Eduard Cășăneanu aduce primul aur din istoria participărilor României la Jocurile Olimpice de Iarnă
Ancuța Iosif 19 februarie 2016Hocheistul român Eduard Cășăneanu a câștigat medalia de aur în concursul de îndemânare, joi seara, în cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT) 2016 de la Lillehammer (Norvegia). Este prima medalie de aur obținută de o delegație românească (de seniori sau de tineret) în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de Iarnă.
După ce a fost al doilea pe lista calificaților, Cășăneanu s-a impus în finală cu 14 puncte, depășindu-i pe slovacul Sebastian Cederle (12 puncte) și pe germanul Erik Betzold (11 puncte).
„M-am antrenat mai mult şi am acordat atenţie îmbunătăţirii punctelor mele mai slabe, mai ales pe agilitatea în patinaj, deoarece nu am picioarele prea rapide”, declara Cășăneanu, după calificări, pentru Federația Română de Hochei pe Gheață. „Am lucrat din greu”.
Eforturile lui Cășăneanu s-au văzut în rezultatele finale: românul a fost cel mai rapid la șutări, al doilea la viteză în proba cu obstacole și la controlul pucului, al treilea la precizia șutului, al șaptelea la agilitatea patinajului și la precizia paselor. „Cea mai dificilă rundă a fost cea cu pasele, am pierdut din prima și atunci mi-am pierdut încrederea, dar am reușit să aduc la ultima probă restul punctelor”, a precizat sportivul de 16 ani din Miercurea Ciuc, într-un interviu pentru canalul oficial al Comitetului Internațional Olimpic.
Hocheistul aduce a doua medalie delegației României la Lillehammer, după bronzul câștigat miercuri de Mihaela Hogaș în proba de sprint echipe mixte internaționale, la patinaj viteză.
„E uimitor”, spunea Cășăneanu, imediat după victorie, pentru IIHF (International Ice Hockey Federation). „Când am venit aici nu credeam că am vreo șansă, n-am visat că voi câștiga, dar am primit o șansă și a fost bine”. Aurul lui Cășăneanu reprezintă a treia clasare pe un podium al unei competiții olimpice multisport de iarnă sub egida CIO, după ce în 1964 Ioan Panturu și Nicolae Neagoe au câștigat bronzul la Jocurile Olimpice de la Grenoble.
România participă la Lillehammer cu 22 de sportivi – 10 fete și 12 băieți, care evoluează la nouă discipline sportive. Competiția se încheie pe 21 februarie. Concursul de abilități și îndemânare (Skills Challenge) de la Jocurile Olimpice de iarnă pentru Tineret 2016 a reunit sportivi și sportive din 36 de țări din întreaga lume. Următorul concurs va avea loc la Lausanne, în 2020.
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Alin Petrache, a declarat după victoria lui Cășăneanu: „Pe lângă tot suportul oferit acestor sportivi, COSR a învestit și încredere. Mă bucură enorm această medalie. Este un vis devenit realitate, este momentul zero în care autoritățile trebuie să își întoarcă privirea spre sporturile de iarnă. Am demonstrat că se poate”.
Pentru povestea romanțată a finalei, vă invităm să citiți relatarea completă a lui Adam Steiss, de pe siteul Federației Internaționale de Hochei pe Gheață.
* * *
Cea de-a patra ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret reunește 70 de competiții sportive, curse pentru medalii în 10 zile, prin 15 discipline de iarnă (printre care și patinaj viteză/ artistic, snowboarding, curling, schi alpin). Programul competițiilor programate pentru ultimele două zile poate fi urmărit aici.
Concursul de îndemânări și abilități (feminin/ masculin) a fost introdus prima oară în 2012, în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret. Participanții sunt selecționați printr-un program global de calificări, bazat pe o serie de competențe individuale, gândite de Federația Internațională de Hochei pe Gheață (IIHF). Cele șase categorii de îndemânări sunt: viteza în proba cu obstacole, viteza, apoi precizia șutului, agilitatea în patinaj, precizia paselor, controlul pucului.
Calificările naționale în cursa pentru Lillehammer au avut loc între 1 octombrie 2014 și 7 mai 2015, primul/a sportiv/ă calificat/ă avansând la Global Skills Challenge Summit, care s-a desfășurat în iulie 2015, în Finlanda. De acolo, primii 15 clasificați + 1 participant din partea țării gazdă, Norvegia (Eduard Căsăneanu s-a calificat penultimul) au disputat cele două mari etape: calificările și finala de la Lillhammer 2016.
Toate categoriile au avut loc în tete-a-tete-uri sportive, pe principiul knock-out, până când câștigătorul a fost desemnat. Toți sportivii au fost cronometrați în timpul fiecărei probe, acumulând puncte pentru clasamentul final. Primii opt concurenți din clasamentul calificărilor s-au întâlnit în finală.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni