Jucătoarele României câștigă și cu Polonia, încheie cu zâmbetul pe buze Campionatul Mondial de handbal feminin

Andrei Năstase 11 decembrie 2023
Fast
Împarte cu alții acest articol

Naționala României câștigă cu Polonia, 27-26, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial, turneu încheiat pe poziția a 12-a, o clasare insuficientă pentru participarea în turneele de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris (2024).

Obiectivul României a fost calificarea în sferturile de finală, rezultat care ar fi adus și participarea în Turneele Preolimpice. Aici am fi putut ajunge chiar și de pe locul al 10-lea, loc pe care l-am fi putut obține dacă Croația și Ungaria ar fi terminat la egalitate meciul lor de azi, iar noi am fi bătut Polonia la cel puțin 10 goluri diferență.

*

Eliza Buceschi a fost din nou cea mai bună marcatoare a României, cu 11 goluri (47 pe parcursul turneului) și cu un rol esențial în coordonarea atacurilor echipei antrenate de Florentin Pera.

Fără Cristina Neagu, care a jucat doar 23 de minute la acest Mondial – probabil ultimul pentru ea, după cum a declarat în mai multe rânduri -, dar cu același grup experimentat format de Buceschi, Crina Pintea și Cristina Laslo în zona centrală, România a condus încă din start, dar a fost la un pas să scape victoria printre degete.

Asta deși, cu mai multă inspirație la finalizare, jucătoarele României s-ar fi putut desprinde decisiv încă din prima repriză, o repriză încheiată cu 13-10.

Critina Laslo a marcat de patru ori în primele 10 minute ale părții secunde, Andreea Popa a intrat și ea foarte bine, Daciana Hosu a continuat să fie de folos în poartă, iar meciul părea să fie foarte simplu. România s-a instalat confortabil la +5, însă a pierdut ritmul în ultimele 15 minute, probabil pe fondul oboselii titularelor.

Când Polonia – care a atacat fără portar în ultima parte a meciului – a reușit să egaleze la 25 în minutul 55, iar Cristina Laslo a ieșit accidentată, victoria părea să se îndepărteze. Însă inspirația Andreei Popa și aruncarea năprasnică a Dariei Bucur au rezolvat meciul.

Bucuria de final a fetelor ne-a amintit că în aceeași sală Jyske Bank Boxen din Herning, România a învins Polonia și la Campionatul Mondial din 2015, o victorie care a adus atunci medaliile de bronz.

După perioada foarte bună din 2015-2018, când ne-a dat senzația că medaliile europene și mondiale sunt mereu posibile, Nnaționala României a căzut într-un pluton inferior: două locuri 12 la Europenele din 2020 și 2022, respectiv clasări pe locurile 12 și 13 la precedentele edițiie (2019 și 2021) ale Campionatului Mondial.


Cunoaștem deja două sferturi de finală: Franța vs Cehia și Norvegia vs Olanda. Câștigătoarea grupei noastre (Danemarca sau Germania, meci direct de la ora 21:30) va juca cu locul secund din Grupa 1, probabil Muntenegru. Asta dacă nu cumva muntenegrencele reușesc surpriza și înving Suedia (de la ora 21:30), rezultat care ar trimite Suedia pe locul al doilea.


Clasamentul Grupei 3:

Înaintea derbiului dintre Danemarca și Germania, stăm așa:

Germania – 6 puncte

Danemarca – 6 puncte

România – 6 puncte

Polonia – 4 puncte

Japonia – 4 puncte

Serbia – zero puncte


Lotul României pentru Campionatul Mondial de handbal feminin 2023

Portari: Diana Ciucă (Rapid București), Yuliya Dumanska (Gloria Bistrița), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (CSM București);

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (Slatina) și Claudia Pașcan (SCM Craiova);

Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid București), Cristina Laslo (Gloria Bistrița) și Andreea Popa (Dunărea Brăila);

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid București) și Nicoleta Balog (Dunărea Brăila)

Interi dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid București) și Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița).

 

Foto: Sorin Pana/Sport Pictures

Top Stories