Înainte de săptămâna El Clasico, Barcelona și Real Madrid trag concluzii diferite după victoriile lor din La Liga

Danny Coposescu 25 februarie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Etapa asta de La Liga putea s-o ia în două direcții generale. Prima dintre ele, cea la care sperau suporterii din Madrid, ar fi necesitat o semi-surpriză la Sevilla, unde gazdele, ieșite din formă, o primeau pe Barcelona în vizită. Perioada în care se vorbea, chiar și în șoaptă, despre o posibilă candidatură la titlu din partea andaluzilor pare acum doar o scăpare naivă, deci dincolo de avantajul terenului propriu și victoria din sferturile cupei (oricum răzbunată nemilos în retur), era greu de prevăzut altceva decât trei puncte pentru lider. Sau, mă rog, așa ar fi fost, dacă echipa lui Valverde n-ar fi șovăit și ea recent, cu patru remize în ultimele cinci meciuri.

Timp de 45 de minute, direcția asta s-a conturat apetisant pentru rivalele catalanilor. La 2-1 pentru Sevilla, împotriva unei Barcelone apatice și vlăguite, se făceau deja calculele. Șapte puncte avans față de Atletico puteau deveni patru; patru puncte avans puteau deveni unul singur sâmbătă, pe Santiago Bernabeu. Să se încingă totuși o cursă serioasă în La Liga? O repriză mai târziu, hat-trick-ul lui Leo Messi a dat un răspuns răspicat.

Așa că am rămas cu cea de-a doua direcție, una în care runda asta a fost un fel de avancronică pentru săptămâna El Clasico ce urmează. În ceea ce-o privește pe Real Madrid, concluziile nu prea sunt de bun augur.

Messi intră în derbiuri bine încălzit

Pe de-o parte, n-are cum să nu-ți pară puțin rău de Sevilla, care a fost perioade lungi mai bună, dar a ajuns să piardă cu 2-4. Ca de obicei, atmosfera a fost splendidă pe Ramon Sanchez Pizjuan. Cel puțin în prima parte, la fel și jocul echipei. Contra veteranului Jesus Navas, care a pârjolit iarba pe flancuri, Barça a arătat bătrână și cu trei viteze în urmă.

Pe de altă parte, nici empatia asta nu rezistă când strălucirea lui Messi te orbește. Poate cel mai fascinant lucru la prestațiile argentinianului e felul în care alternează rolurile, uneori meci de meci. Unde Cristiano Ronaldo s-a specializat, cu trecerea timpului, ca vârf împins, decarul Barcelonei explorează o sumedenie de poziții, ca un fotbalist al Renașterii însetat să-și asume cât mai multe cunoștințe. Uite-l pe aripă, de unde trasează diagonale în dribling; uite-l retras adânc, orchestrând viorile din fața sa; uite-l ca număr nouă fals și apoi, chiar cu Sevilla, ca număr nouă adevărat.

Înainte de primul său gol, un voleu așezat perfect în vinclu, singurele atingeri notabile ale lui Messi fuseseră pase greșite, iar una dintre ele a dus la deschiderea scorului. După pauză și-a petrecut destulă vreme pășind agale în apropierea careului opus, ceea ce i-a permis să fie încă de două ori în locul potrivit la momentul potrivit, gata să administreze o doză distilată – fatală – a talentelor sale.

Ăsta a fost Messi ca prădător, economicos, dar nu mai puțin eficient. Iar colegii săi, antrenorul său, de fapt toată lumea știe că indiferent cât de nesigură pare Barça de stilul ei sub Valverde și oricât de grea ar părea situația, cineva are mereu o soluție. Chiar și pentru marea dilemă a identității: în momentul de față, ea se confundă în totalitate cu omul care continuă să uimească.

Real Madrid are nevoie de mult ajutor la Levante

Cât de diferite sunt lucrurile la Real, ale cărei individualități îi dau bătăi de cap. Un 2-1 chinuit în deplasare la Levante n-ar fi fost oricum motiv de sărbătoare, dar așa, cu două lovituri de pedeapsă, una confirmată incomprehensibil de VAR, deși căzătura trasă de Casemiro în careu ar fi primit note bune la un concurs de dans interpretativ, nici nu se mai pune problema. Mai ales că n-a fost singura bucățică de teatru pe Ciutat de Valencia. Seara a fost umbrită și mai mult de cel care a transformat penaltiul.

Gareth Bale știe prea bine unde se află. Presa spaniolă – în special cea madrilenă – dedică editoriale și dacă un jucător important se scobește în nas, așa că gesturile sale după ce a marcat au fost menite pentru impact maxim. Galezul s-a ferit ca de lepră de coechipierii veniți să sărbătorească cu el și s-a întors cu expresia împietrită spre centrul terenului. Titlurile previzibile din AS și Marca nu s-au lăsat așteptate.

Trebuia să fie anul lui Bale, sezonul în care, ieșit din umbra lui Ronaldo, vede în sfârșit soarele și înflorește. În loc de asta, el încălzește mai degrabă banca, e țap ispășitor pentru fani și își acrește până și contribuțiile bune cu astfel de ieșiri. La final, Santiago Solari l-a lăudat pentru „furia‟ arătată, dar sunt slabe șanse să-l vedem din primul minut miercuri, pe Bernabeu, în meciul de cupă cu Barcelona. Ceea ce nu va face decât să perpetueze cercul vicios pentru un om care se mișcă din ce în ce mai mult spre ușa de ieșire.

Așa că Real Madrid intră în dubla cupă-campionat cu marea rivală înseninată doar de un adolescent. Vincius Jr., probabil singurul aspect pozitiv din campania asta teribilă, crește de la meci la meci. La 12 ani de la primul din cele 50 de hat-trick-uri marcate de Messi, la 19 ani contra eternului inamic, brazilianul are șansa să scrie și el primul capitol în propria legendă.

Happening now