JO Tokyo, ziua 1 | Jocurile Olimpice au început oficial: canotajul a avut primele probe, la tir se va trage pentru primele medalii
Lead.ro 23 iulie 2021Prieteni, în sfârșit! Cu o întârziere de un an, cu tribunele aproape goale și într-o atmosferă mai apăsată decât la precedentele ediții, Jocurile Olimpice de la Tokyo au luat startul (oficial) azi. Într-un stadion olimpic aproape gol – aproximativ 950 din cele 70.000 de locuri au fost ocupate -, și cu proteste în afara lui, Jocurile și-au pornit aventura japoneză. Ceremonia de deschidere, mai discretă și mai puțin fastuoasă decât în precedentele ediții, a fost deschisă de împăratul Japoniei Naruhito, a adus în față arta și cultura japoneză, a amintit de lungul drum parcurs de organizatori și de sportivi ca să ajungă aici, de antrenamentele singuratice din izolare, dar și de viețile luate de pandemie, pentru care s-a ținut un moment de tăcere.
Defilarea țărilor a început, ca de obicei, cu delegația Greciei, urmată de echipa refugiaților. COSR a înlocuit-o în ultimul moment pe canotoarea Mădălina Bereș, care urma să fie portdrapel, alături de înotătorul Robert Glință, cu Simona Radiș. Din cauza prognozelor meteo nefavorabile, cursele de canotaj de duminică, printre care și calificările din probele de 8+1, au fost reprogramate pentru a avea loc mâine dimineață. În aceste condiții, Mădălina Bereș, componentă a echipajului feminin de 8+1 al României, nu a mai putut participa la ceremonia care se va încheia aproape de miezul nopții la Tokyo, pentru a fi odihnită pentru cursa din calificări de a doua zi. Alături de Ancuța Bodnar, Simona Geanina Radiș s-a calificat deja în semifinalele programate luni, 26 iulie.
Let's look back on the incredible journey the #Olympics flame took from Greece🇬🇷 to Tokyo🇯🇵
This journey has lasted a long time, serving as a light at the end of the tunnel for so many and it is nearly complete. 🔥#UnitedByEmotion | #StrongerTogether pic.twitter.com/FAD38NZMTW
— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) July 23, 2021
Înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, mai mulți sportivi din mai multe discipline și-au început drumul spre medalii. Echipa olimpică de fotbal a României a câștigat joi cu Honduras, 1-0, o victorie importantă petru calculele calificării în fazele eliminatorii. Mai ales că Mirel Rădoi spunea, înaintea startului, că „dacă tot ne calificăm atât de rar la Olimpiadă, trebuie să venim cu rezultate de acolo. Am zis că ne batem la o medalie”.
Și de ce nu? Grupa nu e prea complicată, nici alte echipe – poate cu excepția Spaniei – nu au adus loturi prea puternice, așa că Rădoi și ai lui au șansele lor.
La medalii se gândește și Elisabeta Lipă, președintă a Federației de Canotaj. Într-o discuție cu Ciprian Rus, Lipă – de cinci ori medaliată cu aur la cinci ediții diferite ale Jocurilor Olimpice – a spus că „Mergem cu speranțe mari și numai cu gânduri de bine. Ne-am pregătit 5 ani, nu 4 ani ca de obicei, a fost un ciclu olimpic extrem de greu, extrem de lung, cu multe-multe provocări și, cu toate acestea, eu zic că am reușit să ne pregătim. Îi simt pe sportivi dornici de performanță, deciși, hotărâți. Ca dovadă, am calificat nouă echipaje pentru Tokyo, un număr de 36 de sportivi, și atunci speranțele noastre sunt mari.”
Primele două echipaje ale României au luat startul chiar în ziua deschiderii oficiale a JO, și ambele s-au calificat în faza superioară a competiției. Tandemul Nicoleta Ancuța Bodnar, Simona Geanina Radiș nu numai că a câștigat seria la capătul unei curse în care a condus de la început până la final, dar a realizat și cel mai bun timp din calificări.
Despre șansele la o medalie de aur, Simona Radiș a spus după cursă că „este probabil cel mai mare vis al nostru și cea mai mare dorință, pentru asta vom lupta în fiecare cursă și vom da totul. Într-adevăr, sperăm să mergem acasă cu cea mai frumoasă amintire.”
La dublu vâsle masculin, Marian Florian Enache și Ioan Prundeanu s-au clasat pe locul 3 în seria 3.
