Începe Liga Campionilor la handbal feminin. CSM încearcă să-și apere trofeul câștigat în mai, dar are un drum dificil

Andreea Giuclea 13 octombrie 2016

„E cea mai grea grupă, dar și cea mai interesantă de urmărit”, ne spunea Jakob Vestergaard într-un interviu despre drumul CSM-ului în Liga Campionilor, care începe în acest weekend. „E dificil, dar asta e situația, am știut-o de la tragerea la sorți. Va fi și mai dificil, ca deținători ai titlului, dar cred că avem șanse să ne calificăm.”

Până la apărarea titlului, CSM trebuie întâi să treacă de grupe, iar tragerea la sorți a aruncat-o în cea mai grea, alături de Györ, FC Midtjylland și Rostov-Don. O tragere cum nu se putea mai dificilă pentru campioana României și a Europei, care încă se adaptează cu noul antrenor, cu noile jucătoare și cu noul statut de favorită.

Sunt genul de factori cu care se confruntă toate echipele mari, așa cum tot Vestergaard sublinia: „E adevărat că acum trebuie să construim din nou sentimentul de echipă, dar asta se întâmplă și la alte cluburi mari din Europa. La Rostov, de exemplu, au schimbat și ei multe jucătoare. Echipele care reușesc să facă asta câștigă. Așa că o văd ca pe o provocare și, dacă reușim, vom avea un sezon bun.”

Grupa C e cu atât mai interesantă cu cât propune niște dueluri importante de urmărit: Ambros Martin, antrenorul lui Györ, e de săptămâna trecută noul selecționer al României, centrul naționalei Eliza Buceschi s-a transferat sezonul acesta la Midtjylland, iar Ana Paula Rodrigues, fosta jucătoare a CSM-ului, e acum la Rostov- Don.

 

Primul meci: Reîntâlnirea cu Rostov-Don                             

Pentru CSM, debutul sezonului european are loc pe 16 octombrie (ora 18.00, Sala Polivalenta, Bucuresti) cu Rostov-Don, un meci care amintește de dubla din sferturi de anul trecut, care a funcționat ca un declic în drumul spre Final 4 și, mai apoi, spre titlu.

Echipa bucureșteană venea după un parcurs greoi în grupe, unde terminase pe locul 4, și puțini le dădeau șanse să elimine campioana Rusiei, neînvinsă până atunci în acel sezon. Dar fetele antrenate pe atunci de Kim Rasmussen au arătat că formează o echipă care se poate bate de la egal la egal cu elita handbalului european, iar încrederea pe care au câștigat-o din acea victorie s-a simțit mai apoi și în Final 4-ul de la Budapesta.

Astfel că și jucătoarele, dar și Vestergaard, care a urmărit parcursul CSM-ului de la distanță, își amintesc de momentul Rostov de anul trecut ca de unul decisiv.

„Am fi vrut să evităm Rostov, dar sperăm să le învingem din nou, cum am făcut-o anul trecut în sferturi”, a spus Line Jörgensen la tragerea la sorți a grupelor.

tragere

„Ce s-a întâmplat anul trecut e un exemplu bun”, spunea și Vestergaard. „După ce a terminat pe locul 4 în grupa principală, toată lumea credea că CSM o să fie devastată de Rostov-Don. Și n-a fost așa: au câștigat ambele meciuri, iar restul poveștii o cunoaștem toți.”

Prefațând reîntâlnirea cu Rostov de pe 16 octombrie, antrenorul CSM-ului ne-a spus că se așteaptă la un meci dificil, campioana Rusiei fiind un adversar extrem de puternic, care s-a întărit sezonul acesta cu mai multe jucătoare, printre care și Anna Vyakhireva, desemnată cea mai bună jucătoare a Olimpiadei.

„Dar vom fi șapte contra șapte. Bineînțeles că în București avem o șansă bună. Sper să fie mulți spectatori să ne ajute, avem nevoie de ei.”

Rostov-Don se află într-un context asemănător CSM-ului, crede Vestergaard: transferurile și schimbările din echipă înseamnă și că au nevoie de timp ca să creeze coeziune; din meciurile pe care le-a urmărit, danezul a observat, ca și la CSM, destule greșeli și nesincronizări, „ceea ce e natural la început de drum”.

Programul meciurilor CSM-ului:

16 octombrie: CSM București – Rostov-Don

22 octombrie: FC MidtjyllandCSM București

28 octombrie: CSM București – Györi Audi ETO KC

4 noiembrie: Györi Audi ETO KCCSM București

11 noiembrie: Rostov-DonCSM București

20 noiembrie: CSM București – FC Midtjylland

Cristina Neagu, esențială pentru Buducnost

Românii vor urmări cu atenție și grupa A, unde Buducnost și Cristina Neagu vor întâlni Thüringer HC, Metz Handball și Glassverket. E o grupă accesibilă pentru fosta campioană a Europei din 2015, dar site-ul internațional Stregspiller.com atrage atenția asupra faptului că Buducnost nu traversează o formă bună, ceea ce s-a văzut și la Final 4-ul din mai, încheiat pe ultimul loc.

Stregspiller.com menționează parcursul slab la Jocurile Olimpice al naționalei Muntenegrului, format în mare parte din nucleul de la Buducnost, instabilitatea de la conducerea naționalei – Dragan Adzic, care antrenenează Buducnost și-a dat demisia și apoi a revenit la națională, și plecarea extremei stânga Majda Mehmedovic, care s-a transferat la CSM. Pe lângă ea, clubul a pierdut-o li pe Radmila Petrovic, care s-a retras, în timp ce pivotul Dragana Cvijic va fi indisponibilă la meciurile din grupă, fiind accidentată. Vara asta, campioana Muntenegrului a transferat doar două jucătoare, axându-se în continuare pe tradiția de a promova jucătoare tinere.

Chiar dacă are o grupă relativ ușoară, Buducnost va întâlni în partea a doua a sezonului european, adversari mult mai puternici, iar Stregspiller.com crede că jucătoarele de bază, în frunte cu interul României Cristina Neagu, vor duce greul.

„Nu sunt multe fețe noi printre jucătoarele cheie din lotul Buducnost-ului. Jucătoarea de 28 de ani Cristina Neagu ocupă, cu siguranță, prima poziție. E aproape la fel de crucială pentru Buducnost cum e pentru naționala României, iar în acest sezon va trebui să joace la nivel maxim, dacă Buducnost vrea să aibă un sezon bun în Liga Campionilor.”

Buducnost joacă primul meci pe 15 octombrie, cu Metz Handball.

grupe

Final 4 tot la Budapesta

Federația Europeană a anunțat recent că a prelungit contractual cu Federația Ungariei, astfel că Final 4, etapa finală a competiției europene, va fi găzduită și în următorii trei ani tot de Budapesta.

Ediția din 2017 va avea loc, astfel, pe 6-7 mai, pe aceeași arenă Papp Laszlo pe care CSM și-a îndeplinit acum cinci luni visul european.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.