Lacrimi, eliminări și surprize: Ronaldo vede roșu la Valencia și City nu mai vede drumul spre victorie într-o seară nebună de Ligă

Danny Coposescu 20 septembrie 2018

S-au strâns multe așteptări în jurul sezonului european al lui Juventus. Așa e când îți semnalizezi intențiile cu transferul verii. Nu-i un mister că Ronaldo a fost adus pentru competiția asta, pentru meciuri ca ăsta, împotriva Valenciei, care a ridicat și ea nivelul în ultimul an. Deci scenariul era deja scris pentru omul care se confundă mai mult ca oricine cu Champions League – doar că nimeni nu se aștepta la o întorsătură demnă de M. Night Shyamalan în victoria torinezilor cu 2-0.

Totul a început bine, cu o sumedenie de ocazii la poarta lui Neto și doar ratările mari ale lui Madzukic și Khedira au păstrat scorul egal. Dar a venit și minutul 29, când Ronaldo și Murillo s-au luat la harță din nimic. O scurtă păruială mai târziu, tot filmul s-a rupt.

Întâi, un cadru cu Ronaldo în timp ce Brych se îndreaptă spre asistentul din spatele porții – „Ja!‟ i se poate citi pe buze celui din urmă, un răspuns răspicat la o întrebare; apoi încă un cadru, care surprinde de data asta o umbră de îngrijorare în privirea portughezului, ațintită pe sfatul dintre oficiali. În punctul ăsta, până și vacarmul de pe Mestalla devenise un murmur confuz, în așteptare momentului care pe care parcă-l presimțeam cu toții.

Când neamțul s-a întors cu fața spre jucători și a făcut un semn cu mâna, nici n-a mai fost nevoie de vreo regie pentru camerele video. Era deja evident ce se va întâmpla. Asta n-a domolit cu nimic șocul lui Ronaldo. Să-l numești un tip teatral sună puțin eufemistic, dar e greu să găsești un echivalent pentru criza asta de nervi în întreaga sa carieră. E clar că a perceput eliminarea ca pe-o nedreptate sfâșietoare. Șiroiul de lacrimi nu a părut fals sau forțat. Chiar și antrenorul advers, Marcelino, a reacționat cu ceva empatie.

Dar nu prea multă, de vreme echipa sa n-a fost capabilă să profite vreo secundă de superioritatea numerică. Dimpotrivă, în loc să fie călare peste italieni, Valencia le-a permis să proceseze în relativă liniște momentul dificil și le-a mai și făcut cadou un penalti fix înainte de pauză. Căpitanul Dani Parejo s-a apucat să-l bărbierească cu crampoanele pe Canelo în careu și Miralem Pjanic a rezolvat rapid mini-criza lui Juve.

Tot el a rezolvat și meciul, cu încă o lovitură de pedeapsă în startul reprizei secunde. A fost încă o fază tratată dubios de Brych, care nu-și va fi dorit să devină personaj principal în seara asta.

La Berna n-a fost atâta dramă. Mourinho a avut oricum parte de destulă în ultimele luni, deci o victorie necomplicată cu 3-0 împotriva celor de la Young Boys a fost bine-venită. Că Pogba (cu o dublă) și Martial au obținut-o e un bonus, având în vedere cât de mult s-a discutat despre relația lor cu antrenorul. Urmează două examene mai grele pentru Man Utd, care le va găzdui pe Valencia și Juventus – însă nu neapărat și pe Ronaldo, după ce s-a petrecut în Spania.

Șocul etapei a venit de unde nu te așteptai, pe terenul vecinei din Manchester. Faptul că BT Sport s-a hotărât să înlocuiască numele lui City cu sintagma „Favorita la titlul Champions League‟ pare cu atât mai pripit după ce Lyon a învins cu 2-1 pe Etihad. A fost primă repriză de groază pentru campioana Angliei, de nerecunoscut în modul cum a pierdut posesia din nou și din nou. Maxwel Cornet și Nabil Fekir au marcat cu execuții frumoase, dar ambele goluri au venit pe contre pornite de greșelile adversarei. Cu Pep Guardiola suspendat și privind printre degete din tribune, formația sa a regresat pentru 45 de minute la stadiul de acum doi ani, când mecanismul era încă în lucru.

Jocul s-a mai reglat în partea secundă și Bernardo Silva le-a dat speranțe fanilor – veniți nu tocmai în număr mare – că vor vedea o revenire, dar Lyon s-a ținut tare și a meritat toate punctele. Rezultatul ăsta e un scurtcircuit izolat, deși alarmant în părți. Francezii au mai ratat câteva ocazii bune pe parcurs și n-au semănat deloc cu echipa care a câștigat doar două din primele ei cinci partide în Ligue 1. Concluzia lui Jermaine Jenas în studio? „Jucătorii lui Lyon și-au spus că vor să joace la City într-o zi și s-au străduit s-o impresioneze.‟ Așa o fi, dar vor trebui să stea la coadă în urma celorlalți mari admiratori.

În cealaltă întâlnire din grupa F, Șahtior și Hoffenheim s-au atacat necontenit într-un 2-2 entuziasmant. A fost un debut grozav pe scena asta pentru nemți, care au condus de două ori, prin Grillitsch și Nordtveit. Brazilieni Ismayli și Maicon au egalat de fiecare dată, ultimul cu un șut grozav care i-a mai crescut cota deja apreciabilă.

Pe Bernabeu, Real Madrid s-a descotorosit ușor de Roma – 3-0. Madrilenii au tratat cu răbdare abordarea defensivă a oaspeților, iar Isco și Bale se disting în continuare în epoca post-Ronaldo. Pe lista asta își face loc și tânărul Mariano Diaz, adus de la Lyon și îmbrăcat direct într-un tricou cu cântec. Nu-i stă rău în el, mai ales cu goluri ca ăsta.

Viktoria Plzen și CSKA Moscova au servit și ele spectacol într-un meci haotic încheiat 2-2 după revenirea rușilor.
În fine, Bayern n-a avut probleme la Benfica. Niko Kovac a avut o primă experiență plăcută în fotbalul european. Lewandowski și Renato Sanchez au făcut onorurile și bavarezii mențin startul perfect de sezon. Ajax conduce la golaveraj grupa E mulțumită succesului cu 3-0 în fața lui AEK Atena.

***

Nou! Neînvinșii. Povești spuse de sportivii români

Poveștile strânse și scrise cu mult har de Andreea Giuclea sunt grupate într-un volum care nu ar trebui să-ți lipsească. E o colecție de povești în care fiecare dintre noi se poate regăsi.

Sunt lecțiile de viață ale unora dintre cei mai importanți sportivi români, scrise la persoana I, sub forma unor eseuri personale, păstrând vocea și cuvintele fiecărui personaj portretizat.

Ele vorbesc despre diversele fețe ale performanței, despre drumul lung și imprevizibil dintre înfrângeri și victorii și despre munca din spatele rezultatelor mari pe care le aplaudăm pe stadioane și le admirăm la televizor.

Comandă-ți un exemplar de aici!

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.