Forța grupului: România câștigă „grupa morții” de la Euro 2019, Mirel Rădoi ne demonstrează că are și curaj, și fler
Ciprian Rus 24 iunie 2019„Pe unii, nici să vrea să joace cu Franța și nu o să îi las, după acest meci epuizant!”, spunea Mirel Rădoi, la finele partidei cu Anglia. Selecționerul s-a ținut de cuvânt și a schimbat jumătate de echipă împotriva Franței. A păstrat doar coloana vertebrală Radu – Nedelcearu – Cicâldău – Hagi – Pușcaș și sistemul de joc, 1-4-2-3-1. Mulți n-am înțeles schimbările, dar selecționerul ne-a demonstrat încă o dată că are nu doar curaj, ci și fler.
Fără Pașcanu, Băluță și Man – toți cu cartonașe galbene, deci pasibili de suspendare -, fără Ștefan și Ivan, România a ținut piept puternicei echipe a Franței, după un meci jucat impecabil din punct de vedere tactic. „Ce îmi doresc cel mai mult la ultimul meci al grupei e disciplină tactică. Vreau ca fiecare jucător care intră să își respecte sarcinile de joc”, mai spunea Rădoi. Cu rezervele, toate, intrate perfect în mecanismul echipei, România a dat în meciul de la Cesena mai puține emoții suporterilor săi decât în toate meciurile de până acum.
Băieții lui Rădoi au adus un joc pragmatic, cu automatisme clare, dublajul a funcționat perfect – practic francezii nu au avut nici o ocazie în întreaga primă parte, iar decarul Guendouzi a fost obligat să joace mereu în spate.
Fără o construcție laborioasă, am scos mereu mingea la omul liber și am pus probleme pe spații mici, la schimburi rapide, cum a fost în minutul 12, pe relația Ianis – Cicâldău – Coman, fază la care francezii au fost aproape de autogol.
Mereu în bloc-starturi pentru jocul pe contre, „tricolorii” au băgat spaima în francezi în partea a doua, când Pușcaș era cât pe ce să califice Italia, după o lansare genială a lui Ianis Hagi.
Într-un joc care, din cauza mizei deosebite, nu a fost foarte intens, trupa noastră ne-a demonstrat că are resurse foarte bune pe banca de rezerve și că știe să joace disciplinat, la rezultat, aspect esențial în meciurile eliminatorii care urmează.
Iată cum s-a văzut jocul din tribunele de la Cesena:
Radu
A fost sigur pe el în tot ce a făcut. Degajări precise, esențiale pe stilul nostru de joc. În rest, cel mai simplu meci pentru el din toate cele de până acum.
Manea
Energic în atac, atent în defensivă, cea mai bună variantă a sa la acest Euro. De netrecut în duelurile „unu la unu”.
Rus
S-a remarcat prin ieșiri bune cu minge lungă din apărare. A făcut un fault inutil, soldat cu galben, dar în partea a doua a fost impecabil.
Nedelcearu
Și-a schimbat poziția în centrul apărării, dar nu și „năravul”. A scos tot ce era de scos la mingile înalte.
Boboc
Marea surpriză a lui Rădoi din primul 11 a tras cu dinții de adversarul său, talentatul Ikone, cel mai bun jucător al francezilor. Lipit de tușă la ieșirile pe atac, s-a oferit tot timpul la pasă.
Nedelcu
A pendulat tot meciul pe verticală. Primul la pressing, în linie cu atacanții, pe fazele de apărare, primul la primire, între fundașii centrali, în faza de construcție. Meci foarte matur, o surpriză foarte plăcută.
Cicâldău
Motorașul echipei la mijlocul terenului, nu s-a văzut că avea două meciuri grele la activ. Neobosit pe apărare, și-a pus talentul la bătaie de câte ori a urcat în treimea adversă.
Olaru
A ratat o ocazie bună de gol, de pe marginea careului de 16 metri, la o pasă luminoasă a lui Hagi. Harnic la pressing, a strâns bine pe partea lui Manea.
Hagi
Relaxat pe teren, a fost implicat în majoritatea ocaziilor bune ale alor noștri, a confirmat încă o dată că poate dicta ritmul unui joc întreg.
Coman
Dispus la efort, atent în defensivă, destabilizator în flancuri, Coman și-a primit titularizarea meritată și a arătat încă o dată că are locul lui în echipa asta.
Puşcaş
În categorie cu puternicii fundași adverși, a ajuns să-i hărțuiască el pe ei, nu invers! A ratat cea mai mare ocazie a meciului, singur cu portarul advers.
Rezervele Băluță, Dragomir și Petre au intrat și ele foarte bine în meci.
FOTO: PAUL URSACHI /Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni