Kyle Walker e cel mai scump fundaş din istorie, AC Milan cumpără tot ce mişcă, suporterii lui Ajax ne arată la ce-i bun sportul
Danny Coposescu 16 iulie 2017
Jonathan Wilson a pus o întrebare interesantă în ultimul său articol: cum se vor uita generaţiile următoare la situaţia absurdă în care o societate sufocată de austeritate timp de aproape un deceniu abia dacă mai clipeşte la auzul că un fotbalist bun, dar nu mai mult, a costat cât bugetul unui sector public?
Wilson e unul dintre cei mai experimentaţi jurnalişti din Regat, dar până şi el pare şocat de faptul că Man City a făcut din Kyle Walker – da, Walker de la Tottenham – cel mai scump fundaş din lume.
Kyle Walker, the evolution of the full-back and the Dutch tulip mania. https://t.co/sHvL2pmuHE
— Jonathan Wilson (@jonawils) July 14, 2017
Reductio ad absurdum în Premier League?
Într-un fel, logica ultimilor ani, plus contractul de televizare îmbunătăţit care a intrat în vigoare vara asta, prevesteau momentul ăsta – momentul în care inflaţia sumelor de transfer va ajunge la dimensiuni absurde. Nu suma e neapărat cea care inspiră reacţii vocale de „poftim?!“, ci faptul că Walker e de o calitate peste medie, dar atât și nu mai mult.
Most expensive defence of all time:
RB – Kyle Walker (England)
LB – Luke Shaw (England)
CB – John Stones (England)
CB – David Luiz (Brazil)— Daniel Storey (@danielstorey85) July 13, 2017
Vorbim despre un fundaş dreapta de 27 de ani care a progresat în ultimele sezoane, dar e departe de a fi cel mai bun din lume. E drept, patronul lui Tottenham, Daniel Levy, nu lasă vreodată un penny din preţul de piaţă al unui jucător – ceea ce nu face decât să demonstreze cât de gigantică e bula economiei din fotbal, cel puţin în Anglia.
Bineînţeles că Walker n-are nicio vină în toată povestea asta şi, dacă eşti pregătit să ignori detaliile astea, City pare să fi făcut o mutare bună. Englezul e genul de apărător lateral modern care-i place lui Guardiola, un vârtej de energie care toceşte gazonul pe flancul său.
OFFICIAL: Kyle Walker becomes the most expensive defender in football history. ?
The first £50m defender ? pic.twitter.com/4yTgMZMLtB
— SPORF (@Sporf) July 14, 2017
Pentru Walker, transferul e probabil un upgrade. „La cât de mare e clubul ăsta, trebuie să luăm trofee în stânga şi în dreapta şi sper că o să pot adăuga asta la CV-ul meu, pentru că nu am câştigat multe lucruri până acum în cariera mea. Tottenham a fost un club grozav, m-a ajutat să ajung unde am ajuns. Am învăţat foarte multe, mai ales sub Mauricio Pochettino.“
Bakayoko semnează în sfârşit cu Chelsea
În alte părți și după câteva săptămâni bune de negocieri, Conte a pus mâna pe unul dintre numele principale de pe lista sa. Mijlocaşul Tiemoue Bakayoko a costat 45 de milioane de euro şi îl va înlocui pe Nemanja Matic în centrul liniei mediene. Francezul are doar 22 de ani, iar prestaţiile de anul trecut pentru Monaco i-au adus multă admiraţie.
Tiemoue Bakayoko just set the standard for having the coolest parents in the Premier League. pic.twitter.com/qEIS3ikNKB
— Dan Levene (@danlevene) July 15, 2017
Bakayoko a învăţat bine lecţia pentru conferinţa de presă, unde a spus exact ce vrea să audă orice fan, fie că e adevărat sau nu: „Am crescut urmărind-o pe Chelsea. Era normal să semnez pentru că e un club pe care l-am iubit mult în copilărie.“ După ce şi Alexandre Lacazette s-a declarat suporter dedicat al lui Arsenal, în ritmul ăsta vom afla că toţi fotbaliştii francezi sunt de fapt susţinători înfocaţi ai echipelor din Premier League.
Sfârşitul tripletei BBC de la Juve
Chiar şi pentru un campionat în care transferurile între rivale nu sunt tocmai rare, trecerea lui Leonardo Bonucci de la Juventus la AC Milan e neaşteptată. Alături de Barzagli şi Chiellini, fundaşul de 30 de ani e considerat unul dintre cei mai buni apărători din lume. Dar Bonucci nu s-a înţeles niciodată grozav cu antrenorul Max Allegri, iar plecarea lui nu face decât să demonstreze asta până la capăt.
Watch @bonucci_leo19's first time at Casa Milan, surrounded by the love of our fans ???#weareacmilan pic.twitter.com/xMzmfXAXOP
— AC Milan (@acmilan) July 15, 2017
Doar că nu mulți ne așteptăm ca Bonucci să ajungă la Milan, ai cărei patroni chinezi cheltuiesc de parcă au de lichidat neapărat niște conturi. Cele 40 de milioane plătite pentru Bonucci duc nota de plată pentru vara asta peste borna de 150 de milioane de euro. Și, după şase ani fără titlu în Serie A şi o decădere accentuată, noua conducere a milanezilor pare hotărâtă să pune capăt aşteptării.
United şi Arsenal încep turneele amicale cu dreptul
Presezonul a devenit ceva peripatetic pentru cluburile mari. Destinaţii ca SUA, Australia sau China aduc beneficii evidente în afara terenului – de vreme ce expresii ca „brand expansion“ sau „emerging markets“ au devenit cel puţin la fel de importante ca „gegenpressing“ în vocabularul fotbalistic.
Înainte să se dea drumul la deja tradiţionalul International Champions Cup, săptămâna viitoare, Man Utd şi Arsenal şi-au făcut încălzirea la Los Angeles, respectiv Sydney. Contra lui LA Galaxy, Romelu Lukaku şi-a făcut debutul pentru United, dar Marcus Rashford a fost omul meciului, cu o dublă în victoria cu 5-2 a englezilor.
We are back ?⚫️ @ManUtd #MUTOUR pic.twitter.com/GHeQNU0WJN
— Juan Mata García (@juanmata8) July 16, 2017
Nici Arsenal n-a întâmpinat prea multe probleme contra lui Western Sydney Wanderers, iar Giroud ne-a amintit că mai e şi el pe-acolo: francezul a marcat, la fel ca Ramsey şi Elneny, care au stabilit scorul final de 3-1.
Tragedie la Ajax
Acum o săptămână, tânărul de 20 de ani al lui Ajax, Abdelhak Nouri, se prăbuşea în timpul unui amical de rutină cu Werder Bremen. Gesturile coechipierilor anunţau încă de pe atunci gravitatea momentului – Nouri a fost transportat de urgenţă la spital într-un elicopter şi doctorii i-au depistat o aritmie cardiacă.
Iniţial, se credea că Appie, cum e poreclit, e în afara oricărui pericol. Ieri, însă, Ajax a anunţat vestea devastatoare că jucătorul a suferit leziuni cerebrale ireparabile din cauza lipsei prelungite de oxigen din timpul episodului. „E groaznic. Ne pare extrem de rău pentru părinţii, fraţii şi rudele lui. Abdelhak avea mult talent, dar din păcate nu vom afla niciodată cât de sus i-ar fi ajuns steaua dacă nu i se întâmpla asta“, a spus fostul portar Edwin van der Sar, acum directorul clubului.
Singura rază de soare pentru familia lui Nouri a venit sub forma sutelor de fani care s-au strâns în faţa casei lor din Amsterdam, într-o demonstraţie impresionantă de solidaritate.
Hundreds of fans of Ajax have staged an emotional rally outside the family home of Abdelhak Nouri.
More ➡️ https://t.co/SRsICA1HeK pic.twitter.com/SY17IJyWLq
— BBC Sport (@BBCSport) July 16, 2017
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni