Interviu | Tomas Ryde: „Fetele vor să realizeze ceva, se simt mândre când joacă pentru echipa națională”
Andreea Giuclea 31 octombrie 2019La câteva zile după ultima acțiune de pregătire a echipei naționale înainte de Campionatul Mondial din Japonia, am discutat cu selecționerul Tomas Ryde despre aşteptări, experiență şi cum gestionează incertitudinea de o avea sau nu în echipă – și mai ales pe teren – pe cea mai bună jucătoare a lumii. Mai jos, prima parte a interviului, editat pentru claritate și lungime:
Dacă îl întrebi pe Tomas Ryde ce concluzii are după cinci luni de când a revenit pe banca naționalei, suedezul privește mult în urmă, încă dinainte de a prelua din nou echipa României, și pornește într-o rememorare a principalelor momente definitorii pentru acest nou drum:
„În mod normal, o perioadă pentru echipa națională e de patru ani. După Jocurile Olimpice ori continui cu echipa, ori schimbi unele jucătoare, ori poate faci schimbări majore. După Campionatul European, Cristina a fost accidentată, Melinda Geiger s-a retras, Oana Manea se oprise dinainte. Echipa de astăzi este foarte inexperimentată. O astfel de schimbare trebuie făcută după Tokyo. Noi suntem în această perioadă de tranziție și transformare acum.
La acțiunea din Brăila din mai-iunie (Trofeul Carpați) a fost bine, am testat niște jucătoare. A fost un reînceput pentru noi și ca bancă tehnică, pentru mine și Costică Buceschi. Grupul pe care îl avem în jurul echipei e foarte bun, e multă deschidere, vorbim, ne ascultăm, nu ne judecăm. Știm cum să luăm decizii împreună. Eu sunt la conducere, dar ei mă cunosc și știu că vreau să evoluăm împreună, pentru că cinci creiere care lucrează împreună sunt mai puternice decât unul singur.
Apoi a fost acest meci cu Ucraina din preliminarii, înaintea căruia am avut mari emoții. Nu știu dacă oamenii știau înainte cât de puternică e Ucraina în momentul ăsta. Cristina n-a putut juca. Perianu s-a accidentat în ziua dinainte. Zamfirescu a avut și ea niște probleme cu stomacul. Au fost condiții dificile, dar cu toate astea ne-am descurcat.
Cu Insulele Feroe am încercat să jucăm cu o apărare 5+1, am jucat mai mult cu jucătoarele tinere, așa că începutul n-a fost prea bun. Am ratat opt aruncări de pe extrema dreaptă. Ce să spui despre asta? E ca o pivniță întunecată. Toți știu că n-a fost un meci bun. Dar am primit și niște răspunsuri legate de unele din jucătoarele tinere, care nu sunt pregătite pentru a juca la nivelul ăsta într-un mod deștept. E vorba de lipsa de experiență. Așa că trebuie să învățăm.”
Cât de puternică simte că e echipa, cu o lună înainte de Mondial?
„Sincer, nu foarte puternică. Dacă ne uităm azi la echipa noastră, nu e așa puternică. Simt că fiecare jucătoare e puțin nesigură, pentru că nu avem experiență. Dar din ce am lucrat săptămâna trecută în Cluj și din feedback-ul primit de la jucătoare, se simt foarte bine la echipa națională. E o atmosferă foarte bună, se simt libere, simt că e ok să facă greșeli. Le spun uneori: Când arunci și greșești o aruncare, nu e o greșeală. Aia e munca pe care trebuie s-o faci. Dar unora trebuie să le spun: Aruncă din nou. Fă-o din nou. Go for it.
Așa că din punctul ăsta de vedere, sentimentul e pozitiv, doar că nu am jucat foarte multe meciuri. Poate ar trebui să mai joc cinci meciuri și pot răspunde atunci. Acum, când nu știu, am această atitudine de fereastră neagră, pentru că nu știu. Iar situația e legată și de întrebarea dacă va juca sau nu Cristina.”
Cu sau fără Cristina Neagu?
„Am două strategii diferite de joc, în funcție de asta. Fără ea, vom juca altfel și voi avea nouă zile în Japonia să implementez acel stil. Dacă va juca, știm playbook-ul de dinainte și ne va lua puțin timp să-l reamintim – poate îi va lua mai mult ei.
Dar da, mă gândesc, încă din vară, și la scenariul în care nu va juca. Vom juca probabil cum am jucat și în meciurile de până acum: cu Crina, am jucat cu Daria, Laslo și Eliza. Am jucat mult mai aproape de apărătoare, am împins mingea spre extreme mult. Poate făceam asta uneori și când juca Cristina, dar nu la fel de mult, nu atât de constant. Dar e un mod bun de-a juca cu jucătoarele de acum, le place.
Cea mai importantă e apărarea, și trebuie să mai lucrăm la asta, pentru că uneori suntem prea pasivi în apărare, așteptăm mult, nu ocupăm zona și suntem prea reactivi în loc să fim proactivi. Uitați-vă la cum joacă Franța: pentru că liga franceză e mult mai dură, și echipa națională a Franței joacă foarte dur. Dar e fair-play, nu joacă urât, joacă dur și fizic. Și trebuie să fim și noi mai fizici în România.”
Despre șansele de-a o avea în echipă – și mai ales în teren – pe cea mai bună jucătoare a lumii, Ryde spune că discută despre asta la fiecare trei zile.
„În iulie a zis că o să joace în august, voia să joace Supercupa. I-am spus: Nu, nu, ia-o încet. În SUA, în NBA sau NFL, e o regulă de 10 luni, am zis s-o respectăm și noi. Apoi am țintit meciul cu Ucraina, am întreabat-o dacă crede că va fi posbil, a zis că da. O săptămână mai târziu a fost nu, pentru că genunchiul s-a umflat. N-am putut să înțelegem de ce se întâmplă acea inflamație, așa că a cerut alte opinii din străinătate. Acum câteva zile a început antrenamentele, așa că respir adânc și aștept să vedem ce se întâmplă.
Ce e incredibil e că și în puținele momente în care s-a antrenat, când o vezi cum atinge mingea, cum acționează, cum ia mingea, e uimitor. Era și soția mea în tribună, privind, și a observat și ea. Unii oameni au asta. Altfel, aș avea mai multe emoții că are așa puțin timp să revină. Iar doctorul a spus că genunchiul e stabil, 100%. Am întrebat-o dacă i-e frică, a zis ca nu, iar asta e foarte important.”
Despre lot și jucătoarele care pot prelua din responsabilitate
„Eliza Buceschi s-a întors. Poate fi mai puternică din punct de vedere fizic, dar a jucat foarte bine în meciurile pe care le-a avut deja. Am pus-o pe Cristina Laslo pe inter dreapta, pentru că Daria Bucur nu e încă suficient de puternică în atac, iar Laslo are deja experiență, și bună, și mai puțin bună la Buducnost. Laslo și Eliza joacă foarte bine împreună și sper ca și Cristina să se alăture acolo.
Pentru poziția de inter stânga, sunt Gabriela Perianu și Bianca Bazaliu, pe care am folosit-o la ultima acțiune cu lotul și a fost foarte bună. Crina e puternică pe pivot, unde mai sunt Lorena Ostase și Dana Abed-Kader, care a fost foarte bună. Are niște probleme de sănătate, dar sper să se rezolve. Deci pentru pivot e puțină competiție.
Alice Elisei a luat decizia să se oprească, după Ucraina. Sunt motive personale, e un sentiment că îți lipsește familia. Când înaintezi în vârstă e normal să te gândești la ce e important pentru tine. Am o relație foarte bună cu Alice, o cunosc bine și știam că se gândea la asta. Dar lasă o gaură mare în urmă. Nu e vorba doar de ce se vede pe teren, pentru că oamenii se uită la televizor și văd ceva, dar ce în spatele cortinei, în echipă, ține de relații, de încredere în tine și în echipă. Acolo rămâne o gaură neagră.
Pentru extrema stângă trebuie să găsesc soluții. Cristina Florica nu trece printr-o perioadă așa bună acum, am vorbit cu Florentin Pera săptămâna trecută și o să încercăm s-o ajutăm. Nu o cunosc foarte bine, dar săptămâna aceasta, când merg la Vâlcea, vom petrece puțin timp împreună.
Despre portari, Denisa Dedu a crescut foarte mult. Iulia Dumanska a fost în formă mai bună înainte, știu ce poate și sper să-i pot transmite mai multă energie și încredere în ea. Diana Ciucă, cea mai tânără, are ceva ce alte portărițe nu au. Chiar dacă e tânără, în câțiva ani, dacă-și joacă bine cărțile, va fi cea mai bună portăriță. Citește jocul foarte bine, are un echilibru foarte bun în poartă, o poziție foarte bună, și poate ridica piciorul la un unghi foarte ridicat, zici că face karate. Punctul slab, dar asta e normal, e cum rezolvă aruncările de pe extremă. Asta vine cu experiența.”
Despre așteptările realiste înaintea Mondialului:
„Legate de rezultate? Nu am niciuna. Planuri am mereu, așa lucrez, am un plan, iar planul e despre cum gestionez echipa timp de două săptămâni. E despre a câștiga și a câștiga cu eficiență și atunci când simți că ai în mâini meciul, să scoți cele mai importante jucătoare, să se odihnească pentru următoarele meciuri. Cred că asta nu s-a întâmplat anul trecut, pentru că a jucat aceeași echipă mereu. Dar e și despre ce simți ca antrenor, uneori joci cu o echipă și ceva nu merge în cum joci, atunci trebuie să continui așa. Sunt multe de rezolvat.
Dar legat de rezultate, acum toți, toate echipele vor să aibă un rezultat bun, să câștige, să se califice la Jocurile Olimpice. Asta trebuie să faci când ajungi acolo.
Iar în echipa României e o atmosferă bună. Fetele vor să realizeze ceva, se simt mândre când joacă pentru echipa națională. Când vin la echipa națională, din prima zi sunt umile, sunt loiale și vor să fie mai bune. Sunt trei lucruri pe care le văd la jucătoare și îmi place foarte mult să antrenez această echipă. Sunt foarte mândru, i-am spus și soției mele, când stau pe marginea terenului și scrie pe tricoul meu Head Coach Romania și aud imnul României, simt că e atât de legat de personalitatea mea acum. Mi se pare ceva wow, așa mă simt. Sunt antrenorul acestei echipe și sunt mândru.”
*
Iată și lotul extins al României pentru Campionatul Mondial din Japonia (30 noiembrie – 15 decembrie):
Portari: Denisa Dedu (CSM București), Yuliya Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea), Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea) și Daciana Hosu (Corona Brașov)
Extreme stânga: Cristina Florica (SCM Rm. Vâlcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Alina Czeczi (Dunărea Brăila)
Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu (ambele de la CSM București), Sorina Tîrcă și Bianca Bazaliu (ambele de la Corona Brașov)
Coordonatori: Eliza Buceschi (Corona Brașov), Laura Pristaviță (Gloria Bistrița), Mădălina Zamfirescu (SCM Râmnicu Vâlcea) și Elena Dache (Dunărea Brăila)
Interi dreapta: Cristina Laslo, Daria Bucur (ambele de la Corona Brașov), Patricia Vizitiu (SCM Craiova) și Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)
Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București), Aneta Udriștioiu (Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare) și Andra Moroianu (Gloria Bistrița)
Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Lorena Ostase (CSM Slatina) și Dana Abed-Kader (HC Zalău)
Așa cum știi, România va juca în Grupa C, alături de Ungaria, Spania, Muntenegru, Kazakhstan și Senegal. Primul meci va fi contra Spaniei, pe 30 noiembrie.
Imagini: main – Sorin Pană / Sport Pictures, în text – Mircea Roșca / Sport Pictures