Final de drum pentru lotul feminin de gimnastică. După 40 ani de medalii olimpice, România nu va fi prezentă la Rio

Andreea Giuclea 18 aprilie 2016

„Jocurile Olimpice fără România nu sunt Jocuri Olimpice”, scria un brazilian pe Facebook la aflarea veștii că gimnastele românce au ratat calificarea. Pentru că nu doar iubitorii gimnasticii din România sperau ca ratările fetelor de la Campionatele Mondiale de la Glasgow să fi fost doar un moment de rătăcire, o zi slabă, ci și cei din alte țări, care ani la rând le-au admirat la campionatele europene, mondiale și mai ales olimpice.

Istoria de la Glasgow a părut însă să se repete duminică la Rio, în a doua zi a concursului preolimpic. Exercițiile bune la bârnă și sol ale veteranei Cătălina Ponor și ale Dianei Bulimar au alternat cu momente nesigure, marcate de greșeli și căzături – chiar și ale gimnastelor experimentate.

Astfel, cu un punctaj final mai mic decât cel de la Mondiale (216.569 față de 217.220), româncele au terminat concursul pe locul șapte, ratând calificarea la Jocurile Olimpice, pentru prima oară din 1968.

*

Dacă băieții au păstrat speranțe de calificare până la finalul zilei de concurs, pierzând la limită, la fete lucrurile au părut clare de la început. România a deschis concursul feminin, evoluând în prima subidviziune, alături de Australia. Fetele au început cu paralelele, un aparat pe care nu îl stăpânesc foarte bine, și nu au reușit să depășească emoțiile și presiunea unui astfel de moment, în ciuda încurajărilor gălăgioase ale celor din tribune.

În startul concursului, Diana Bulimar, una dintre cele mai experimentate gimnaste din lotul care a făcut deplasarea în Brazilia, a căzut în timpul exercițiului la paralele, obținând doar 11.733.  Nici celelalte trei note la paralele nu au fost prea mari (doar patru fete au evoluat la primul aparat, au hotărât antrenorii), așa că, deja după prima rotație, calificarea părea în pericol.

O altă decizie luată de antrenori a fost înlocuirea Andreei Iridon cu Maria Holbură, anunțată inițial ca rezervă. Gimnasta de 15 ani, mezină a echipei, se antrenează de un an cu lotul de senioare, dar e la primul concurs cu o miză așa mare. Exercițiile ei au fost însă sigure (a obținut a treia notă la sol din echipa României, 13.541), deși fără o dificultate mare, așa cum sunt multe din exercițiile româncelor, o situație despre care am mai scris.

Au urmat bârna și solul, cândva elementele de siguranță din arsenalul României. Cătălina Ponor și Diana Bulimar au fost însă singurele care au obținut note peste 14.000, în timp ce Ana Maria Ocolișan a ratat aterizarea la coborârea de pe bârnă, iar Dora Vulcan și Silvia Zarzu au ieșit în afara covorului la sol.

„Atunci când nu te poți baza pe aparatul în care ai scris istorie”, au comentat străinii pe Twitter, „ar trebui să fie un semnal de alarmă.”

Revenirea Cătălinei Ponor (cinci medalii olimpice) într-un concurs de importanță majoră a fost unul din elementele centrale de interes ale acestui weekend, împreună cu încercarea (reușită) a Oksana Chusovitina (40 de ani) de a ajunge la a șaptea ediție a Jocurilor Olimpice.

Evoluțiile Cătălinei au fost întâmpinate cu ovații de cei din sală, români și brazilieni laolaltă, și admirate în social media, dar nu au fost suficiente pentru calificarea echipei. O calificare de care gimnasta de 28 de ani avea nevoie ca să-și încheie cariera cu o nouă participare olimpică.

Today it was a sad day for us , Romania unfortunately didn't qualify for Olympics , so sad for me cause actually I come back from retirement just for this …. Well didn't happened ! I don't know what it will happened from now on but I wanna say Thank u for everyone for your support and wanna thank u first to all brasilians that they were calling out loud my name !That was the best moment , a feeling that I haven't feel from long time ago ! I fight for this team till the end I wanted to show that whatever wanna do , u can ! And yes I can still do gymnastics beside my age and not only to do , I still can do at high level ! Anyways thank u again for all your support it was an amazing feeling to compete here in Rio ! Love u all ❤️????

A photo posted by Catalina Ponor (@catalina_ponor) on

Într-un ultim efort de a ajuta echipa, Cătălina și-a încercat norocul și la sărituri, deși anunțase că va evolua doar la bârnă și sol, nefiind complet refăcută după accidentare. S-a văzut însă că e un aparat la care n-a lucrat mult după accidentare, pentru că a ratat execuția, căzând.

A fost ultimul exercițiu al româncelor, care au încheiat prima subdiviziune cu două puncte în spatele Australiei, așteptând rezultatele celorlalte echipe.

O așteptare care s-a încheiat destul de previzibil. După a doua subdiviziune, România a căzut pe patru, depășită de Brazilia și Elveția, iar după ultimele țări intrate în concurs, a ajuns pe șapte.

Clasamentul final după concursul feminin pe echipe arată astfel:

1. Brazilia (226.477)

2. Germania (223.977)

3. Belgia (221.438)

4. Franţa (220.869)

5. Australia (218.428)

6. Elveţia (218.336)

7. România (216.569)

8. Coreea de sud (203.828).

Ca și în cazul băieților, clasați pe locul 5, România poate trimite o gimnastă în competiția individuală de la Rio. Nu va fi însă prezentă cu echipa, după ce în ultimii 40 de ani româncele au fost nelipsite de pe podium.

E un moment critic pentru gimnastica românească, spun iubitorii acestui sport la unison. Dar un moment care nu a apărut chiar din senin, ci are un întreg context în spate: zeci de antrenori plecați în străinătate și salariile mici ale celor rămași, în raport cu implicarea și efortul cerute de un sport ca gimnastica; lipsa infrastructurii și a unor programe de selecție, creștere și pregătire a gimnastelor de mici; o atmosferă incertă și  instabilă la conducerea lotului; lipsa de motivație, încredere și curaj a unora dintre fete și, peste toate, desele accidentări și absența soluțiilor de rezervă. Ar trebuie să fie, însă, și un moment de restart. Vom continua să ne uităm, în materiale viitoare,  la cum ar putea arăta acest restart.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.