INTERVIU I Mădălina Zamfirescu: „Avem un scop comun, toate înțelegem că la echipa națională nu e vorba de tine, nu te reprezinți pe tine, reprezinți România”
Andreea Giuclea 6 decembrie 2021[Corespondență din Castellon, Spania]
De la debutul ei la echipa națională, cu ocazia Europeanului din 2016, Mădălina Zamfirescu a trăit alături de România și turnee finale cu amintiri plăcute – cum a fost victoria împotriva Norvegiei din grupele Europeanului din 2018 -, și înfrângeri amare, ca cele de la Mondialul de acum doi ani, din Japonia. A lucrat cu mai mulți antrenori și a văzut mai multe nuclee de jucătoare. Ce nu s-a schimbat e energia pozitivă pe care coordonatoarea de joc a Gloriei Buzău o aduce în echipă, spiritul glumeț și dorința foarte mare de luptă pe care o arată atât în apărare, unde va avea și turneul acesta un rol important, și în atac, unde va încerca să se descurce cât mai bine în rolul de inter dreapta.
Despre schimbările pe care le vede în echipă și încrederea pe care o are în potențialul acesteia, jucătoarea de 27 de ani ne-a vorbit înainte de jocul cu Norvegia – marți seară, ora 21.30.
Cum vezi noua echipă a României, cum ai găsit-o diferită față de cum o știai?
De la an la an au fost jucătoare experimentate, care nu mai sunt în momentul de față. În schimb mă bucură grupul; asta este important, pentru că la nivelul ăsta contează foarte mult grupul. Și de când am venit am făcut progrese de la zi la zi – asta e îmbucurător. Mă refer la atmosferă, la relațiile de grup. Avem un scop comun și mă bucur că toate înțelegem asta, că la echipa națională nu e vorba de tine, nu te reprezinți pe tine, reprezinți România. Am început să fim conștiente de treaba asta și mă bucur enorm. Am tot avut întâlniri între noi, discutăm destul de des, însă timpul este foarte scurt; înainte mai făceam câte un joculeț, dar acum timpul este foarte limitat, mai sunt și restricțiile acestea care au schimbat foarte, foarte multe lucruri.
Știu că lucrați și cu un mental coach la acest turneu, cum vă ajută?
Da, avem ședințe aproape în fiecare zi cu el și sunt progrese, ne ajută enorm de mult. Ne-a făcut să înțelegem anumite lucruri, ne-a făcut să avem mai multă încredere în noi și, sincer, abia aștept meciul cu Norvegia, pentru că eu cred că acolo se va vedea dacă am reușit să punem la un loc tot ce ne-am propus.
Cum vezi întâlnirea cu Norvegia și încărcătura psihică cu care vine?
Da, cred că în primul rând psihic trebuie să fim pregătite. Și fizic (zâmbește), pentru că Norvegia e o echipă care aleargă mult. Dar la nivel mental trebuie să fii tot timpul în gardă și să nu renunți. Sunt conștientă că vor fi momente-cheie ale meciului, iar eu aș vrea ca în momentele acelea să nu cedăm.
Cum poate face echipa un pas în față la turneul acesta, chiar dincolo de rezultate?
Va fi un turneu atipic; cred că ultimii doi ani au fost așa. În momentul de față eu cred că ține foarte mult și de noroc, după cum vezi au apărut iar cazuri (n.a. rezultate pozitive la testele pentru covid). Tot ce-mi doresc e să rămânem sănătoase, ca să putem fi apte toate la ora meciului. În schimb, aș vrea să ne bucurăm de handbal; aș vrea ca România să se bucure de handbal – asta îmi doresc eu de la turneul ăsta. Și sunt conștientă că dacă noi o să facem lucrul acesta – și o să fim bine din punct de vedere psihic – putem face lucruri grozave aici.
S-a văzut mai multă bucurie și cu Kazahstan, e adevărat?
Da (râde), deși suntem un pic concentrate pe treaba asta, uităm câteodată să zâmbim. Ne bucurăm că ne-au ieșit lucrurile și că ce ne-am propus, obiectivele noastre de dinainte de meci, le-am îndeplinit. Asta ne bucură. Ne-am propus inclusiv să nu primim mai mult de 17 goluri, și am văzut că toată lumea era concentrată să îndeplinim obiectivul.
Ați stabilit obiective și pentru Norvegia?
Încă nu. În seara asta avem din nou ședință și ne vom stabili niște obiective, dar mă bucură că până aici reușim să ne ținem de cuvânt.
Cum vezi punctele puternice ale echipei actuale?
Sunt foarte multe, dar unul dintre ele acesta este: grupul. Mi se pare că îl construim de la zi la zi și asta e îmbucurător. Dar, repet, cred că despre asta putem vorbi și mai mult mâine seară sau poimâine dimineață, pentru că mi-aș dori din suflet ca tot ce am construit până acum să se vadă. Pentru că momentul meciului cu Norvegia e foarte important. Cred că de când ne-am reunit, doar despre meciul ăsta s-a vorbit; din prima zi în care noi ne-am întâlnit, meciul cel mai important ăsta e. Și inclusiv la primele două meciuri am încercat să ne pregătim pentru Norvegia. Din nefericire, în ultimii ani ne întâlnim aproape tot timpul cu Norvegia, și m-aș bucura să ne mai luăm încă o dată o revanșa; cam din doi în doi ani am reușit asta, cred că acum ar fi din nou momentul.
Crezi că se poate?
Eu simt că da, am încredere în fete în totalitate, de la prima până la ultima, și sper ca toate să aibă încredere în primul rând în ele însele, pentru că e foarte important. Și eu le simt bine. Mai ales că au fost câteva discuții înainte despre câteva jucătoare care nu au mai participat până acum la un turneu final, și ele s-au integrat foarte repede. Și-au dat seama că emoțiile sunt inevitabile, nu au cum să nu apară, toate avem emoții la echipa națională, din momentul în care intrăm în sală și punem tricoul pe noi, dar le văd că lucrează la gestionarea lor. Asta e important la un turneu final. Și le văd foarte încrezătoare pe fiecare dintre ele, foarte pozitive – chiar dacă azi e greu să folosești cuvântul ăsta în sens bun (zâmbește).
Cum s-a schimbat echipa în lipsa Cristinei Neagu?
Da, s-a schimbat puțin, inclusiv stilul de joc. Pentru că ce e al Cristinei e al Cristinei, iar noi încercăm să acoperim anumite lucruri. Dar fetele care încearcă să-i suplinească lipsa o fac foarte bine; de la zi la zi au arătat că pot, se luptă pentru treaba asta. Mie îmi pare rău că nu e Cristina aici – să fim realiști. Însă fetele au foarte mare încredere în ele, noi, fiecare dintre noi, avem încredere în celelalte, iar progresele acestea au luat oarecum presiunea asta de pe ele.
Cum vezi rolul tău în echipa actuală?
Eu încerc să-mi fac treaba cât pot eu de bine. Sistemul este puțin diferit față de anul trecut, pentru mine e și mai diferit, pentru că până acum nu m-am apărat central la un turneu final cu echipa națională, m-am apărat numai intermediar, deci și asta e ceva nou. Dar încerc să mă pliez, încerc să intru cât mai rapid în rolul ăsta de apărător central și să-mi fac treaba cât mai bine.
Pe partea de atac, cred că voi juca mai mult inter dreapta, unde mă adaptez (râde). Nu am încotro, mă adaptez. Nu pot să zic că e un post care mă ajută foarte mult, dar recunosc că încerc să-mi fac treaba cât de bine inclusiv acolo.
Cum vezi apărarea României în momentul de față? Și cât de bună poate fi?
Poate fi foarte bună, de la zi la zi am încercat să punem anumite lucruri la punct, acum meciul cu Norvegia va avea un sistem un pic mai diferit, dar tot ce sper e să ne iasă.
Cu ce lecții ați rămas de la precedentul Mondial, din Japonia (încheiat pe poziția a 12-a), ce poate fi diferit acum?
Pentru mine a fost un turneu dificil, dureros. Au fost și câteva probleme înainte de turneul ăsta, îmi aduc aminte că am plecat foarte neîncrezătoare; cred că am cedat dinainte să ajungem. Și cred că asta am învățat cel mai mult de la turneul din Japonia. Pentru că după situația de la Corona nu am mai simțit încrederea aia în noi, ce s-a întâmplat a fost șocat pentru toată lumea. Și noi nu am reușit să ne adunăm atunci. Anul ăsta îmi doresc să arătăm că am învățat din experiența de atunci și să fim mai încrezătoare în noi.
*
După două victorii simple în debutul Campionatului Mondial, România privește acum spre complicatul meci cu Norvegia – marți seară, ora 21.30. Va fi jocul care ne va arăta mai bine unde suntem. Un test care, dacă va fi trecut cu bine – și aici ne referim mai ales la nivelul de joc, nu neapărat la rezultat -, poate da încredere și mai mare jucătoarelor României. De curajul lor va depinde, în bună măsură, prestația din grupele principale, acolo unde ne vom întâlni cu Olanda și Suedia, două dintre echipele care-au venit aici să se bată la medalii.
Prin comparație, obiectivul României e clasarea între primele 10.
România a încheiat pe locul 12 și Mondialul japonez din 2019, dar și Europeanul de anul trecut din Danemarca.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni