Ionuț Stroe, MTS: „După 15 mai, activitatea sportivă va putea reîncepe gradual. Antrenamentele se vor desfășura doar în condiții stricte de cantonament”
Lead.ro 5 mai 2020Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a vorbit marți, într-o conferință de presă, despre reluarea activității sportive și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească federațiile și cluburile pentru a putea începe antrenamentele. Nu a vorbit și de reluarea competițiilor, ci doar de perioada de antrenamente, care se vor putea desfășura doar în condiții de izolare în cantonament.
„E doar faza I a unui traseu care va fi de lungă durată, la capătul căruia toate sporturile vor putea reveni la normal. Vom evalua periodic unde ne aflăm și dacă vom putea trece la următorul nivel, inclusiv de desfășurare a unor competiții. Azi nu vorbim de reluarea competițiilor, ci doar de faza de pregătire. Pentru moment, bazele și sălile sportive nu se vor redeschide. Alergări și exericții fizice în aer liber vor putea face, în grupuri nu mai mari de trei persoane.”
Ministrul Sportului a prezentat cadrul legal de reluare a antrenamentelor, sub forma unor recomandări realizate împreună cu Ministerul Sănătății, care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. „E un ordin comun care descrie felul în care se vor face primii pași pentru repornirea activității sportive într-un cadru organizat în România. E un ordin care descrie regulile și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cluburile sportive sau loturile naționale, loturile olimpice care doresc să reînceapă antrenamentele, în condiții stricte de cantonament.”
„Condițiile sunt complexe, descriu un regim foarte strict, de testare, de monitorizare, de cantonament și izolare a tuturor celor care doresc reluarea pregătirii. Sportivii vor trebui să stea într-un regim închis și să desfășoare întreaga activitate în condiții controlate.”
Condiții pentru reluarea antrenamentelor
„Fiecare club care dorește să înceapă pregătirile pentru cantonament are nevoie de o bază de pregătire proprie sau în uz exclusiv, cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, eventual săli de forță sau alte facilități necesare. Baza sportivă are nevoie de personal adminsitrativ și de suport care să fie izolat alături de sportivi și antrenori, prin rotație, în ture minime de 14 zile. În interiorul bazelor vor exista măsuri și reguli clare pentru terenuri și săli, pentru vestiare, bucătărie, spălătorie. Trebuie asigurate toate echipamentele de protecție pentru personalul medical de la baza de antrenament, dar și spații pentru cei suspecți de Covid-19.
Fiecare federație trebuie să-și consulte cluburile să vadă în ce măsură pot îndeplini aceste condiții și să avanseze regulamente interne, dacă au propuneri pentru un plus de siguranță. Dar condițiile din acest ordin sunt un prag minim sub care nu putem coborî. Nimeni nu se poate juca cu siguranța și sănătatea sportivilor.
Cei care nu pot îndeplini condițiile, din păcate nu pot intra în regimul de antrenament. Trebuie să deții o bază proprie sau să folosești una exclusiv pentru cantonamentul tău, fără niciun fel de altă activitate în paralel. Trebuie să ai o bază unde să te izolezi și să respecți toate regulile.”
Antrenamentele vor putea fi reluate în patru etape:
Faza I: Pregătirea preliminară pentru reluarea antrenamentelor;
Faza II: Sesiuni de antrenamente individuale, în cantonament;
Faza III: Sesiuni de antrenamente în grupuri mici, în cantonament;
Faza IV: Sesiuni de antrenament colectiv.
În funcție de nivelul de risc, personalul implicat în activitatea sportivă se împarte în trei categorii:
- Cei care necesită echipament de protecție crescută: jucătorii, antrenorii, medicii și terapeuții;
- Măsuri medii de protecție: personalul administrativ, personalul de suport, personalul din bucătării, cel de curățenie;
- Măsuri reduse de protecție: securitate și pază, care nu vor avea acces în zonele de cantonament și antrenament.
„Sportivii trebuie, în mod obligatoriu, să stea 14 zile în izolare totală înainte de a începe cantonamentul, iar la ieșirea din izolare, trebuie testați pentru Covid-19. Doar cei cu rezultat negativ și fără simptome vor fi admiși în bazele de cantonament desemnate. Procurarea și plata acestor teste trebuie asigurate de fiecare club sau federație.
Transportul sportivilor de acasă spre locul de antrenament se va face de preferință cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu. La intrarea în cantonament, dar și zilnic, se va face triajul epidemiologic de către medicul clubului, sau de către un medic angajat pe perioada pandemiei. În cazul apariției unei modificări i se va interzice sportivului participarea la antrenament.
Grupurile de antrenament nu se schimbă și nu interacționează între ele decât online, până la faza a IV-a, a antrenamentelor colective. Cei care necesită protecție crescută, adică sportivii și antrenorii nu vor părăsi baza de antrenament pe toată durata desfășurării cantonamentului, cât și a competiției. Singura excepție e vizita medicală obligatorie.
Fiecare zonă din baza sportivă va avea reguli stricte. De exemplu, în bucătărie aprorizionarea se va face maxim o dată, de două ori pe săptămână, servirea mesei se va face în regim de room service, preferabil în ambalaje de unică folosință, deci nu în regim de cantină sau restaurant, și se va evita pe cât posibil contactul dintre personalul de servire și sportivi.
În concluzie, azi vorbim de repornirea activității de pregătire, de antrenament, nu de activitatea de sport în masă. Dacă situația epidemiologică ne va permite, aceste reguli pot fi relaxate. Din două în două săptămâni vom face o reevaluare.”
Despre reluarea campionatelor
„În momentul de față, nimeni nu poate programa meciuri, cât timp nu există cadru legal. Au nevoie de o lună de pregătire, ale cărei reguli le-am definit. Lucrăm în paralel și la definirea unui cadru legal pentru competiții. Probabil că în două-trei săptămâni, dar în directă relație cu evoluția epidemiologică. Dacă situația nu ne va permite, e posibil să întârziem reluarea competițiilor.
Pentru următoarea lună, avem cadrul legat pentru antrenamente. Dacă evoluția ne va permite, vom avea în scurt timp un document care să descrie și faza următoare, lucrăm și la cel care să descrie faza de competiție.”
Despre loturile olimpice
„Loturile olimpice vor fi găzduite de COSR și MTS. În prima faza, cele două complexe naționale care vor găzdui loturi olimpice sunt Snagov și Izvorani. Dacă nu putem susține toate loturile olimpice în aceste două baze, vom suplimenta. Loturile de gimnastică vor trebui în prima fază să fie găzduite de Izvorani.
Despre natație, unii spun că e un sport sigur, alții spun că din contră. Natația nu se găsește în sporturile pe care le luăm în considerare pentru a fi deschise pe 15 mai.”
Despre testare
„Putem face un calcul exact (al numărului de sportivi care trebuie testați) în momentul în care vom avea atât dorința, cât și capacitatea cluburilor de a reporni activ, conform acestor reguli. Până în momentul de față, putem vorbi de fotbal – Liga I și de loturile olimpice, care așteaptă de două luni reintrarea în cantonament. La fotbal, de exemplu, la Liga I avem 14 cluburi, luând în considerare de exemplu un număr de 35 de persoane care să se izoleze, ajungem la 500 de persoane care să intre în regim de izolare, prin urmare 500 de teste. În cazul loturilor olimpice calificate sau în curs de calificare, cu șanse mari, din estimările noastre cifra nu depășește 200 de persoane. Deci în primă fază, cel puțin 700 de sportivi de înaltă performanță își doresc să fie testați. Dacă există dorință și se îndeplinesc cerințele, pot fi mai mulți, dar în momentul de față cam ăsta e planul.”
Dacă un sportiv va fi depistat cu Covid19
„Sunt situații diferite. Dacă e depistat în cantonament sau în competiții. În perioada de cantonamen, poate fi izolat, sunt proceduri descrise în ordin. Dar în cazul unor competiții, în opinia mea cred că acea competiție, acel campionat este compromis, pentru că echipele interacționează între ele, cel puțin două vor trebui carantinate. Tocmai din acest motiv avem măsuri atât de ferme.”
Despre sporturi individuale
„După 15 mai, activitatea sportivă va putea reîncepe gradual. Pentru început, se vor relaxa măsurile restrictive pentru sporturile individuale care se practică în aer liber și pentru activitatea sportivilor profesioniști.
Propunerea noastră avansată Institutului Național de Sănătate Publică se aplică structurilor sportive care desfășoară activități în zona alpinismului, atletismului, automobilismului, caiacului, canotajului, ciclism, echitație, golf, carting, motociclism, tenis, tir cu arc, tir sportiv, yaching, șamd. Propunerea noastră conține o serie de măsuri generale, ușor de aplicat, care țin de respectarea distanței între persoane și a unor măsuri de igienă. Săptămâna viitoare vom da toate detaliile, într-o nouă conferință de presă.”
Despre sălile de fitness
„Putem asemui regimul din sălile de fitness cu restaurantele, pentru că funcționează în spații închise, adună împreună mulți participanți, aparatele sunt folosite, există transpirație și contact. Deci vor mai avea de aștept cei din industria sălilor de sport, pentru că e o activitate cu un risc ridicat din punct de vedere epidemiologic și nu se poate asigura dezinfectarea aparatelor în timp real, la fel cum nu poți respecta distanțarea socială.”
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni