„În acest moment, sportul românesc nu mai există!”. Elisabeta Lipă luptă să țină olimpicii României în cantonamente pe durata crizei COVID-19

Ciprian Rus 23 martie 2020

Starea de urgență decretată în România, în contextul răspândirii tot mai agresive în țară și în lume a pandemiei de SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, a pus sportul românesc într-o postură fără precedent: închiderea tuturor centrelor olimpice și evacuarea imediată a cantonamentelor sportivilor care se pregăteau pentru Tokyo 2020. Au fost scene dramatice, povestește fosta mare sportivă Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, cu juniori de la loturile olimpice plecând cu ochii în lacrimi în condițiile în care au situații problematice acasă, familii cu probleme sau părinți aflați la muncă în străinătate.

Fost ministru în cabinetul Dacian Cioloș și una dintre vocile cele mai respectate din sportul românesc, Elisabeta Lipă a fost prima care a luat atitudine față de situația creată. „Noi, în acest moment în care vorbim, nu mai avem sport în România. Nu mai avem loturi naționale de juniori, nu mai avem loturi naționale de tineret, nu mai avem loturi naționale de seniori! Și nu vorbesc numai de canotaj, vorbesc de toate disciplinele. Nu mai avem echipă olimpică!”, spune șefa federației de Canotaj.

Elisabeta Lipă pune desființarea, de facto, a cantonamentelor olimpice în contexul declarațiilor de duminică ale președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach. „Președintele CIO a transmis, nu mai departe de ieri seară, să se continue pregătirea, pentru că e încă prematur să vorbim de amânarea sau suspendarea Jocurilor. A transmis și o scrisoare deschisă către atleți, prin care îi roagă să continue pregătirea. Ei bine, în acest context, noi nu mai avem nimic. V-o spun la modul cel mai serios, nu mai avem nici un lot, nici un sport, de nici un fel”.

– Cum am ajuns, doamnă Elisabeta Lipă, în situația asta? Au decis federațiile să își trimită sportivii acasă?

– Nicidecum! Deciziile astea nu puteau fi luate de către federații. S-a ajuns aici dintr-o eroare, nu poate fi vorba de rea-credință. Pur și simplu, când s-au dat ultimele ordonanțe, nu s-a gândit nimeni la situația specială a cantonamentelor olimpice. În general, sportivul de înaltă performanță e izolat, trăiește într-un mediu cazon, cu disciplină, cu reguli. Cu niște măsuri suplimentare, noi ne puteam continua pregătirea. Cred că a fost o scăpare faptul că, în acea ordonanță, noi nu am intrat ca o excepție, ca o clauză specială.

– Ce se poate face în acest moment?

– Chiar ieri am fost sunată de domnul doctor Adrain Streinu-Cercel, care m-a asigurat că o să ne putem continua pregătirea, că ne va da hârtie scrisă în acest sens. Iar mâine ne vom întâni cu ministrul Tineretului și Sportului, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român și cu ministrul Sănătății, să vedem ce măsuri trebuie să luăm și în ce condiții putem relua pregătirea.

– Cu ce mandat mergeți la întâlnirea cu miniștrii Guvernului Orban?

– Îi voi spune domnului ministru al Sănătății cum funcționăm noi în cantonament, ce măsuri au fost luate până să se ia decizia de părăsire a bazelor și voi accentua că sportivii noștri sunt mult-mult-mult mai în siguranță în centrele în care își desfășoară activitatea decât acasă la ei. Nu mai zic că avem juniori cu probleme acasă, cu părinți care lucrează în străinătate, care au părăsit cantonamentul cu lacrimi în ochi și întrebându-ne: „Eu ce fac acum? Eu unde mă duc?”. E trist, e dureros!

La ora actuală, nu mai există nici un cantonament, nu mai există sport, decât ce face fiecare acasă, pe cont propriu. Dar sport de performanță nu există. Nu avem cantonament la nici o disciplină. S-a apelat la soluția cea mai drastică. Mă bucur că se caută acum soluții. Câtă vreme CIO face apel la continuitate, e clar că și noi asta trebuie să facem acum.

Deciziile pe care le vom lua zilele acestea vor avea repercusiuni nu doar asupra Jocurilor Olimpice de la Tokyo – dacă se vor ține sau nu, vom vedea poziția CIO – vor avea repercusiuni pentru viitoarele ediții ale Jocurilor. Pentru că o dată ce ai trimis un copil acasă de la lot, l-ai abandonat când i-a fost lui mai greu, nu știu dacă se va mai întoarce, cum se va mai întoarce la lot…

– Credeți că e posibil să revină sportivii în cantonamente zilele viitoare?

– Categoric, avem acordul domnului profesor Streinu-Cercel trimis la Minister. Să nu ne imaginăm acum că vom deschide toate centrele din țară. Dar trebuie să le facem condiții celor calificați la Olimpiadă, samurailor. Probabil că se va redeschide Izvoraniul, care e complex olimpic, și încă o bază, iar acolo vom intra cu toții sportivii olimpici, cu cei care sunt calificați, cei care încă mai au șanse. Avem o speranță în acest moment și ne agățăm de ea până la capăt.

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.