Gimnastica masculină speră la medalii. Marian Drăgulescu s-a calificat în finala de sărituri, Andrei Muntean în cea de paralele
Andreea Giuclea 7 august 2016După un concurs cu emoții la sol, Marian Drăgulescu și-a asigurat un loc în finala de la sărituri de pe 15 august, în timp ce colegul lui mai tânăr, Andrei Muntean, a prins finala la paralele de pe 16. Românii au intrat în concurs în a treia subdiviziune, începând cu ora 00:30.
„Faptul că Jocurile Olimpice sunt o dată la patru ani poate pune mare presiune pe tine”, ne spunea Marian Drăgulescu înainte de plecarea la Jocurile Olimpice de la Rio, unde participă la 36 de ani, încercând să-și adauge într-un palmares deja impresionant și aurul olimpic, singurul care-i lipsește. „Te gândești că dacă faci un pas greșit, trebuie să aștepți alți patru ani pentru o altă șansă. Dacă ar fi în fiecare an, n-ar fi presiune așa mare.”
Drăgulescu vorbea de emoțiile pe care se aștepta să le aibă, dar sâmbătă noapte, când a intrat în calificările concursului masculin de gimnastică, n-a părut să fie deloc emoționat. A zâmbit spre camere, le-a făcut cu ochiul celorlalți concurenți, a glumit între exerciții cu antrenorul Ioan Suciu, fost coleg de echipă în 2004. În lumea gimnasticii, multiplul campion e văzut și primit ca un star – sportivii și antrenorii își doresc fotografii cu el când îl văd la antrenamente, iar la ceremonia de primire din satul olimpic de joi seară, ceilalți sportivi au făcut cerc în jurul lui, așteptând câteva tumbe.
Fanii gimnasticii au avut însă ceva emoții, pentru că Drăgulescu a ajuns la Rio cu o bronșită sâcâitoare care nu l-a lăsat să se antreneze la capacitate maximă în primele zile. A apărut la antrenamente cu glugă și mănuși și chiar a căzut la antrenamentul oficial, pe podium.
A încercat să se pună pe picioare, cu antibiotice, până la concursul de sâmbătă noapte, dar s-a simțit epuizarea și lipsa de antrenamente. A avut două ratări la sol, unde a primit doar 12,800, ratând finala și pierzându-și brusc zâmbetul.
Apoi au venit săriturile. La aparatul pentru care e cunoscut și pe care-l îndrăgește cel mai mult, s-a adunat, a uitat de răceală și de presiunea de care vorbea înainte de plecare, și și-a îndeplinit primul obiectiv – calificarea în finală. Cu 15,133 la prima săritură, cea care-i poartă numele, și 15,433 la a doua, s-a asigurat că va avea șansa să lupte pentru medalie în finală, pe 15 august. Iar acolo, refăcut complet și cu câteva zile în plus de antrenamente, orice e posibil.
Veteranul l-a molipsit cu încredere și pe Andrei Muntean, al doilea gimnast român din competiția masculină, care și-a încheiat primele exerciții zâmbind mulțumit și strângând din pumni. Muntean a prins finala la paralele, aparat cu care și-a început concursul și unde a primit 15,466, la fel ca japonezul Kohei Uchimura, campionul olimpic și mondial en-titre.
Gimnastul de 23 de ani a sperat și la o finală la individual compus, dar n-a convins la sol (13,733) sau inele (13,700) și a terminat pe locul 36.
A fost o primă zi olimpică în care și alți favoriți au ratat: chinezul Chenglong, specialist la bară, sau chiar legenda Kohei Uchimura, care a terminat însă clasamentul de individual compus pe doi, devansat surprinzător de Oleg Verniaiev pe final.
Concursul de calificare pe echipe a fost câștigat de chinezi, urmați de americani, ruși și japonezi. Mai jos, cele opt echipe care s-au calificat în finală.
Top 8 countries advancing to team finals pic.twitter.com/x1TLsAvtwj
— The All Around (@theallaround) August 6, 2016
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni