Înfrângere din care se poate învăța: Naționala României pierde cu Belgia, rămâne pe primul loc în grupă, păstrează șanse bune pentru optimi

Ciprian Rus 22 iunie 2024

După acest 0-2 contra Belgiei, o echipă mai bună și mult mai experimentată la nivelul acesta, naționala României păstrează argumente bune pentru calificarea în optimile de finală: înaintea ultimei etape (26 iunie, ora 19:00), cele patru echipe din Grupa E au câte o victorie și câte o înfrângere. România și Belgia au golaverajul mai bun.

Un egal în meciul cu Slovacia de la Frankfurt ne-ar garanta calificarea.

Dilema

După victoria grozavă, obținută cu multă muncă, împotriva Ucrainei și după ce grupa s-a complicat, mai întâi prin înfrângerea Belgiei, apoi prin meciul pierdut de Slovacia în fața ucrainienilor, marea întrebare o reprezenta strategia aleasă de selecționerul Edward Iordănescu pentru continuarea în competiție. România a arătat în mai multe rânduri că are probleme în a juca la aceeași intensitate meciuri la mai puțin de o săptămână distanță, iar Iordănescu Jr a apelat adesea la schimbări de lot în meciurile „cuplate” din trecut.

De data aceasta, selecționerul a rămas fidel formației care a adus cea mai frumoasă victorie din istoria participărilor noastre la Europene: a făcut o singură înlocuire, Mihăilă în locul lui Coman, iar surse din apropierea Naționalei spun că extrema Parmei ar fi fost favoritul la titularizare și în fața Ucrainei, dar n-a prins primul „11” din cauza unor mici probleme de sănătate.

Într-un moment în care multă lume s-a lăsat pradă calculelor și probabilisticii – câtă vreme și un loc 3, inclusiv cu 3 puncte și un golaveraj decent poate duce în „optimi” – Edi Iordănescu a mers pe mâna titularilor săi de drept și sistemului de joc, fără să întărească baricadele în fața unei formații disperată să câștige și fără să odihnească dintre oamenii de bază în ideea „decisivului” cu Slovacia din ultima etapă a Grupei E.

Suferința

Contra unei echipe mult mai bine cotate, contra unui sistem de joc diferit și, mai ales, contra unor adversari de alt calibru, puține lucruri care au funcționat la München au mai mers și la Koln. Planul tactic a fost dat peste cap după numai 73 de secunde, reacția României prin capul lui Drăgușin nu s-a transformat în gol, iar de acolo a urmat pentru Națională lungi minute de suferință. Punctual, inspirația apărării imediate, în frunte cu Niță, ne-a scăpat de 4-5 goluri.

Dispusă la efort și la suferință, și destul de legată ca spirit de echipă, „Naționala de suflet” a pierdut mai cu seamă la nivel individual și fizic duelul cu adversarii. Mai puternici și mai rapizi, belgienii au tăiat din fașă rarele momente de sclipire ale jucătorilor noștri. Nici Drăguș n-a mai reușit să țină de mingile aruncate în față de apărarea noastră, nici extremele – azi, Mihăilă și Man – n-au generat jocul care să pună presiune pe adversari. Cu echipa foarte jos și cu Stanciu forțat să se apere în loc să creeze, România a fost condamnată la o primă repriză lungă cât toate meciurile de calificare la Euro la un loc.

Schimbarea 

După pauză, Edi Iordănescu umblă foarte bine la „fine tunning”, România reintră repede în joc, crește posesia și începe să se arate periculoasă în mai multe rânduri, mai ales prin Man, autorul unei monumentale ratări, singur cu portarul, în minutul 68. Odată cu schimbările, Naționala câștigă mai mult curaj, dar pierde din concentrare. În loc să fie premiat, jocul deschis al alor noștri e pedepsit de un gol al lui De Bruyne din pasa portarului. Alibec are și el șansa de a pune România pe tabela de marcaj, dar finalizarea lui e prea fină ca să treacă de linia porții la un European.

Cu ce rămânem

În primul rând, cu lecția: acest Euro, primul din cariera celor mai mulți dintre ei, este pentru „tricolori” – și pentru noi – cel mai bun context de învățare. Din greșeli, desigur, și au fost, fatalmente destule în jocul cu o forță precum Belgia, dar și din destulele lucruri bune arătate în partea a doua. Rămânem cu paradele bravului Niță, unele de pus în ramă, rămânem cu curajul lui Drăgușin, asumat la fiecare minge, rămânem cu talentul arătat în ultimii 30 de metri, pe care trebuie să îl probăm mai des, mai cu seamă împotriva unor adversari de categoria noastră. Pe 26 iunie, cu Slovacia, e cel mai bun prilej să arătăm ce am învățat din noaptea lungă și grea de la Koln. În 1990 și 1994, la două din turneele sale majore, Generația de Aur și-a pierdut, la rândul ei, al doilea meci din grupă, ba chiar cu adversari mai accesibili. Cu 3 puncte și golaveraj pozitiv, România are toate șansele să treacă mai departe.

*

BELGIA – ROMÂNIA 2-0

Au marcat: Tielemens (min. 2), De Bruyne (min. 80)

ROMÂNIA

Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu –  R. Marin, M. Marin, Stanciu – Mihăilă, Drăguș, Man. Selecționer: Edward Iordănescu

Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 4. Rus, 5. Nedelcearu, 7. Alibec, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 10. Hagi, 14. Olaru, 17. Fl. Coman, 22. Mogoș, 23. Sorescu, 24. Racovițan, 25. Bîrligea, 26. Șut

BELGIA

Casteels – Castagne, Faes, Vertonghen – De Bruyne, Tielemans, Onana, Theate – Doku, Lukaku, Lukebakio

Rezerve: 12. Kaminski, 13. Sels – 2. Debast, 9. Trossard, 11. Carrasco, 16. Vranckx, 17. De Ketelaere, 18. Mangala, 19. Bakayoko, 20. Openda, 23. Vermeeren, 25. De Cuyper

Selecționer: Domenico Tedesco

Stadion: RheinEnergieStadion (Koln)

Arbitru: Szymon Marciniak (Polonia)

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.