În vestiar cu Adi Mutu, partea a doua | Fabio Cannavaro, despre Adrian: „Când lega mintea la ghete, era absolut teribil”

Ciprian Rus 12 iunie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Înaintea meciului de retragere al lui Adrian Mutu, organizat la Sports Festival, foștii săi colegi de vestiar de la Națională și de la echipele de club – nume mari din fotbal – continuă să ne dezvăluie fața mai puțin cunoscută a lui „Il Fenomeno”. Cum era să joci împotriva lui Mutu în Serie A, cum l-a reinventat Mister Prandelli pe Adrian și care sunt calitățile „Briliantului” în viziunea unui decar de geniu ca Gică Hagi, cel care i-a lăsat moștenire tricoul cu numărul 10 al Naționalei.

Cesare Prandelli – antrenorul lui Adrian Mutu la Fiorentina

„Deși toată lumea remarcase că aveam o relație de tip tată – fiu, realitatea e că ne-am mai și certat. Nu era genul de persoană care să îți facă viața ușoară în vestiar. Dar – și am apreciat foarte mult asta la el – când intra pe teren, nu-și trăda niciodată echipa. Asta e o calitate indispensabilă marilor jucători. Ei îți câștigă meciurile, iar Adrian chiar asta a făcut peste tot pe unde a jucat. Avea calitatea de a rezolva situații incredibile.”

„Am discutat mult la Fiorentina: el voia să fie <<regista>>, număr 10 clasic, eu voiam alt jucător pe acel post, iar pe el îl vedeam mai în bandă și mai sus, mai aproape de gol. Era un atacant cu mare rezistență fizică, vedea jocul și avea lipici la gol. Schimbarea de poziție l-a ajutat să explodeze în fotbalul mare și să marcheze pe bandă rulantă.”

„Eu cred că personale se nasc cu carismă și cu o anumită apetență pentru leadership, dar calitățile acestea trebuie să le dezvolți și să le menții în timp. Adrian a reușit să își mențină carisma. Uman, era și este extraordinar.”

Gheorghe Hagi – coleg și antrenor al lui Adrian Mutu la Națională

„Adi a fost un jucător fantastic, un număr 10 care a făcut tot timpul diferența pe teren. Un jucător inteligent și cu personalitate, cum nu se nasc toată ziua. Pe banca tehnică e la fel, nu te schimbi ca persoană când termini cariera de fotbalist. A dat totul pentru România și merită acest meci de retragere pentru ce a făcut la Națională.”

Fabio Cannavaro – coleg și adversar al lui Adrian Mutu în Serie A

„Avea multe calități, dar principala lui calitate era ușurința cu care marca un gol. A fost o plăcere să fiu coechipier cu el și o bătaie continuă de cap să îl am adversar. Contra lui, nu aveai nicio clipă liberă, pentru că imediat inventa ceva. Când lega mintea la ghete, era absolut teribil!”

Top Stories