Ambele echipaje de dublu vâsle ale României, feminin și masculin, vor lua startul în semifinale peste trei zile, luni, pe 26 iulie.
„Obiectivul Federației este cucerirea a două medalii”, ne-a mai spus Elisabeta Lipă. „Normal că ne dorim să fie medalii cât mai multe și cât mai strălucitoare. Chiar sper să nu fie doar două medalii, pentru că fiecare echipaj are șansa lui, fiecare sportiv a muncit prea mult ca să nu aibă partea lui de șansă la podiumul olimpic. Acum, trebuie să fie și Dumnezeu un pic român, așa cum a fost de atâtea ori. Oricât ai munci, dacă nu ai un pic de șansă, dacă nu îți suflă puțin Dumnezeu în aripi, totul este în zadar. Copiii din delegație au un moral foarte bun, sunt nerăbdători să intre în competiție. Totul e la foc automat acolo, nu poți să îți faci acomodarea cum trebuie, nu ai voie să mergi în baza de pregătire decât cu 5 zile înainte. E enorm de greu să stai pe uscat și să nu faci pregătire specifică. Dar prin calvarul acesta vor trece toate delegațiile, și atunci cine se acomodează mai bine și mai repede va avea succes. Eu sper ca ai noștri să treacă cu eroism peste aceste piedici și să fie în cea mai bună formă în ziua finalei.”
Laura Ilie, triplă campioană europeană și fost lider mondial la tir, în proba de pușcă aer comprimat 10 metri, ar putea deveni prima sportivă din delegația României care urcă pe podiumul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Pe 24 iulie, tânăra de 28 de ani va concura în deschiderea celei mai mari competiții sportive din lume.
„Voi deschide competiția la 8 dimineața, voi avea primul foc. La 6.30 voi fi în poligon. Va fi un moment dificil, pentru că trebuie să găsesc o modalitate prin care să nu fiu deranjată, să pot să dorm cu dopuri în urechi, voi improviza atunci. Sper să fiu odihnită, liniștită și să am o zi fabuloasă,” a spus Laura într-un comunicat de presă oferit de SportsNet.
Într-un sport în care victoria se decide la un vârf de ac, Laura știe că dacă va prinde o zi extraordinară poate urca pe podiumul olimpic. „Bineînțeles că îmi doresc o medalie. Vreau să am o zi fabuloasă și voi face tot ce îmi stă în putință pentru asta.”
Laura Ilie (Coman) este de trei ori campioană europeană, de două ori la individual (în 2019 și 2020) și o dată cu echipa, în 2018. În 2018 a fost lider mondial în proba ei, iar în prezent ocupă poziția a treia.
Acum câteva zile, într-o scurtă discuție cu Ciprian Rus, Laura ne-a răspuns la ultimele întrebări înainte să intre în starea de concurs. Iată:
Laura, cu ce gânduri, cu ce speranțe ai mers la Tokyo?
Am venit la Tokyo încrezătoare în ceea ce pot să fac. Mă simt pregătită din toate punctele de vedere și cred cu tărie că pot face un concurs frumos. Îmi doresc ca ziua de 24 iulie să fie cea mai frumoasă zi din viața mea.
Cum a fost anul acesta de pandemie din perspectiva ta de sportiv? Cum ți-a influențat pregătirea? Cum te-ai adaptat la noua realitate?
A fost un an dificil. Împreuna cu antrenorul am regândit programul de antrenament și cred că am făcut o treabă bună. Lipsa concursurilor a fost cea mai grea provocare, dar am reușit să ne menținem la un nivel ridicat al performanței.
Cum te-ai pregătit în lunile de lockdown? Ai reușit să tragi pe undeva?
Am improvizat acasă o linie de tragere, dar nu puteam să trag la propriu, ci doar să imit tragerile.
Cum e atmosfera în lotul olimpic?
Mi-a plăcut mult atmosfera de la Izvorani de dinainte de plecarea la Jocurile Olimpice. Mie mi-a prins foarte bine acea izolare pentru că am fost concentrată 100% pe performanță. Văzându-i pe colegii mei la antrenament, am reușit să mă motivez foarte bine pentru ceea ce aveam eu de făcut la antrenamentele mele. De asemenea, mi-am dat seama că sportul pe care îl fac este cel mai frumos și îmi oferă cele mai frumoase senzații.
Citește pe larg povestea ei aici și ține-i pumnii pe 24 iulie.
Laura Ilie nu e singura care poate urca pe podium pe 24 iulie. Spadasina Ana-Maria Brânză, singura campioană olimpică din delegația României, începe și ea asaltul spre medalii în dimineața de sâmbătă, de la 05.25 (ora României). Și Iulian Teodosiu (sabie), concurează tot sâmbătă noapte, începând cu ora 03:30.
Jucătoarele de tenis vor intra și ele în competiție mâine dimineață: Monica Niculescu și Raluca Olaru în jurul orei 6:30, în proba de dublu feminin, împotriva jucătoarelor taiwaneze Hao-Ching Chan și Latisha Chan, capi de serie numărul 5 la Tokyo.
Singura sportivă a României prezentă pe tabloul de simplu de la Jocurile Olimpice, Mihaela Buzărnescu, debutează și ea sâmbătă dimineață. Buzărnescu va juca împotriva americancei Alison Riske în jurul orei 10:00. În singurul meci direct jucat până acum cu Riske, Buzărnescu s-a impus în două seturi, în 2018 la Hobart.
Gimnastul Marian Drăgulescu intră și el în concursul de calificări la sărituri, la ora 5.00 dimineața în România.
Tot sâmbătă, baschetul 3×3 debutează oficial ca disciplină la Jocurile Olimpice. Naționala feminină joacă primele două meciuri: cu China, de la ora 04.40, și cu Japonia, de la 08.25.
Întreaga delegație (101 de sportive și sportivi) a României la JO Tokyo
Atletism (10): Florentina Iuşco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălțime), Alin Firfirică (aruncarea discului), Marius Cocioran (50 km marș), Rareș Toader (aruncarea greutății), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Andrea Miklós (400 m), Alexandru Novac (aruncarea suliței);
Baschet (4): Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Cuic (echipa feminină de baschet 3×3);
Box (2): Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg), Claudia Nechita (cat. 57 kg);
Canotaj (36): Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Vasile Bejan, Vlad Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Munteanu (opt rame masculin) Maria Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea (opt rame feminin) Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari (patru rame masculin) Mădălina Hegheș, Roxana Anghel, Elena Logofătu, Cristina Popescu (patru rame feminin) Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi (dublu rame feminin) Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă (dublu rame masculin) Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă (dublu vâsle categorie ușoară feminin) Ancuța Bodnar, Simona Radiș (dublu vâsle feminin) Ioan Prundeanu, Florian Enache (dublu vâsle masculin);
Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), Eduard Grosu (ciclism pe şosea);
Fotbal (18+4): Marian Aioani, Mihai Popa, Ștefan Târnovanu (portari), Andrei Rațiu, Ricardo Grigore, Andrei Chindriș, Virgil Ghiță, Alexandru Pașcanu, Radu Boboc, Florin Ștefan (fundași), Andrei Ciobanu, Marius Marin, Marco Dulca, Alexandru Dobre, Valentin Gheorghe, Ion Gheorghe, Tudor Băluță, Eduard Florescu, Antonio Sefer, Ronaldo Deaconu (mijlocași), George Ganea, Andrei Sîntean (atacanți); avem și patru rezerve care pot completa lista;
Gimnastică artistică (3): Maria Holbură, Marian Drăgulescu, Larisa Iordache;
Înot (4): Robert Glinţă, Daniel Martin (100 m spate), David Popovici (100 m liber), Bianca Costea (100 m liber);
Kaiac-canoe (2): Victor Mihalachi, Cătălin Chirilă (canoe-2 masculin – 1.000 m);
Judo (3): Andreea Chițu (52 kg), Alexandru Raicu (73 kg) și Vlăduț Simionescu (+100 kg);
Lupte (5): Alina Vuc (cat. 50 kg), Andreea Ana (cat. 53 kg), Kriszta Incze (62 kg), Albert Saritov (cat.97 kg, libere), Alin Alexuc Ciurariu (cat.130 kg, greco-romane);
Scrimă (2): Ana Maria Popescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie);
Tenis de masă (4): Eliza Samara, Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs (echipa feminină), Ovidiu Ionescu;
Tir sportiv (1): Laura Ilie (puşcă aer comprimat 10 m);
Tir cu arcul (1): Mădălina Amăistroaie;
Tenis (3): Mihaela Buzărnescu (simplu), Monica Niculescu/Raluca Olaru (dublu feminin);
Triatlon (1): Felix Duchampt.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni