Istoria, cu susul în jos: FCSB și Dinamo au ajuns pe ultimele două locuri în clasament!

Ciprian Rus 26 august 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Povestea Stelei (apoi FCSB) și cea a lui Dinamo – cele două mari echipe născute din orgoliul capilor din ministerele militarizate ale României comuniste – au mers multă vreme împreună, umăr la umăr, la fel ca palmaresul care puncta când pentru una, când pentru cealaltă, în anii de dinainte de 1990.

După ’90, istoriile s-au despărțit. Ambele echipe au avut perioadele lor de glorie, dar, în timp ce la Dinamo acționariatul a fost mereu complicat și păgubos, Steaua, mai apoi FCSB, a încăput pe mâna potentului Gigi Becali, care i-a dat, pentru multă vreme, și bani, și stabilitate.

În vreme ce la Dinamo s-a mers constant, din rău în mai rău, până la ieșirea din zona „play-off”, respectiv la cea mai slabă clasare din istorie, anul trecut, FCSB a monopolizat în ultimul deceniu transferurile din fotbalul intern, aruncând cu bani în stânga și în dreapta. O vreme, rețeta a funcționat, iar „roș-albaștrii” au mai câștigat trofee, au prins grupele europene și au vândut pe bani buni afară.

Succesul acesta financiar l-a îmbătat pe Gigi Becali, care a ieșit, parcă, un alt om din închisoare. A început să se implice tot mai mult la echipă, i-a marginalizat pe oamenii de fotbal care-i rămăseseră fideli și a adus antrenori tot mai slabi, lipsiți de autoritate. Rezultatul e o serie, și ea istorică, precum clasarea stânjenitoare a lui Dinamo: patru ediții la rând terminate pe locul 2, timp în care trei formații diferite, Astra, Viitorul și CFR Cluj (primele cumpărate „la bucată” de Gigi Becali) s-au impus în Liga 1!

În loc să învețe din greșeli, și Dinamo, și FCSB se întrec pe ele însele în acest sezon. Debandada e generală la Dinamo, unde Negoiță ba vinde, ba nu vinde clubul, ba aduce, ba nu aduce jucători. „Alb-roșii” nu mai sperie pe nimeni, au ajuns pe ultimul loc în campionat, iar la lotul pe care îl au cu greu vor ieși din zona periculoasă până cel mai devreme la iarnă. Dincolo, FCSB e la al treilea antrenor în acest start de sezon, iar „mătăniile” bătute la Palat de Gigi Becali și apropiații lui nu mai îmbunează pe nimeni. Prinși în lupta pentru grupele Europa League, „roș-albaștrii” sunt ciuca bătăilor în Liga 1, cu cinci înfrângeri consecutive, ultima la un scor absolut ridicol, 0-4 cu Gaz Metan Mediaș!

A devenit virală pe net zilele acestea gluma că Dinamo nici când e pe ultimul loc nu scapă de „concurența” istorică cu FCSB. Ei bine, după înfrângerea de duminică cu Gazul, gluma a devenit realitate: FCSB cade pe penultimul loc!

Iar FCSB și Dinamo își instersectează din nou, peste ani, poveștile pentru un clasament istoric, „de pus în ramă”, cum se zice prin fotbalul nostru. De pus în ramă cu tag-ul „AȘA NU!”, amintire a unei perioade nefaste, când patronii își băteau joc de cluburi, de jucători, de emoțiile fanilor și de banii lor, în cele din urmă. Concurența dintre FCSB și Dinamo e, acum, mai dură ca oricând…

Sigur că au trecut doar șapte etape, iar lucrurile se mai pot schimba. Ce e greu de crezut că se va schimba, dincolo de locurile în clasament și de forma de moment a unor jucători, e năravul celor care au dus cele mai bune echipe din istoria româniei în coada clasamentului. Acum 10-12 ani, când Steaua și Dinamo făceau legea în România, echipele de pe primele poziții de acum, CFR Cluj și Viitorul, nici nu existau în peisaj. Acum, trebuie să întorci clasamentul – și istoria! – cu susul în jos ca să scoți din anonimat pe FCSB și pe Dinamo…

*

Dinamo are un meci mai puțin disputat, pe care îl va juca luni, de la 21.00, cu Hermannstadt. Dacă bate, va trece peste marea rivală, FCSB, care are doar 4 puncte în șapte etape, și va lăsa trupa lui Gigi Becali pe ultima poziție în clasament!

Etapa recent încheiată a reconfirmat forma excelentă pe care o are „CFR 2”, trupa burdușită de rezerve cu care Dan Petrescu joacă în campionat. Clujenii au predat o lecție de fotbal celor de la Botoșani, scor 4-1!

Tot patru goluri au reușit să dea și băieții lui Gică Hagi, care au spulberat la 0 pe Voluntari și stau pe locul 2, la două puncte de CFR Cluj.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now