Interviu | Mădălina Zamfirescu: „Puține echipe sau sporturi din România mai cred azi până în ultimul moment”
Andrei Năstase 7 decembrie 2019(Kumamoto, Japonia)
Pentru Mădălina Zamfirescu, Campionatul Mondial din Japonia e al cincilea ei turneu final cu echipa națională. La cei 25 de ani ai săi, a văzut deja destule. Și înfrângerile amare de la Rio, și victoriile impresionante din grupele Mondialului de acum doi ani, înainte de eliminarea surprinzătoare în fața Cehiei, și campania foarte bună de anul trecut, din Franța, încheiată la un pas de medalie. Dar meciul pe care România l-a câștigat cu Ungaria, într-o mică sală de handbal din Yatsushiro, un și mai mic orășel care aparține de Kumamoto, o să rămână cu ea mult timp.
Chiar înainte de antrenamentul României de sâmbătă, cu o zi înaintea debutului din grupele principale cu Rusia (duminică, ora 8 dimineața în România), am întrebat-o pe Mădălina despre emoțiile trăite și lecțiile învățate până aici, dar și despre punctele tari ale acestei echipe noi.
Ce v-ați spus la finalul meciului cu Ungaria, când v-ați uitat una în ochii celeilalte?
Înainte de meci, asta ne-am propus, ca la fiecare sfârșit de meci să ne putem uita în ochii fiecăreia și să spunem: Am dat totul. Și sunt mândră de fete, pentru că indiferent de ce s-a întâmplat până acum, la sfârșit am putut să ne privim în ochi și să spunem că, într-adevăr, atât am putut atunci.
Ieri, după finalul cu Ungaria, ne-am uitat cu mândrie în urmă, pentru că puține echipe sau sporturi din România mai cred azi până în ultimul moment. Sunt mândră de fete că au crezut până în ultimul moment, că ne-am luptat și că ne-am dorit foarte mult să întoarcem acest meci. Am simțit că am făcut destule greșeli, dar nu am simțit că suntem pierdute, nu am simțit că echipa a cedat.
Cum vedeți discuția asta despre lipsa forței mentale a sportivilor români?
Ce cred că se întâmplă e că uneori subestimezi adversarul, uneori te relaxezi, cred că de cele mai multe ori asta e. În momentul în care conduci te relaxezi puțin, zici că le batem, iar când suntem conduse ne pierdem încrederea; de cele mai multe ori asta se întâmplă, ajungem să nu mai avem încredere în noi și să simțim că lucrurile sunt pierdute înainte de final. Cred că de mici am trăit lucrurile astea, de jos am pornit cu ele. Dar în ultimii ani simt că lucrurile s-au mai schimbat, cel puțin la noi, la echipa națională. Eu am trăit și momente în care am fost conduse și am revenit, dar și momente în care am reușit să ne ținem de scor.
Ce crezi că puteți învăța din această primă etapă, ca echipă?
Cred că de învățat în fiecare an am învățat câte ceva și am pus o cărămidă. Toată lumea vine aici cu mândrie și atmosfera între noi e foarte frumoasă, ne susținem și ne încurajăm foarte mult una pe alta. Sper să fie tot timpul sentimentul ăsta la echipa națională.
Și care sunt punctele puternice ale acestui grup?
Tinerețea. Cred că fetele cu mai multă experiență le-au ajutat foarte mult pe cele tinere, iar ele, foarte dornice, au ascultat. E clar că nu am putut să schimbăm multe lucruri și că nu am putut antrena tot ce-am fi vrut, pentru că sunt fete care pur și simplu au venit în aeroport. Eu cred că dorința și voința noastră și-au spus cuvântul. Iar fetele care au venit pentru prima dată la echipa națională chiar au dat totul și le felicit pentru asta.
Nivelul din prima repriză cu Ungaria v-a și speriat, așa cum cel din a doua repriză vă încurajează că potențialul e mai sus decât spera lumea?
Nu neapărat că ne-a speriat. Eu n-aș prea vrea să mai vorbesc despre ce crede lumea. Pentru că înainte de a veni aici, nu cred că ne-a dat nimeni nicio șansă, mai ales cu toate problemele; toată lumea scria că o să fim ciuca bătăilor. Prin ce-am făcut noi acum, ne-am demonstrat nouă că suntem o echipă.
**
România va întâlni în grupele principale Rusia, Suedia și Japonia. Primul meci e duminică, cu Rusia, antrenată de fostul selecționer Ambros Martin.
Rusia și Spania vor deshide grupa de șase cu 4 puncte, Muntenegru și Suedia intră cu două, în timp ce România și Japonia pornesc fără puncte.
Franța, campioana europeană și mondială en-titre, învinsă vineri de Danemarca, e marea absentă a grupelor principale.
Programul României în Main Round:
Duminică, 8 decembrie, 08:00 – România – Rusia
Marţi, 10 decembrie, 13.30 – România – Suedia
Miercuri, 11 decembrie, 11:00 – România – Japonia
Foto: FRH