Fără personalitate, pe teren și pe bancă, România U21 cedează în fața favoritei Spania. Ne așteaptă acum prima „finală” de la EURO: peste 3 zile, contra Ucrainei

Ciprian Rus 22 iunie 2023
Fast
Împarte cu alții acest articol

Naționala de tineret a României pierde clar în fața Spaniei, 0-3 pe Stadionul Steaua, și începe prost Campionatul European U21. În celălalt meci al Grupei B – găzduite de București – Ucraina a trecut de Croația, 2-0, un rezultat care ne obligă să scoatem ceva din meciul cu Ucraina – 24 iunie, ora 19:00, Stadionul Steaua.

*

Cu trei titluri europene U21 din ultimele șase turnee finale și campioană continentală, cu generația actuală, și la U17, și la U19, Spania e favorită indiscutabilă a turneului găzduit zilele acestea de Georgia și România. O generație atât de influentă încât a dat selecționerul echipei mari a Spaniei, Luis de la Fuente, într-un fotbal care nu duce deloc lipsă de antrenori de garanție. Într-o grupă grea, dar, totuși, nu imposibilă (cea din 2019 a fost mai dură), cel mai prost i-a picat României U21 tocmai programarea meciului de deschidere în compania ibericilor. Cum diferența de valoare era indiscutabilă, principala necunoscută a fanilor Naționalei – peste 20.000 dintre ei prezenți pe Stadionul „Steaua” – era atitudinea trupei lui Emil Săndoi.

Copie fidelă a echipei de seniori contra Elveției, România U21 s-a lăsat dominată copios, cu doar 20% posesie și cu pase proaste, invariabil la adversar, la rarele intercepții.

Cu o rețea de pase care amintește de „tiki-taka” din vremurile bune, echipei de tineret a Spaniei i-a lipsit doar un finalizator mai inspirat pentru a face 5 sau 6-0. Chiar și așa, după 0-0 la pauză, „roșii” s-au desprins lejer la 2-0 și au făcut tripla în prelungiri, cu „noroc”, după ce au avut ghinion în fața porții vreme de 90 de minute. România a jucat cât de cât abia de la 0-2, pe fondul unor schimbări ceva mai inspirate. Prea puțin pentru o echipă gazdă și pentru o generație căreia, totuși, nu-i lipsește talentul. Dacă Edward Iordănescu l-a avut pe Mihăilă ca să salveze situația, Emil Săndoi nu s-a putut baza nici pe eroul din Elveția, accidentat, nici pe Screciu, care nu poate fi aliniat decât în meciul viitor de la Euro.

*

„Lipsă de personalitate”: acesta a fost diagnosticul pus de selecționerul Emil Săndoi la finalul meciului cu Spania. Just, numai că eticheta i se potrivește cel mai bine chiar lui. Nu rezultatul în sine a fost descumpănitor în meciul de miercuri, cât criza de identitate a unei Naționale care venea, totuși, după șapte meciuri fără înfrângere în timpul regulamentar la turneele finale. Cu rezultate contradictorii în meciurile de pregătire, România începe prost turneul final și e obligată să bată Ucraina peste trei zile pentru a rămâne cu șanse de calificare mai departe.

*

Dincolo de prestațiile României, Europeanul U21 e un foarte bun prilej de a „vâna” jucători de perspectivă. În lipsa unor remarcați din tabăra Naționalei noastre de tineret, ochii ni s-au lipit pe decarul oaspeților de pe Stadionul „Steaua”: Rodri Santi, mijlocașul lui Betis Sevilla. Un nume care, cunoscut în LaLiga, i-a surprins chiar și pe jurnaliștii spanioli. Acompaniat de Victor Gomez, Sancet, Sergio Gomez și Miranda, Rodri a dat un veritabil recital la București. Preocupați să se apere fără orizont, jucătorii noștri au lăsat responsabiltatea spectacolului pentru tribune pe seama adversarilor lor. Cei 20.000 de fani nu au bătut deloc în zadar drumul până la stadion.


Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Top Stories