Imens! România face o demonstrație de forță, spulberă Norvegia și se repede cu maximum de puncte în Main Round!
Andrei Năstase 5 decembrie 2018Echipa națională a României își ține toate promisiunile, ne depășește toate așteptările și ne obligă să sperăm la medalii. Nu se poate altfel, după această victorie entuziasmantă, 31-23, cu Norvegia. Nu se poate mai puțin, după acest handbal de vis care duce România cu maximum de puncte în grupa principală și scoate Norvegia – deținătoare a șapte titluri europene – din calculele pentru semifinale.
La capătul acestui meci de zile mari, care va intra în istoria echipei naționale ca un punct de reper, România și-a pus toate armele pe masă. Masa e plină, prieteni!
*
Ultima dată când am întâlnit Norvegia într-un joc decisiv, acesta era decisiv doar pentru România, care avea nevoie de măcar un punct în ultimul meci al grupei ei de la Jocurile Olimpice de la Rio. Nu l-a obținut. Acum, meciul acesta a fost decisiv pentru Norvegia: o înfrângere aici ar fi scos-o pe campioana en-titre din calcule pentru fazele finale.
Dincolo, România arăta mai bine. Însă chiar dacă primele două meciuri au reușit să-i entuziasmeze pe unii suporteri, ceilalți s-au păstrat la distanță. Un fel de „Da, dar…“ s-a așezat în urma victoriilor cu Cehia și Germania. Echipa României a arătat un joc pe alocuri excelent, da, dar… Dar Cehia și Germania nu sunt cele mai puternice adversare; dar au existat și căderi de intensitate, mai ales spre final; dar să vedem cu Norvegia.
Ei bine, ce-am văzut cu Norvegia a fost cu totul și cu totul special. Mai întâi în atac, unde nici Norvegia, nici România n-au risipit nimic în primele minute. Primul gol a venit pe un traseu deja obișnuit, cu care România a produs daune și în ultimele meciuri: Cristina Neagu pentru Crina Pintea, șapte metri și apoi golul celei mai bune marcatoare din istoria Campionatului European. Norvegia a răspuns tot de pe pivot, Eliza Buceschi a reușit apoi prima pătrundere în stilul ei alunecos, dar Oftedal a imitat-o perfect pe celălalt semicerc. Cristina Neagu a dus România înainte, printr-o aruncare neprasnică de la nouă metri, Norvegia a răspuns tot prin privotul Brattset, eliberată în aceeași zona centrală.
Așa s-au consumat primele minute, într-un rimt care ar fi trebuit să avantajeze Norvegia. Dar nimeni n-a avut timp pentru astfel de gânduri, că Melinda Geiger a pătruns și ea în viteză, tocmai pe partea stângă, de unde a marcat imediat pentru a păstra procentajul de 100% în atac. Norvegia a egalat de la șapte metri, iar spectatorii primeau până aici un meci fără eroare: niciun atac ratat până la 5-5.
Prima construcție greșită a fost a României, am primit imediat gol pe contră – specialitatea casei pentru Norvegia, care urma să risipească primul atac după 7 minute de joc! Laura Chiper a profitat și marcat pe gaura cheii pentru 7-6, primul ei gol dintr-o serie de patru.
De aici încolo, Iulia Dumanska s-a hotărât că a văzut destul. A apărat prima ei minge și, chiar dacă Neagu a lovit bara când a avut șansa desprinderii, Iulia a început să pună stăpânire pe joc. Câteva momente mai târziu, angajată de Dumanska, Chiper a pornit pe contră, a marcat pentru 10-8 și a adus prima desprindere a meciului. Era minutul 14.
Abia acum a reușit Ambros Martin să-și așeze mai bine apărarea. Cu mai multă agresivitate și mai multă prezență în zona centrală, unde Norvegia găsise spațiu să angajeze pivotul în prima parte, defensiva României a schimbat cu totul jocul. Și de unde s-a mers cap la cap atâta timp, România a rupt-o acum la sănătoasa, ajutată și de intervențiile excelente ale Iuliei Dumanska – cea mai bună jucătoare a meciului, cu un procentaj de 44% în poartă.
Patru goluri consecutive au lovit și în ritmul, dar și în curajul Norvegiei, care s-a văzut de-acum obligată să dea gol numai și numai din atacuri poziționale. Or asta a însemnat că meciul a alunecat în termenii preferați de România. Rezultatul? Apărarea României a acoperit cu totul orice urmă de inventivitate a Norvegiei, care a alunecat repede la cinci, șase și chiar șapte goluri în spate.
Apărarea României contra atacurilor rapide ale Norvegiei. Asta trebuia să vedem în derbiul Grupei D. Numai că în prima repriză am văzut apărarea României și atacul impresionant (tot) al României: 18-12 la capătul unei reprize aproape perfecte, în care handbalistele în galben au confiscat, de la jumătatea reprizei, jocul.
🇷🇴🔛 Romania are hot, hot, hot! They hold an 18:12 advantage over defending champions @NORhandball at half-time #NORROU #ehfeuro2018 #handballissime pic.twitter.com/OnlNb0Id42
— EHF EURO (@EHFEURO) December 5, 2018
Forța și curajul Cristinei Neagu, puterea și spiritul Crinei Pintea, viteza și viclenia Elizei Buceschi, reflexele și prezența Iuliei Dumanska, precizia Laurei Chiper și experiența Valentinei Ardean Elisei – cu asta au rămas gălăgioșii suporteri români după 30 de minute pe care poate nici ei, mereu optimiști, nu le așteptau.
Romania are having little trouble against Norway and their keeper Yuliya Dumanska is a key reason for that. Just look at these saves! 🔥 #NORROU #ehfeuro2018 #handballissime pic.twitter.com/kX4NWKG2kj
— EHF EURO (@EHFEURO) December 5, 2018
Norvegia a revenit de la vestiare cu gândul să-și salveze cumva această campanie europeană, Kristiansen a scos din pălărie două goluri, nordicele s-au apropiat la 14-18, dar România a oprit imediat elanul advers, chiar dacă a trebuit să joace două minute în inferioritate – primele eliminări au venit abia după minutul 35! Și când Crina Pintea a scos un alt șapte metri, transformat fără griji de Neagu (care urma să termine meciul cu 11 goluri), diferența nu doar că a revenit, dar a crescut la 21-14. Doar 14 goluri încasate de la Norvegia în primele 40 de minute!
Cam pe aici a început România să scadă în intensitate în precedentele două meciuri. Dar nimeni n-a anunțat-o de treaba asta pe Geiger, care a găsit două goluri de toată isprava, pentru a păstra ritmul bun din atac. Și nimeni nu s-a gândit să încetinească vreun pic.
La ultimul timeout al meciului, cu cinci minute înainte de final, când meciul era de mult decis, Martin și-a chemat jucătoarele pentru a le felicita. A zâmbit, și-a mai încurajat o dată echipa și apoi le-a trimis în teren pe fetele care au jucat mai puțin. Toată lumea a prins minute prețioase într-un meci pe care îl vor păstra îm memorie pentru mult timp.
Până la final, deși Norvegia a încercat de toate, inclusiv atacul în șapte, fără portar, o singură echipă a rămas să-și joace handbalul. Dar ce handbal bogat au văzut norocoșii din Brest Arena!
S-a terminat 31-23 pentru România, care va fi de-acum una dintre echipele de bătut la acest European. Nu pentru că nicio altă echipă n-a mai învins Norvegia la această diferență de scor într-un joc de la EURO, dar pentru handbalul ăsta rotund, perfect echilibrat, va fi greu de contrat.
Romania top Group D with a win that was never in doubt 🇷🇴🔥 The 31:23 result is Norway's biggest defeat in the history of the EURO #NORROU #ehfeuro2018 #handballissime pic.twitter.com/lGehBQA9TV
— EHF EURO (@EHFEURO) December 5, 2018
*
România s-a calificat în grupa principală cu patru puncte, la fel ca Olanda. Cele două sunt mari favorite să prindă semifinalele de la Paris, după ce Norvegia a fost scoasă din calcule de această înfrângere severă. Totuși, nimic nu e stabilit încă. Naționala României mai are de jucat cu Olanda, Spania și Ungaria. Niciunul dintre aceste meciuri nu va fi simplu.
Tot în grupa principală au ajuns Germania și Ungaria, cu câte două puncte, dar și Spania, rămasă fără puncte. Pentru prima dată după foarte mulți ani, Norvegia pare deja eliminată din calculele pentru semifinale.
Primul meci din Main Round e contra Olandei, pe 9 decembrie, ora 19.00.
And this is the initial standing of Group II in Nancy with Romania and @nedteamhandbal in a pole position. #Handballissime #EHFEuro2018 pic.twitter.com/kzlPpOctou
— EHF EURO (@EHFEURO) December 5, 2018
Din grupele A și B, mai departe s-au calificat Rusia, cu 4 puncte, Serbia, Franța, Danemarca și Suedia cu câte două, iar Muntenegru, antrenată de Per Johanson și Adrian Vasile, primul fost antrenor al CSM-ului, al doilea secund la București, fără puncte.
Foto: EHF EURO © Nebojsa Tejic / kolektiff
Articol în curs de actualizare
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni