Horațiu Pașca, secundul naționalei de handbal: „Cu siguranță echipa României e mai puternică față de anul trecut”

Andreea Giuclea 27 noiembrie 2018

„Cel mai greu lucru pe care poți să-l faci când aduni oamenii la un loc e să-i faci să gândească la fel”, ne spunea acum un an Horațiu Pașca, aflat atunci (la Mondialul din Germania) la primul său turneu final ca secund al naționalei feminine de handbal. Pașca sublinia faptul că „un ansamblu se formează în ani de zile. Noi am trecut printr-un proces de schimbare, s-a schimbat toată banca tehnică”, iar el și Ambros Martin, alături de 10 jucătoare, își făceau debutul la un campionat mondial.

Acum, înaintea Europeanului din Franța, Pașca, care nu mai e debutant, spune că echipa a făcut un pas în plus spre a obține omogenitatea de care e nevoie pentru a construi un grup puternic. „Cu siguranță echipa României e mai puternică față de anul trecut. Au fost destul de puține schimbări față de (campania de) calificare, începem să ne cunoaștem unii pe alții, să ne obișnuim unii cu ceilalți. Cu siguranță echipa noastră e mai puternică acum. Și mental, dar și fizic.”

La finalul Trofeului Carpați, câștigat de România, l-am întrebat pe secundul naționalei cu ce gânduri se pregătește de al doilea turneu pe banca naționalei: „Gândurile mele personale sunt unele destul de mari, pentru că nu-mi place să pierd. Dar plecăm cu gândul de-a lua fiecare joc în parte, de-a încerca treptat să jucăm cel mai bun handbal al nostru.”

„La Trofeul Carpați ne-a bucurat nu atât rezultatul sau faptul că am câștigat trofeul, ci faptul că avem un moral foarte bun. Cred că toți ați văzut dorință, dorință de a face lucrurile cât mai bine și de a obține rezultate importante”, a spus Pașca și la conferința de presă dinaintea plecării. „A fost o săptămână intensă înaintea Trofeului Carpați, cu multe antrenamente, extrem de încărcată, dar suntem foarte mulțumiți de modul fetele au reacționat.”

Ce mai e de îmbunătățit în jocul echipei? „Sunt multe de pus la punct, în general e vorba de detalii. Cred că în meciurile echilibrate, în care întâlnești adversari de aceeași valoare, detaliile vor face diferența; sau cine va reuși să gestioneze corect momentele de ușor impas.”

Așa a fost în meciul cu Cehia de la Mondialul trecut, la care Pașca spune că încă se gândește. „Cred că n-ar fi normal să-l uităm. E firesc să nu te mai apese, dar nu e normal să-l uiți, pentru că din fiecare înfrângere înveți. E un citat care-mi place: <sunt victorii care duc la impas și sunt înfrângeri care deschid noi căi>. Sper ca meciul cu Cehia să fie o înfrângere care a deschis o nouă etapă în viața noastră.”

Ce învață o echipă dintr-un astfel de meci? Să fie mai puternică mental, spune secundul. „Cred că suntem mai puternici mental față de momentul ăla. Îmi aduc aminte că în meciul cu Cehia am condus permanent, în schimb cred că ne-am temut foarte tare să nu fim egalați, ceea ce s-a și întâmplat. Cred c-am fost un pic cam prea apăsați de numele pe care-l purtăm pe umeri până la urmă, că toată lumea ne considera favoriți cerți, cred că de asta ne-am temut. N-am știut cum să gestionăm succesul, sau n-am știut cum să gestionăm un succes pe care toată lumea îl aștepta, și pe care și fetele și-l doreau. Nu știu dacă e cel mai potrivit termen, dar eu cred că supra-motivația ne-a făcut să pierdem meciul cu Cehia.”

Acum, înaintea debutului de pe 1 decembrie cu Cehia, la Brest, Pașca spune că „e normal să ne dorim o revanșă, însă nu să vedem meciul cu Cehia ca pe-o revanșă. E un meci de debut la un campionat major, unul de la care ne dorim foarte multe. E un meci de debut în care ne dorim să jucăm foarte bine. Spunem totdeauna că tot ce ne dorim e să ajungem să jucăm cel mai bun handbal al nostru, pentru că echipa României are calitate. Mi-aș dori să văd o echipă a României care are un nivel mental ridicat pe toată durata partidei. Cred că în momentul ăla putem juca cel mai bun handbal al nostru.”

*

Delegația României va pleca spre Brest, în vestul Franței (Bretania), pe 29 noiembrie. Chiar pe 1 decembrie, de ziua națională, echipa națională va debuta cu Cehia – prilej pentru revanșă după întâlnirea tristă de la Mondialul precedent. În grupă mai sunt Germania – o națională care, chiar dacă nu-i de speriat nici ea, rămâne imprevizibilă -, și campioana în serie Norvegia, deținătoarea titlului și echipa de bătut, alături de Franța și Rusia, la acest European.

Obiectivul României? Locurile 1-6, care înseamnă clasarea în primele trei în grupa principală de la Nancy, unde cele trei echipe calificate din Grupa D se vor alătura primelor trei clasate din Grupa C. Acolo, Olanda, dar și Ungaria și Spania, pornesc favorite în fața Croației.

Lotul României pentru Campionatul European din Franța

În poartă: Denisa Dedu și Iulia Dumanska

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Cristina Florică

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu și Andreea Polocoşer

La coordonare: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu

Interi dreapta: Ana Maria Dragut și Melinda Geiger

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Laura Chiper

Pivoţi: Crina Pintea, Raluca Băcăoanu și Daniela Raţiu

Una dintre jucătoare va fi rezervă. În plus, fiecare echipă va putea face câte două schimbări, în caz de nevoie.

Foto: Sabin Malisevschi / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.