Fără răspuns: SCM Râmnicu Vâlcea (se) pierde la Brest, trebuie să învețe ceva din această înfrângere grea

Lead.ro 12 octombrie 2019

În superba arenă de handbal de la Brest, acolo unde naționala României și-a câștigat, jucând entuziasmant, toate cele trei meciuri din Grupa D a Europeanului de anul trecut, SCM Râmnicu Vâlcea a fost întrecută la toate capitolele de vicecampioana Franței. La capătul acestui meci, Florentin Pera și jucătoarele lui au o singură variantă: să învețe ce-i de învățat de aici și să uite repede această înfrângere în care mai nimic nu a mers.

SCM a avut probleme încă din start, și nu doar în atac, unde primul gol a venit (din șapte metri) prin minutul șase, dar mai ales în apărare, pentru că Brest a marcat cu mare ușurință: încrucișări simple la linia de nouă metri, finalizate ba cu aruncare fără blocaj, ba cu angajare pe pivot. 

Vicecampioanele Franței s-au repezit la 3-0, s-au menținut câteva minute bune la trei pași înainte – marcând la fel, din centru -, apoi s-au distanțat și mai mult, chiar dacă Florentin Pera a încercat să-și reașeze echipa. Chiar după timeout-ul lui, la 8-5, Brest a găsit șapte goluri fără răspuns, pentru 15-5 după 20 de minute de joc.

În punctul ăsta, era greu să spui ce anume a mers mai rău. Atacul lent, fără idei și cu foarte puține reușite (și acelea din extremă), sau apărarea foarte, foarte generoasă, pe care Vâlcea n-a mai arătat-o în ultima vreme. Degeaba a intrat Iulia Dumanska în poartă, că nici ea n-a atins vreo minge. Cum să o facă, din moment ce apărarea din zona centrală n-a reușit mai mult de cinci-șase faulturi la linia de nouă? Nestingherite, franțuzoaicele au dat impresia că sunt la un antrenament de aruncări de la distanță. Dincolo, nici măcar Glibko – excelentă până acum în acest sezon – n-a avut cu ce să se laude (un singur gol) după o primă repriză în care apărarea lui Brest a părut că se apără mereu cu om în plus. Mai ales că-n puținele ocazii în care cineva s-a eliberat pentru aruncare, daneza Sandra Toft s-a remarcat în poarta lui Brest.

Mai bune peste tot, adversarele s-au îndreptat la vestiare cu un 22-9 greu de anticipat înainte. Și aproape imposibil de întors în a doua repriză.

Dimpotrivă, în loc de eventuala revenire, tot Brest a pornit mai bine și a doua repriză, iar scorul a luat proporții și mai mari. La 26-10, după alte cinci goluri consecutive, toate din zona centrală, Florentin Pera ar fi aruncat probabil prosopul. După 29 de goluri încasate în 45 de minute de handbal, l-ai fi înțeles…

Din fericire, Vâlcea a găsit ambiția să profite de primele momente de relaxare ale adversarelor, iar scorul s-a mai strâns spre final: de la 29-13, campioanele României au reușit și ele patru goluri la rând, iar de aici încolo meciul a fost ceva mai echilibrat. În tot cazul, SCM a închis în sfârșit culoarele din centru, Dumanska a început să apere și ea, chiar cu prețul unor lovituri dure, și spectatorii francezi au avut prilejul să vadă că Vâlcea poate juca și altceva.

De ce n-a reușit treaba asta de la început? Poate că emoțiile primei deplasări din Champions League au fost prea mari. Altfel, cum să-ți explici lipsa de reacție din primele 45 de minute? E o întrebare care-i va da bătăi de cap lui Florentin Pera, aflat și el la primul sezon în Liga Campionilor.

Un prim sezon care i-a adus și prima înfrângere, un 37-24 greu de înghițit, dar probabil necesar: sunt multe de învățat din această corecție, și faptul că ea a venit devreme, chiar pe terenul favoritei Grupei C, nu trebuie să fie un capăt de țară.

Pentru SCM urmează 10 meciuri în ceva mai mult de o lună de zile, între care dubla cu Buducnost, prima oară în deplasare (19 octombrie), returul cu Bietigheim și ultimul meci al sezonului, revanșa de acasă cu Brest.

Franțuzoaicele conduc deja grupa, cu 4 puncte din 4 posibile, SCM are două, iar Buducnost va căuta să o egaleze cu o victorie pe terenul lui Bietigheim.

Nu uita că primele trei clasate se califică în grupele principale, unde vor duce doar punctele pe care le obțin cu celelalte două adversare calificate.

 

Foto: Ionut Buharu/ Sport Pictures

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.