, pentru că știu ce înseamnă să fii acolo și m-am uitat așa la David când se cânta imnul și mi s-a părut extraordinar de frumos și de mândru și, automat, mi-a transmis asta și mie.
Cred că visul oricărui președinte de federație e să vadă și să audă imnul cântând în sportul pe care-l reprezintă. Îmi doresc mai mult, cu siguranță că și David își dorește să meargă mai sus, să audă de mai multe ori imnul cântând și Doamne ajută să fie ca până acum. Dar cel mai important e să fie sănătos și să îi placă în continuare ceea ce face, cum a demonstrat până acum și cum se vede. Și din felul cum înoată și din felul cum se comportă și din faptul că a rămas cu picioarele pe pământ la nivelul acesta mare de performanță și la atenția aceasta extraordinar de mare pe care o are din partea întregii lumi.
Care e uriașă mai ales acum.
Exact. A fost, încă de anul trecut, pentru că toți oamenii din sportul pe care îl reprezentăm au văzut ceea ce am văzut și noi: un mare potențial, poate cel mai talentat sportiv din lume în momentul de față. Toți au văzut și au relatat despre asta anul trecut, unii chiar înainte, de la Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde a reușit performanțe extraordinare de la sub 14 ani. Atenția există, el a rămas cu picioarele pe pământ, și-a văzut de treabă, a simțit că are acest potențial și a găsit și rețeta succesului: muncă, un program bine stabilit și, bineînțeles, ambiția de a duce în fiecare zi 6, 7, 8 ore de antrenament pentru a avea astfel de rezultate.
Ce e special la felul în care înoată?
Totul. În general, sportivii sunt speciali, dar el e cu totul și cu totul special. Se poate vedea acest lucru înainte de a intra în bazin, din atitudinea și siguranța pe care o are, prin faptul că e stăpân pe sine în momentele grele, în momentele de maximă tensiune, precum înaintea finalei mondiale, unde toate privirile erau pe el, pornind din postura de favorit al cursei. Este primul CM la care participă, deci siguranța aceasta că știe ce are de făcut, că nu se lasă pradă emoțiilor și că el este acolo să se distreze, cum a spus, și are culoarul de mijloc să facă acest lucru.
Apoi stilul de înot, eficiența și, mai nou, un start foarte, foarte bun. Lucru pe care nu-l avea atât de bun anul trecut și pe care și l-a îmbunătățit foarte mult. Bineînțeles că mai are lucruri de îmbunătățit și când o să le facă, o să fie și progres. Și mai multă eficiență.
Unde-l vezi ajungând?
Eu îl văd departe, dar nu am zis nimic până acum. Chiar dacă dădeam această medalie de aur, important era ca el să arate ce poate și ce a pregătit. Și, cum știm cu toții, în competiții câteodată este posibil, câteodată este mai greu de realizat. Dar cu siguranță că el a demonstrat ce putea și ce a pregătit anul acesta. Chiar dacă este doar un început de vară toridă, cu multe competiții în care va lua startul.
Ce înseamnă pentru înotul românesc medalia asta?
A fost o pagină foarte importantă de istorie scrisă în seara asta. A fost primul titlu mondial câștigat de un băiat de la noi. Cu siguranță că nu va fi ultimul. Dar, pornind de la acest lucru cred că acum vom avea foarte mulți copii care vor dori să-l cunoască și să practice acest sport, tocmai pentru a ajunge ca David Popovici. Și, într-un moment în care sportul suferă în România, cred că e o gură de aer pentru întreg sportul românesc. Cred că este o speranță pentru următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice, nu doar următoarea. Și da, cred că e un moment care poate trage după sine alți sportivi care să-și dorească să câștige medalii pentru România, nu numai la înot.
Tot ce trebuie să știi despre Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, aici.
*
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni