Gruia, decor de thriller: CFR Cluj pierde la loviturile de departajare o calificare pe care a avut-o în mână de mai multe ori

Ciprian Rus 26 august 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

În noile condiții pandemice, organizatorii binecunoscutului Festival de Film Transilvania, ținut recent la Cluj, au căutat tot felul de locații alternative pentru proiecții. Nimeni nu s-a gândit că stadionul din Gruia ar putea fi scena ideală a unui thriller demn de secțiunea „Fără limită”.

Afișul „filmului” din Gruia promitea, ce-i drept, un spectacol dur, între două echipe „rele”, hârșite, stăpâne pe fotbalul lor. Dar desfășurarea evenimentelor a depășit toate așteptările. În primul rând, ale fanilor clujenilor, căci CFR și-a depășit, încă din start, condiția, în fața unei formații mult superioară ca valoare de piață, venită, în plus, după o experiență consistentă în ultima ediție a grupelor Champions League.

Contrar legendei că se lasă dominați în meciurile adversari mai tari, CFR-iștii și-au luat în serios favorul de a fi gazde și au făcut un admirabil joc pozițional, având tot timpul posesia și inițiativa. Dar jocul dezinvolt, rapid, direct și tehnic al croaților le-a făcut, pe bună dreptate, probleme clujenilor, neobișnuiți din Liga 1 cu un astfel de ritm.

Campioana Croației a deschis scorul la prima ocazie, după o serie de gafe în apărarea clujeană, iar CFR-ul a trebuit să tragă din greu, mai bine de jumătate de oră, pentru egalare. Deși a avut câteva ocazii mari în prima parte, Clujul a intrat în dezavantaj la cabine, pentru ca, imediat după pauză, cu Rondon aruncat în atac lângă excelentul Debeljuh, care joacă parcă de o viață în atacul ardelenilor, să obțină eliminarea unui adversar și un penalti.

Thriller-ul din Gruia abia începea: Deac a ratat penaltiul, iar Djokovic a ratat execuția pe respingerea portarului, din poziție ideală. Clujenii au continuat să domine, cu om în plus și plini de încredere. O ocazie rarissimă ratată de „mondialul” Vinicius, cum l-au botezat craiovenii după ce le-a luat titlul în Bănie, a fost răzbunată. Descoperiți în spate – surprinzător pentru o echipă condusă de Dan Petrescu – clujenii au mai luat un gol identic cu primul, în minutul 78.

„Vișiniii” se prăbușesc fizic și moral: fără limpezime, ajung greu la careul advers, arbitrul 4 arată prelungirile și „filmul” pare gata. Numai că, printr-o reacție de orgoliu demnă de mari echipe, CFR-ul schimbă încă o dată scenariul thriller-ului. O contră dusă pe dreapta de energicul Rondon duce splendid mingea în buza porții, de unde fantasticul Debeljuh trimite în poartă. 2-2, în prelungirile meciului!

CFR are inițiativa și ocaziile în cele 30 de minute suplimentare, dar oboseala – logică în condițiile pregătirii precare – nu le-a limpezit băiețior lui Dan Petrescu drumul spre golul calificării. Thriller-ul se prelungea, precum filmele regizorilor la modă la marile festivaluri, care depășesc adesea 2 ore.

La loviturile de departajare, s-a mers „cap la cap” până la ultima serie din primele cinci, când Bălgrădean a apărat și a pus pe tavă calificarea CFR-ului. Numai că șutul lui Golofca, slab, pe centru, a fost scos de Livakovic, iar drama a continuat cu noi „prelungiri”. Deac, ieșit din grupul de cinci executanți după ratarea din timpul regulamentar, a marcat, dar, la runda următoare, Boli a tras peste.

*

CFR merge acum în turul 3 preliminar al Europa League, are de câștigat un meci pentru a intra în „play-off”, iar de acolo, în grupele EL. Într-o seară în care Plzen, Ludogorets, Legia Varoșovia și Celtic au ratat calificarea mai departe în Champions League, eșecul CFR-ului e cu atât mai dureros.

*

CFR Cluj – Dinamo Zagreb 2-2 (5-6)

Au marcat: Pereira ’64, Debeljuh ’90+3 / Gojak ’14, Kastrati ’78

CFR Cluj: Bălgrădean – Burcă, Vinicius, Boli, Camora – Djokovic, Bordeianu, Pereira – Chipciu, Debeljuh, Deac
Rezerve: Sandomierski – Susic, Golofca, Hoban, Cestor, Itu, Rondon
Antrenor: Dan Petrescu

Dinamo Zagreb: Livakovic – Stojanovic, Theophile, Dilaver, Leovac – Gojak, Ivanusec, Ademi, Orsic – Majer, Gavranovic
Rezerve: Cavlina – Mogarrami, Kastrati, Petkovic, Tolic, Burton, Gvardiol
Antrenor: Zoran Mamic

 

Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories