La Liga round-up: Barcelona pierde din nou puncte, Sevilla conduce cursa în Spania. Și ce clasament avem!

Danny Coposescu 8 octombrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

N-ar trebui să mai surprindă pe nimeni că, 24 de ore după ce Real Madrid s-a prăbușit în flăcări la Alavés, marea ei rivală n-a reușit să profite în totalitate. E drept că nu există multe deplasări mai grele decât cea de pe Mestalla, unde Valencia și-a mai revenit după un start groaznic de sezon. Însă acest 1-1 scos de Barcelona vine într-un context bulversant până și pentru experții care le-au văzut pe toate. Eternele favorite ale campionatului spaniol pur și simplu nu mai știu să câștige și clasamentul arată amețitor: sunt doar 11 puncte între ultima clasată Huesca și noul lider Sevilla; două puncte despart primele șase echipe. Numai de previzibilitate nu poate fi acuzată La Liga.

La fel de străină e Barça de o apărare sigură. Povestea celor doi giganți spanioli în declin are doi fundași legendari în rolurile principale: Sergio Ramos și Gerard Pique poartă un fel de competiție bizară etapă de etapă, cu atâtea greșeli flagrante încât ai putea face o anti-compilație pentru Youtube. Până și conținutul gafelor pare tras la indigo. Ambii au dat-o în bară după cornere weekendul ăsta și singura diferență e unul a făcut-o în ultimul minut, iar celălalt în primul. Mă rog, dacă e să fim exacți, Pique s-a încurcat cu Vermaalen după 80 de secunde, la o fază care l-a lăsat pe Ezequiel Garay cu poarta goală.

Aproape toată energia pozitivă strânsă în Champions League, la mijlocul săptămânii, s-a disipat deci până ca cineva să transpire. Sigur, pe Leo Messi îl excludem din discuția asta. E de la sine înțeles că regulile obișnuite nu se aplică în cazul argentinianului. După măiestria de miercuri, i-a mai rămas ceva praf de stele pe care să-l împrăștie și aici. O combinație rapidă cu Suarez – din nou aghiotantul său principal – s-a încheiat cât ai clipi cu mingea în plasa lui Neto.

Cam tot ce-a fost mai bun la catalani a trecut prin căpitanul lor, deși trebuie spus că asta e o parte din problemă. Messi e responsabil pentru mai mult de o treime din totalul de goluri marcate de Barcelona – jumătate, dacă socotești și assist-urile – lucru care explică de ce victoriile vin tot mai greu. Povara pe un singur (supra)om e prea mare. Coutinho e singurul care a mai avut o ocazie importantă, într-o parte secundă în care oboseala a devenit evidentă. Ceea ce face abordarea lui Ernesto Valverde dificil de priceput: Dembele și Rafinha au intrat în minutul 84, respectiv 88.

S-ar putea ca vara asta să-l fi derutat pe antrenorul Barcelonei. Întâi a schimbat sistemul de joc care i-a adus dubla domestică din prima încercare, parțial datorită presiunii publice – suporterii sunt alergici la un 4-4-2 profan. Apoi transferurile au fost făcute tocmai pentru a permite rotația. Dar deocamdată, procedeul ăsta îl face inconfortabil: ba îl încearcă cu stângăcie, cum s-a întâmplat cu Athletic Bilbao, ba renunță complet la el, ca în seara trecută. Între timp, Malcom, brazilianul care era cât pe ce s-o ducă pe Barça la judecată cu Roma, ruginește pe bancă, când are norocul să prindă lotul.

„E adevărat că anul ăsta suntem prinși într-o dinamică care ne tot obligă să revenim, să înotăm împotriva curentului. Am crezut că putem reuși cu jucătoriile de pe teren,‟ a spus Valverde la final.

De dinamica asta au profitat Sevilla și Atletico Madrid. Cea din urmă a trecut de Betis cu 1-0, prin golul lui Angel Correa, iar andaluzii au învins-o pe Celta cu 2-1 acasă. Chiar merită repetat la infinit cât de bizară e situația. Sevilla (înfrângeri în trei din primele patru runde) conduce, Atleti (cel mai slab început de sezon cu Simeone la cârmă) e la un pas în urmă, alături de Barcelona, iar Espanyol și Alavés îi țin companie Realului puțin mai jos. Nu știm ce se petrece, dar ne place.

 

Happening now