Înapoi în 2016: Naționala revine la fotbalul sărac de la ultimul Euro, nu reușește să se conecteze la energia generației U21

Ciprian Rus 5 septembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

La 2 ani de la numirea sa pe banca Naționalei, selecționerul Cosmin Contra s-a aflat joi, contra Spaniei, în fața examenului de Masterat al carierei, în fața unei echipe mari, indiscutabil superioară valoric, într-un meci cu o conotație specială pentru el: față în față, cele două țări care-i sunt „acasă”. Nimeni la noi nu știe mai bine fotbalul spaniol, așa că speranțele noastre contra ibericilor – atâtea câte erau – se legau foarte mult de inspirația selecționerului.

Era de așteptat ca antrenorul Naționalei să improvizeze în fața Spaniei. A și făcut-o: numai că, după ce o vară întreagă echipa U21 ne demonstrase că putem juca la calitățile noastre, și nu reactiv, în funcție de calitățile altora, ne așteptam la altceva în meciul de pe Arena Națională. Contra a ieșit la joc – impropriu spus, pentru că am jucat o repriză întreagă în jumătatea noastră – cu un 5-3-2 lipsit de profunzime, care s-a transformat vreme de 45 de minute, cel mai adesea, într-un 7-2-1, cu „interii” Stanciu și Deac obligați să facă pe fundașii de bandă.

Am jucat din start „la calitățile lor”, iar asta s-a văzut imediat. Concurat puternic de Ionuț Radu, Tătărușanu a fost din primul până în ultimul minut cel mai bun om al nostru și al meciului, cu patru intervenții incredibile doar în primele 12 minute! A fost un asediu total la poarta României, domolit doar de golul marcat din penalti de oaspeți, după un fault în careu imprudent al lui Deac. În vreme ce „tricolorii” s-au remarcat doar prin energia lui Pușcaș, spaniolii au ratat golul de 2-0 după o ratare antologică a lui Paco Alcacer, un cap cu poarta goală care l-a remarcat încă o dată pe „Tătă”.

După o repriză în care rar am legat cinci pase și încă și mai rar în jumătatea adversă, România a ieșit de la pauză ceva mai activă la pressing, dar a fost imediat taxată de Spania la capătul unei faze de o eleganță care a răzbunat toate inexactitățile din atacul „La Roja”.

La 0-2, Contra a schimbat, în fine, pe atac, iar asta s-a văzut imediat. Andone a marcat în poarta țării în care a crescut, după o fază în care s-a remarcat din nou Pușcaș. Cu o jumătate de oră în față și cu vreo 15 minute de superioritate numerică, România a mai echilibrat meciul, fără a deține, însă, controlul balonului. A avut trei mari șanse de a marca: prin Pușcaș, scăpat spre poartă, dar oprit de adversar la marginea carului de 16 metri, prin Ianis Hagi, din lovitura liberă care a urmat, și din nou prin Pușcaș, cap din 6 metri scos miraculos de Kepa în minutul 91, fază la care, cu un colț de poartă rămas liber, Grigore a tras peste.

La fel ca împotriva Suediei și Norvegiei, României face o primă parte dezolantă și se trezește pe final, prea târziu de data asta. După 2 ani de mandat, jocul României rămâne, din păcate, la fel de prăfuit ca cel din 2016, cu sclipiri aduse de trei-patru jucători, unii dintre ei de la echipa U21, precum Ianis Hagi și George Pușcaș. Prea puțin pentru pretențiile pe care echipa lui Mirel Rădoi le-a setat în vara aceasta, la Euro 2019.

România cade pe locul 4 după acest meci și e obligată să își câștige meciurile de acasă cu adversarele directe la locul 2, Norvegia și Suedia.

România – Spania

Au marcat: Andone (’59) / Ramos (’29), Alcacer (’47)

ROMÂNIA: Tătărușanu – Benzar, Nedelcearu, Chiricheș, Grigore, Toșca – N. Stanciu, R. Marin, C. Deac – Pușcaș, Keșeru

Rezerve: I. Radu, Niță – Rus, Grozav, Maxim, I. Hagi, Păun, Anton, Bordeianu, Fl. Ștefan, Cicâldău, Fl. Andone

Selecționer: Cosmin Contra

SPANIA: Kepa – J. Navas, Ramos, Llorente, Alba – Saul, Busquets, Fabian Ruiz – Rodrigo, Alcacer, Ceballos

Rezerve: De Gea, Pau Lopez – Carvajal, Hermoso, Sarabia, Thiago, Suso, Oyarzabal, Gaya, Rodri, Unai Nunez, Parejo

Selecționer: Robert Moreno

 

FOTO: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories