„L-am văzut pe LeBron!” Jocurile Olimpice sunt șansa de a-ți vedea de aproape eroii de care te-ai îndrăgostit privindu-i la televizor dintr-un alt colț de lume
Andreea Giuclea 7 august 2024Corespondență Lead.ro de la Paris
La o zi după finala de la sol la care suporterii români încă se gândesc cu regret și chiar revoltă, Arena Bercy din Paris a uitat de lacrimile Anei Bărbosu sau de nedumerirea Sabrinei Voinea. Imensa sală cu formă piramidală de pe malul Senei a început să se transforme imediat după acordarea ultimelor medalii, când organizatorii au rugat și jurnaliștii să părăsească masa presei: aparatele de gimnastică au fost înlocuite cu coșuri de baschet, iar tribunele au fost extinse. A doua zi, Arena Bercy era deja pregătită să primească pe parchet starurile concursului olimpic de baschet, care jucaseră primele meciuri în Lille și s-au mutat la Paris pentru fazele finale. Era pregătită mai ales pentru meciul echipei Statelor Unite, care a venit la Paris cu toate vedetele, hotărâte să câștige a cincea medalie consecutivă de aur.
From Gymnastics to Basketball within one day!
An incredible performance by the #Paris2024 teams.
Now it’s time to welcome new stars in the house 🌠 pic.twitter.com/3ukOpJlPIb— Paris 2024 (@Paris2024) August 6, 2024
Fanii americani au pus stăpânire pe străzile din jurul Arenei încă de dimineață. Într-o multitudine de tricouri colorate, cu numele lui Jordan, Bryant, Curry sau James scrise pe spate, au urmărit celelalte meciuri la terase sau în Fanzone-ul instalat într-unul din barurile de lângă arenă, decorat cu steaguri americane. De acolo au văzut eliminarea Greciei de către campioana mondială de anul trecut, Germania, revenirea incredibilă a Serbiei condusă de Nikola Jokić , care a recuperat un deficit de 24 de puncte (record al JO) și a trecut de Australia, și victoria poate surprinzătoare a gazdei Franța, împinsă de la spate de același public minunat care umple toate arenele pariziene, în fața Canadei.
La 9 seara, a venit rândul fanilor americani să pună stăpânire și pe arenă. Și au făcut-o atât în tribune, cât și pe parchet, unde vedetele din NBA n-au dat nicio șansă Braziliei, câștigând cu 122-87 și arătând o energie și o forță aparte. Priviți din primul rând de scaune de mascota neoficială a Jocurilor, Snoop Dogg, rând pe rând, LeBron, Embiid, Curry, Kevin Durant sau Anthony Davis au avut momentele lor de strălucire, pasele lor no-look, slam-dunkurile și coșurile de trei puncte stârnind reacții vibrante în tribune, unde nu era niciun scaun liber.
Nu au fost însă doar americani în imensa arenă, și pentru toți ceilalți momentul a fost poate și mai încărcat de emoție. Pentru că pentru mulți e o șansă unică să se întâlnească cu jucători pe care poate n-au visat niciodată să-i vadă de la câteva rânduri distanță, jucători cu care au crescut și pentru care s-au trezit de multe ori în miez de noapte, datorită cărora s-au îndrăgostit, poate, de baschet.
Pentru cei mai mulți, acel jucător e LeBron James, imaginea baschetului la nivel global, revenit la Jocurile Olimpice după 12 ani. „Talentul său extraordinar, povestea personală unică și longevitatea carierei au însemnat că fanii din întreaga lume au petrecut 22 de ani consumând cu lăcomie conținut despre el. Unii dintre ei iubesc acest sport datorită lui. Alții nu iubesc sportul, îl iubesc doar pe James”, scrie New York Times. „James a fost un superstar atât de mult timp, încât unii dintre cei care au crescut încurajându-l peste tot în lume sunt acum ei înșiși vedete.”
Un exemplu e Vinícius, jucătorul lui Real Madrid, care a spus într-un interviu că nu a urmărit baschetul când a crescut în Brazilia, dar că James „a fost un fel de supererou pentru mine” și i-a oferit inspirație pentru propriile sale performanțe atletice. Altul e Khaman Maluach, jucătorul de 17 ani din Sudanul de Sud, cel mai tânăr din competiția de baschet masculin, care spune că „generația noastră îl vede pe LeBron drept cel mai mare jucător din toate timpurile”.
Luna trecută, înainte de debutul competiției olimpice, i-a trimis mamei sale cinci mesaje vocale, după meciul demonstrativ jucat de Sudanul de Sud împotriva Statelor Unite în Londra.
„Am jucat împotriva lui LeBron!”, i-a spus. „L-am văzut pe LeBron!”
Același lucru pot să-l spună acum și cei peste 12.000 de spectatori din arena din Paris. E farmecul și puterea Jocurilor Olimpice, șansa de a-ți vedea de aproape eroii de care te-ai îndrăgostit privindu-i la televizor dintr-un alt colț de lume. De a transforma afișele de pe pereți și decupajele din reviste și replay-urile de la televizor în ceva real. De a da o formă palpabilă imaginației.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni