La ultima aruncare: CSM București câștigă la limită cu Esjberg, Cristina Neagu găsește golul unei victorii foarte importante!
Lead.ro 20 septembrie 2020În ultimul moment, la ultima aruncare – dar ce aruncare! Golul Cristinei Neagu aduce o victorie pe cât de complicată, pe atât de importantă pentru CSM București: 30-29 cu Esjberg, al doilea succes la rând și primul loc în Grupa A din Liga Campionilor!
Probabil că sunt multe de învățat din acest joc cu campioana Danemarcei, dar lecțiile sunt mai simple după un meci ca ăsta.
RESULT: Amazing drama as @CrisNeagu8 scores the winning goal moments from the buzzer to give @csm_bucharest a 30:29 victory against @TeamEsbjerg! 😮#deloehfcl #ehfcl pic.twitter.com/qlTjbQYXR7
— EHF Champions League (@ehfcl) September 20, 2020
Meciul
Fără accidentata Estavana Polman, una dintre cele mai bune handbaliste din lume – aleasă jucătoarea Mondialului din 2019, pe care l-a și câștigat cu Naționala Olandei -, și fără Jorgensen, însărcinată, Esjberg a avut doar 13 jucătoare disponibile pentru acest duel cu CSM București, în a doua etapă a Ligii Campionilor.
Ambele echipe își câștigaseră fără griji primul meci, CSM cu Metz, Esjberg la Bietigheim, și la cum a debutat această Grupă A, acest joc din orașul-port Esjberg, în Peninsula Iutlanda, a fost considerat un derbi. Și pe bună dreptate, dacă ne luăm după ritmul alert în care s-a alergat din primul și până în ultimul atac.
Ambele echipe au pornit bine, Esjberg cu contrele rapide și cu aruncările de la distanță, CSM cu pase mai multe și angajări mai creative.
Experimentata Poulsen, pe care o știm prea bine de la echipa națională a Danemarcei, a citit primele aruncări ale Cristinei Neagu, însă atacul lui CSM nu mai pare, în acest început de sezon, atât de dependent de Neagu.
Și chiar dacă Barbosa – a cărei sosire la București îi dă mai mare libertate de mișcare lui Neagu -, s-a accidentat cu Metz, Omoregie și-a continuat forma foarte bună și a demonstrat că are o tot mai mare contribuție în această nouă echipă a lui CSM. Ea s-a remarcat în primele 10 minute, cu două goluri frumoase și alte două pase decisive pentru Dembele, pe extrema stângă.
Alături de ele, Denisa Dedu a intrat și ea bine în meci. Intervențiile ei au ținut-o pe CSM aproape de campioana Danemarcei, înainte ca Neagu și Gabriela Perianu – din ce în ce mai utilă și ea – să reușească prima desprindere a meciului: 9-7 pentru CSM, după 15 minute de joc.
A fost un moment important pentru echipa din București, care și-a luat avânt de aici încolo: Neagu și Pintea, cu câte o dublă pe următoarele patru atacuri, au tras-o pe CSM la 13-9, și de unde Esjberg marcase destul de ușor în prima parte, lucrurile s-au blocat brusc pe atacul nordic.
Mai agresive, ieșite cu un pas în față, pentru a întâmpina mai bine încercările de la distanță ale adversarelor, handbalistele antrenate de Adrian Vasile au primit doar două goluri între minutele 10 și 20. Așa că la 14-9 pentru CSM, Jesper Jansen a fost nevoit să ceară primul timeout.
Mișcarea i-a ieșit.
CSM și-a pierdut puțin reperele, Omoregie, Neagu și Dembele n-au mai găsit poarta de pe partea stângă a atacului, iar Esjberg a reușit să reducă avansul la doar două goluri.
La vestiare s-a intrat cu 17-15 pentru CSM, dar și cu senzația că diferența putea fi – și poate că trebuia să fie – mult mai mare.
Așa însă, Esjberg a intrat în a doua repriză cu mai mult curaj, a egalat la 18 după doar cinci minute, când puternicele Breistol și Tranborg au bătut-o pe Grubisic, intrată în poartă în locul Denisei Dedu.
Însă tocmai Grubisic a oprit, măcar pentru moment, seria bună a danezelor, parând trei mingi consecutive și oferindu-le lui Neagu și Omoregie ocazia unei noi desprinderi: 20-18 după primele 10 minute ale reprizei a doua.
Și exact când lucrurile păreau să reintre în șablonul primei reprize, apărarea lui CSM București s-a defectat: mișcarea în bloc a dispărut, la fel și viteza de repliere, iar Esjberg a profitat imediat.
Frey, singura stranieră (Austria) din această echipă legată din daneze și norvegiene, a egalat, înainte ca Lazovic, ceva mai activă în partea a doua, să o tragă din nou înainte pe CSM.
Din păcate, tocmai interul sloven a fost eliminat pe următorul atac, apoi Omoregie a fost prinsă cu mingea în mână, iar aceeași Frey, prin două pătrunderi excelente, a reușit să-și readucă echipa în frunte: 22-21, la jumătatea reprizei a doua.
De la 6-5 nu mai condusese Esjberg, iar meciul s-a încins și mai tare în punctul ăsta.
Cristina Neagu, cu două finalizări de toată frumusețea, s-a grăbit să așeze lucrurile în ordine. Golurile ei, venite peste paravanul bun al Crinei Pintea, au dus-o pe CSM la 23-22, Esjberg a răspuns pe faza a doua (cum altfel?), Pintea s-a eliberat perfect pentru 24-23, moment în care antrenorul Jansen și-a chemat echipa la margine.
La fel ca-n prima repriză, mutarea lui a fost inspirată: apărarea lui Esberg a blocat și mai bine partea stângă a atacului lui CSM.
Obligat să caute soluții alternative, Adi Vasile le-a găsit de la Carmen Martin. Golurile ei consecutive, unul din extremă, celălalt printr-o pătrundere din zona centrală, au ținut-o pe CSM înainte, 26-25 și 27-26, însă Esjberg, cu repunerile ei rapide, a egalat de fiecare dată.
În ultimele cinci minute s-a intrat la egalitate, 28-28, iar Adi Vasile le-a cerut jucătoarelor mai multă atenție în apărare și mai multă răbdare în atac.
Golul a venit de la Omoregie, dar Frey a egalat iar, profitând de marile spații pe care apărarea lui CSM a continuat să le lase – mai ales pe partea dreaptă, dar nici centrul n-a arătat prea bine.
Și pentru ca tensiunea să fie și mai mare, au urmat câteva ratări succesive la ambele porți, până când Esberg a avut atacul la 29-29, cu 45 de secunde înainte de final.
Din fericire, CSM a recuperat mingea rătăcită cu totul atipic de jucătoarele nordice, Adi Vasile a cerut imediat ultimul lui timeout, iar Neagu, cu ultima aruncare a meciului, a bătut-o încă o dată pe Poulsen!
S-a terminat 30-29 pentru CSM București, o victorie complicată, dar cu atât mai importantă pentru o echipă care a arătat excelent în primele 20 de minute ale meciului – mai ales în apărare. Că tocmai în defensivă s-au stricat lucrurile în partea a doua a meciului, asta va fi prima grijă a lui Adi Vasile, care a spus – și încă în repetate rânduri – că dacă își face treaba pe propriul semicerc, CSM va fi greu de bătut.
Asta și pentru că atacul de anul acesta e mai divers, mai echilibrat. Da, Neagu face și desface. Ea va arunca mereu pe ultimul atac, însă alături de ea sunt și alte jucătoare care dovedesc inițiativă. Altfel spus, atacul CSM-ului pare mai contondent în acest început de sezon, iar revenirea lui Barbosa pe interul stâng va fi o veste bună în acest sens.
*
Înaintea marelui meci cu Rostov de la București, pe 27 septembrie, CSM conduce Grupa A, cu 4 puncte din două meciuri.
Așa cum știi, în noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, CSM București trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai aproape de obiectivul de-a participa în Final 4-ul de la Budapesta, în primăvara viitoare. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.
Cealaltă echipă românească din Ligă, SCM Râmnicu Vâlcea, a început sezonul european cu două înfrângeri, privește acum spre un nou meci complicat, deplasarea de peste o săptămână (26 septembrie) la Moscova, pentru întâlnirea cu CSKA – care în prima etapă a reușit un egal grozav cu Gyor.
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES