În vestiar cu Adi Mutu: „Era special în tot ce făcea. Avea o încredere teribilă, dar avea și argumente. Și era un tip asumat”

Ciprian Rus 12 iunie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Înaintea ultimului antrenament cu Adrian Mutu de dinaintea meciului său de retragere, organizat la Sports Festival, foștii săi colegi de vestiar de la Națională și de la echipele de club – nume mari din fotbalul nostru – ne dezvăluie fața mai puțin cunoscută a lui „Il Fenomeno”. Cum te mobiliza Adi Mutu în vestiar, cum „scurta” Adi Mutu ședințele tehnice ale lui Nea Piți, cum punea osul la antrenamente.

Mirel Rădoi

„Ca om, avea o carismă incredibilă. Apoi, era și un băiat glumeț. Profesional vorbind, era extraordinar. Chiar dacă are imaginea aceasta de rebel, când era vorba de un meci, înainte de încălzire, la încălzire, în timpul meciului era foarte serios. Încerca să îl aranjeze pe fiecare coleg pe poziția lui, încerca să îl ajute, să îl coordoneze cât mai bine. Era și un tip foarte pretențios, cerea tot timpul ca mingile să treacă pe la el.” (râde)

Dorin Goian

„Nu pot să uit în ce formă sportivă era în campania pentru Euro 2008. Venea la antrenamente cu o încredere debordantă. Cât îl vedeai atât de încrezător în victoria de a doua zi, nu aveai cum sănu  lupți pe viață și pe moarte la meci. Reușea să îți transmită încrederea aceasta, care nu era doar vorbărie, căci el demonstra încrederea asta la fiecare antrenament, făcând lucruri incredibile. Ne-a convins pe toți, în vestiar, că putem câștiga împotriva oricărei echipe și, într-adevăr, a fost o campanie de calificare extraordinară.”

„Adi era exigent tot timpul. Voia să câștigăm fiecare miuță în care jucăm alături de el. Era agresiv și curajos, te trăgea efectiv după el. Țin minte și vizionările de meciuri cu nea Piți, care erau destul de lungi. La un moment dat, Adi avea așa o încredere că, la final de ședință, când deja ne cam plictiseam, îi spunea selecționerului: <<Nea Piți, ce să mai lungim!? Dau eu mâine două goluri și am rezolvat problema!>>. Iar a doua zi intra pe teren și chiar rezolva meciul!”

Ionuț Rada

„L-am prins la puține selecții la echipa națională, dar simțeai de cum intra în vestiar că era la un alt nivel. Era un spectacol să te antrenezi cu el, pentru că era la un nivel incredibil. Era foarte sus!”

„Am admirat mereu ambiția lui și puterea pe care a arătat-o în momentele grele. Este de apreciat că a reușit să meargă înainte și că vine acum și se deschide în fața noastră. Avem nevoie de povești, avem nevoie de povești adevărate, care să-i arate noii generații că se poate.”

Eduard Stăncioiu

„La Adi, m-a impresionat tot timpul substanța lui ca om, materialul din care e construit. Și, înainte de toate, mentalitatea pe care o are, puterea de a gestiona lucrurile în momentele critice din cariera și din viața lui.”

Ciprian Marica

„Adi era special în tot ceea ce făcea. Altfel nu ar fi ajuns atât de mare. Mentalitatea lui, felul lui de a vedea lucrurile îl făceau să fie așa. Niciodată nu se dădea bătut și totdeauna voia să fie cel mai bun. Asta e cheia succesului lui. Nu întâmplător a reușit.” 

„Era un tip asumat din toate punctele de vedere, atât în teren, cât și în afara terenului. Și când spun asumat, mă refer la un tip pe care simțeai că te poți baza. Era un tip despre care știai sigur că nu o să dea în spate la greu.”

Bogdan Stelea

„Era un puști când a venit prima oară în vestiarul Naționalei, dar se vedea de pe atunci că avea o personalitate extraordinară. Era diferit față de toți cei de vârsta lui. Mai ales în meciuri se vedea personalitatea lui, acolo era deosebit, pentru că întotdeauna încerca să facă ceva diferit. Avea un dram de nebunie, avea și mare încredere, dar avea și argumente. Era top și fizic, și tehnic. O echipă nu e formată numai din astfel de jucători, un vestiar e plin de caractere contrastante, dar e ideal să ai lângă tine un astfel de om, rău în sensul bun al cuvântului, care își dorește foarte mult să iasă în față. Lui îi plăcea să iasă în evidență cu tot dinadinsul, și a făcut-o de multe ori, într-un fel sau altul. Dar de fiecare dată și-o asuma, iar asta cred că îl definește cel mai bine pe Adi Mutu.”

Happening now