Handbalul masculin se întoarce, campioana olimpică revine pe planșă, Murray devine nr.1 în ATP, naționala de rugby intră în teste
Lead.ro 7 noiembrie 2016Trecem rapid prin cele mai importante evenimente sportive din ultimele zile.
Handbal
După importanta victorie obținută de naționala masculină de handbal în Belarus, săptămâna trecută, băieții bat clar și Polonia (28-23), la Cluj, și fac un pas esențial pentru calificarea la Euro 2018. Dacă prima victorie din această campanie de calificare la turneul final din Croația a fost, pentru mulți apropiați ai handbalului masculin românesc, surprinzătoare, meciul cu Polonia a venit să confirme – probabil fără dubii – că echipa națională a apucat pe un drum bun.
Victorie superbă în preliminariile Campionatului European de handbal masculin
România 28:23 Polonia pic.twitter.com/b10BsazhQm— Ady Tapu (@cormoranu) November 6, 2016
Baschet
Cu o minge ceva mai mare la mijloc și cu o miză internă, s-au confruntat la București baschetbaliștii de la Steaua CSM Eximbank și U-Banca Transilvania Cluj. Clujenii au învins cu 95-84 într-o partidă din a șaptea etapă a Ligii Naționale de baschet masculin.
Upgrade și pentru băieții care aruncă mingea peste plasă. Voleibaliștii lui CSA Steaua București au urcat pe primul loc în Divizia A1 la volei masculin, după ce au învins fostul lider, LMV Tricolorul Ploiești, cu scorul de 3-0, sâmbătă, în etapa a 6-a.
Galeria lui „U” Cluj, chemată la meciurile echipei de baschet U-Banca Transilvania: „A … – https://t.co/vuR4D8Il59 pic.twitter.com/3Ccb3v0iNs
— CjSport.ro (@CjSportRO) April 1, 2016
Vești bune și pentru sportivele de la CS Volei Alba-Blaj, care s-au calificat în semifinalele Cupei României la volei feminin, duminică, după ce au trecut de SCM Pitești, 3-0 pe teren propriu, în manșa a doua a sferturilor de finală. Fetele vor înfrunta învingătoarea dintre Dinamo și CSM București.
La baschet feminin, Universitatea Cluj-Napoca a învins-o pe CSM Târgoviște cu 74-70 în derby-ul etapei a opta a Ligii Naționale de baschet feminin. Cu un minut și 53 de secunde rămase pe ceas, scorul era 68-68, dar meciul a luat fost în ultimele secunde, când gazdele au obținut victoria. Americanca Taneisha Harrison, cu 27 puncte și cinci recuperări, a fost cea care le-a condus pe clujencele spre succes. PEntru CSM Târgoviște spre prima înfrângere în acest sezon.
Scrimă
De la echipe care trimit mingi peste plasă sau într-o plasă, ne întoarcem la câteva dueluri ceva mai populare după aurul olimpic. Scrima, pe care de obicei o băgăm în seamă o dată la patru ani, insistă să ne bată la uși, chiar cu puțini spectatori în Sala Polivalentă a Craiovei. Ana-Maria Popescu (Brânză) a obținut argintul la Trofeul Alfredo Bachelli, prima competiție oficială după olimpiadă. Spadasina Amalia Tătăran a învins-o în finală pe campioana olimpică, 15-8. La masculin, Mario Persu s-a impus, 15-11, în fața colegului de club Ionuț Trandafirescu.
Rugby
De la dueluri, poposim deasupra grămezilor de rugby, unde CS Dinamo București a învins CS Universitatea Cluj (34-22), duminică, pe stadionul Florea Dumitrache, în a 6-a etapă a Cupei Regelui. Înaintea ultimei etape, programată pe 12 noiembrie, în clasament conduce CSM Știința Baia Mare, cu 19 puncte, urmată de Timișoara Saracens și Steaua, cu câte 18 puncte. Dinamo stă, momentan, pe al patrulea loc, cu 11 puncte.
Să nu uităm că pe o treaptă mai sus, naționala de rugby e în pregătiri intense pentru cele trei meciuri test din World Rugby. Antrenorul Lynn Howells a chemat 32 de jucatori, dintre care 17 formează pachetul de înaintare și 15 sunt jucători de treisferturi. În meciurile test World Rugby, România și-a dat întâlnire cu Statele Unite ale Americii, pe 12 noiembrie, Canada, pe 19 noiembrie, și Uruguay – pe 26 noiembrie. Toate meciurile vor avea loc de la ora 18:00, pe Stadionul „Arcul de Triumf” din București.
Tenis
Ne întoarcem la mingi, dar la cele mai mici de până acum. Tenismena cehă Petra Kvitova, cap de serie 3, a câștigat turneul WTA Elite Trophy de la Zhuhai, China, după ce a învins-o în finală pe ucrainianca Elina Svitolina, cap de serie patru, cu 6-4, 6-2. Kvitova, care nu a pierdut niciun set în cele cinci partide disputate la Zhuhai, își trece în cont al doilea titlu WTA din acest an, după cel de la Wuhan, tot din China. Cu 19 titluri în palmares, dintre care două succese la Wimbledon și un bronz la JO 2016, Kvitova revine aproape de T0p 10: e pe locul 11, începând de azi. Sezonul WTA intră oficial în vacanță.
2016 Year-End #WTA Top 10
1. Kerber
2. Serena
3. Radwanska
4. Halep
5. Cibulkova
6. Pliskova
7. Muguruza
8. Keys
9. Kuznetsova
10. Konta— WTA (@WTA) November 7, 2016
Andy Murray. Scoțianul devine de azi farul clasamentului ATP – proprietate privată și neluminată de altcineva în afară de Djokovic în ultimii doi ani. Andy avea nevoie de finală la mastersul 1000 de la Paris-Bercy, a obținut-o după abandonul lui Raonic și a câștigat-o trecând de Isner, cu 6-4 în setul decisiv. Acum, cu atât mai mult ne amintim de speranțele unei națiuni deprimate, puse de o jurnalistă pe umerii lui Murray. În lipsa unui prim-ministru, a unui antrenor englez pentru echipa de fotbal, a unui vot coerent la Brexit, oamenii sperau în tenisul lui Murray. Djokovic l-a învins anul acesta pe Murray în finala de la Australian Open și în cea de la Roland Garros, dar scoțianul s-a impus la Wimbledon și a dovedit că e de neoprit la Rio, de unde a plecat cu aurul olimpic. Al doilea dintr-o carieră petrecută, mai mereu, în umbra altora. Până azi!
Tot de azi, Roger Federer nu mai apare în Top 10 ATP, pentru prima dată după 732 de săptămâni.
.@andy_murray will become new World No. 1 on Monday after reaching #BNPPM final after #Raonic w/d with injury: https://t.co/Vbp0dCXamt #ATP pic.twitter.com/SJZmsbd8ea
— ATP World Tour (@ATPWorldTour) November 5, 2016
After 732 consecutive weeks in Top 10 (14+ years), @RogerFederer is No. 16 in Emirates #ATP Rankings — lowest since No. 18 on June 4, 2001.
— ATP Media Info (@ATPMediaInfo) November 7, 2016
Baseball
În cu totul altă ligă a mingilor, cinci milioane de oameni au ieșit, conform Chicago Tribune, vineri, pe străzile din Chicaco pentru a sărbători succesul echipei de baseball Chicago Cubs, care a câștigat miercuri primul său titlu după 1908, prin succesul din World Series, finala Major League Baseball. Fanii s-au îmbrăcat în culorile echipei, alb și albastru, și au defilat în spatele ei până în centrul orașului, unde s-au oprit să celebreze victoria venită după o pauză de-un secol și-un dram de ani. În finala MLB, Cubs s-a impus cu scorul general de 4-3. „Mulțumim fanilor noștri pentru 108 ani de susținere, răbdare și dragoste”, declara Theo Epstein, directorul sportiv al echipei. „V-am cerut mult în acești ani și în schimb trebuia să vă oferim un lucru mare, ceea ce am reușit.” Chicago Cubs a câștigat World Series pentru a treia oară, după titlurile din 1907 și 1908. De atunci a pierdut alte șapte finale, aceasta fiind cea mai lungă perioadă fără trofee pentru o echipă a baseballului american.
A dream turned into reality by the boys in blue, & our city of Chicago! I feel more connected to a city than ever before. Love you all ??? pic.twitter.com/qFqnx8byvW
— Jake Arrieta (@JArrieta34) November 6, 2016
Box
Altă revenire așteptată de milioane de fani s-a consumat sâmbătă, când legendarul Manny Pacquiao (37 de ani) s-a întors în ring și l-a învins pe Jessie Vargas pentru centura categoriei semiușoare. Pe toată durata meciului, cu ochii pe Pacquiao a stat Floyd Mayweather, superstarul (retras și el) care-l învinsese pe filipinez în 2015. Pacquiao îl invitase acolo ca să-i demonstreze că-l poate bate pe Vargas și merită o șansă la revanșă. Meciul Pacquiao-Mayweather de anul trecut a generat cele mai mari câștiguri din box de până acum, de peste 600 milioane de dolari. Pacquiao își donează parte din profiuri către copiii săraci filipinezi.
"I've got the eye of the tiger"#TeamPacquiao #TeamLegend #PacVargas pic.twitter.com/ftbyeISlDr
— Manny Pacquiao (@mannypacquiao) November 4, 2016
Maraton
Tot în SUA, duminică s-a desfășurat și Maratonul New York, unde etiopianul Ghirmay Ghebreslassie a trecut primul linia de finish în Central Park. La fete, Mary Keitany din Kenya a devenit prima femeie care câștigă de trei ori la rând maratonul, de la alergătoarea Grete Waltz, care câștiga cinci ediții la rând, între 1982-1986.
New York Marathon: Keitany Wins Third Title and Ghebreslassie Wins First https://t.co/s3fgAKotiF
— Tes GMP (@LifeStarsHeaven) November 7, 2016
Bonus
Închidem cu o veste care nu s-a întâmplat chiar weekendul ăsta, dar vine de pe tărâmuri himalayene, deci mai greu după atâtea drumeții. Zsolt Torok și Vlad Căpușan au realizat o premieră mondială pe 1 noiembrie, în jurul orei 14:10, ora Nepalului, și anume prima urcare pe Peak 5/ Saldim Peak, 6.374 metri. Din 2003, când s-au sărbătorit 50 ani de la prima urcare pe Everest, au fost deschise către ascensiuni 50 vârfuri noi, printre care și Peak 5, transmitea Zsolt, via Facebook.
Un localnic le-a spus că din 2003, peste șapte expediții mari, cu șerpași, au încercat să-i atingă vârful, însă niciuna nu a reușit. „Am avut undeva între -25 si -30 de grade C, Vlad a spus că niciodata nu a mai urcat în asemenea condiții. Traseul a fost complex, tehnic, mixt, porțiuni de până la 300m de cățărat pe stâncă și apoi cățărare pe gheață, pe un ghețar foarte abrupt, zăpadă nu a prea fost”, spunea Zsolt. „Creasta somitală este ca o lamă de cuțit, expusă.” Băieții au numit traseul Romanian Flame, o dată pentru că Vlad e „tânăr și înflăcărat”, spune Zsolt, dar și pentru că a fost nevoie de flacără în amândoi ca să facă față frigului extrem.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni