Jucătorii României, despre relația specială cu suporterii: „N-au venit degeaba, au venit să vadă 23 de luptători”
Andreea Giuclea 22 iunie 2019La finalul unui meci încheiat în lacrimi, Ionuț Radu, portarul și căpitanul naționalei U21, a repetat în mai multe rânduri un mesaj care-a rămas emblematic pentru victoria muncită cu Anglia: Unde n-au ajuns picioarele, a ajuns inima. L-a repetat și la microfonul FRF, unde a transmis un mesaj suporterilor români: „Sunteți un popor extraordinar, ne-ați făcut mândri că suntem români, nu ne-am așteptat la o atmosferă atât de entuziastă, ne-ați împins de la spate. Am jucat cu inima în seara asta și asta s-a văzut la sfârșit. Am vorbit la început cu băieții că avem o țară întreagă care ne susține, suntem foarte mândri că v-am făcut fericiți și că v-am făcut să vă uitați din nou la meciurile naționalei. Echipa asta poate ajunge foarte departe, să nu mă credeți nebun.”
Despre victoria cu Anglia, Radu spune că „e un meci istoric, o victorie istorică. Am fost foarte motivați, ne așteptam doar la victorie, egalul nu era o opțiune pentru naționala noastră. Am vorbit și înainte cu băieții, ăsta a fost cel mai important meci din cariera tuturor, s-a dovedit că noi am avut mai multă dorință. Cum am mai zis, mie nu mi-e frică să merg cu ei la război, știu că dau totul pentru mine și eu dau totul pentru ei.”
Căpitanul „tricolorilor” spune că simte din plin iubirea fanilor și îl emoționează: „Am primit o grămadă de mesaje, oameni din țări de care nici măcar n-am auzit îmi povestesc povestea lor și chiar mă emoționează, îmi povestesc că nu s-au mai uitat la fotbal de ceva timp și că noi le-am readus speranța, ceea ce mă face să am pielea de găină. Trăim un moment al vieții noastre fantastic și sper să nu se termine.”
Portarul României n-a cedat tentației de a privi mai departe de meciul cu Franța: „Când ne-am calificat ai transmis un mesaj românilor: Împreună spre Euro. Acum ce le spui, împreună spre..?”, a întrebat reporterul.
– „Victoria cu Franța”, a răspuns Radu.
– Și mai departe?
– Victoria cu Franța.
Cristi Manea, care a avut un început de meci excelent, apoi a suferit și s-a zbătut toată repriza secundă, după ce Gray, cel mai bun om al englezilor, a început să joace în banda sa, a spus și el un lucru pe care nimeni nu-l va contesta: „Am dat totul. Tot ce-am putut noi astăzi am dat, mai mult nu am putut. Suntem bucuroși că am reușit să câștigăm. Cu asemenea suporteri, era păcat să-i facem de râs, să nu dăm totul. Indiferent de scor, noi am zis de la început că trebuie să dăm totul, să mâncăm terenul, să le arătăm că n-au venit degeaba azi, au venit să vadă 23 de luptători. Îmi doresc mult să mergem în semifinale, cred că merităm, pentru că suntem o echipă unită. La 3-2 mi-am pus mâinile în cap, nu-mi venea să cred. Era un moment dificil și-am reușit să marcăm. Era normal să egaleze, și Anglia e o echipă bună, au jucători de valoare, dar părerea mea e că important nu e ce se întâmplă, e importantă reacția, să reacționezi bine.”
Mirel Rădoi, care a făcut toate schimbările potrivite în meciul de vineri seară, a recunoscut că, după egalările Angliei, i-a fost foarte teamă de rezultat, pentru că „fizic nu mai puteam, cedasem total inițiativa. Eu mă simt obosit, mă gândesc cum se simt ei alergând 90 și ceva de minute. Spre sfârșit cred că energia se datorează și românilor din tribune, pentru că în momentele grele, mai ales după a doua egalare, au simțit că eram foarte slab din punct de vedere moral și au început să strige ca și cum am fi fost în România. Poate de asta și găsesc (jucătorii) resursele astea, pentru că simt această emulație și această energie pozitivă în jurul lor.”
Selecționerul a mai spus că echipa și întreg staff-ul se vor bucura „ca și cum ar fi fost o finală. De mâine, ne vom gândi la Franța, dar azi ne vom bucura. Altfel n-ai cum, o asemenea victorie istorică, nu ai cum decât s-o sărbătorești, nu ai cum să treci peste ea foarte ușor”, a explicat Rădoi.
„N-am mai avut forța să le vorbesc imediat, nici nu mi-am găsit cuvintele, încă sunt parcă sub stare de șoc, nu-mi vine să cred ce au realizat băieții. Repriza a doua li se datorează total. Din punct de vedere tactic, nu am rezolvat decât două lucruri, în rest tot ce-a venit ofensiv a fost din partea lor”.
Despre intrarea lui Florinel Coman, cel care avea să se transforme în eroul meciului – unul dintre mai mulți -, antrenorul României a spus așa: „Cei care intră aduc mereu plusul de care echipa are nevoie, la fel și Vlad (Dragomir). E bine că cei care intră îmi arată că ar trebui să joace de la început și cred că în seara asta Florinel a făcut pasul ăsta și și-a asigurat postul de titular în următoarea partidă.”
Foto: FRF
Câteva calcule
Pentru România urmează meciul cu Franța, pe 24 iunie, tot la Cesena (ora 22.00). Francezii au câștigat cu Croația (1-0) și au făcut și ei 6 puncte, așa că primele calcule pot fi deja încercate.
Așa cum știi, din cele trei grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde. Iar miza este dublată de faptul că semifinalistele se vor califica și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.
În Grupa A, Polonia are și ea 6 puncte, Italia și Spania au câte 3, Belgia, fără puncte, e deja eliminată. Polonia va juca cu Spania în ultima etapă.
În Grupa B, Germania arată tare bine, cu două victorii la scor și un golaveraj de 9-2. Danemarca și Austria au câte 3 puncte, ambele pot face 6 dacă trec de Serbia, respectiv Germania.
Altfel spus, România are nevoie de un singur punct pentru a fi sigură de calificarea în semifinale. În caz de egalitate, avem un golaveraj mai bun decât al Franței, ne-am califica de pe locul 1 și am juca în semifinale cu locul 1 din Grupa B.
În cazul în care România pierde cu Franța, există un singur caz realist în care putem rata calificarea în semifinale: Germania să piardă și ea cu Austria, fără ca Danemarca să bată Serbia, și astfel nemții să cadă pe locul 2 în grupa B (în caz de egalitate de puncte cu Austria, departajarea s-ar face mai întâi prin meciurile directe, apoi la golaveraj). În cazul acesta, pentru cel mai bun loc secund din cele trei grupe, Germania are deocamdată golaverajul superior: +7, față de +5, cât are România.
În Grupa A, e greu de crezut că echipa care va termina pe locul secund (probabil Italia va face și ea 6 puncte, căci joacă cu o Belgie demotivată) va aduna golaverajul necesar pentru calificarea în semifinale.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni