Laura Ilie aduce primele emoții pentru delegația României: „Bineînțeles că îmi doresc o medalie. Vreau să am o zi fabuloasă și voi face tot ce îmi stă în putință pentru asta”

Lead.ro 20 iulie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Laura Ilie, triplă campioană europeană și fost lider mondial la tir, în proba de pușcă aer comprimat 10 metri, ar putea deveni prima sportivă din delegația României care urcă pe podiumul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Pe 24 iulie, tânăra de 28 de ani va concura în deschiderea celei mai mari competiții sportive din lume.

„Voi deschide competiția la 8 dimineața, voi avea primul foc. La 6.30 voi fi în poligon. Va fi un moment dificil, pentru că trebuie să găsesc o modalitate prin care să nu fiu deranjată, să pot să dorm cu dopuri în urechi, voi improviza atunci. Sper să fiu odihnită, liniștită și să am o zi fabuloasă,” a spus Laura într-un comunicat de presă oferit de SportsNet.

Într-un sport în care victoria se decide la un vârf de ac, Laura știe că dacă va prinde o zi extraordinară poate urca pe podiumul olimpic. „Bineînțeles că îmi doresc o medalie. Vreau să am o zi fabuloasă și voi face tot ce îmi stă în putință pentru asta.”

Ca să practici tir sportiv ai nevoie de un psihic de fier, dar și de forță, pentru că pușca și echipamentul cântăresc 15 kilograme. „Greutatea ca greutatea, dar echipamentul este foarte rigid. Este suficient de rigid încât să stea și singur dacă eu ies din el și îl pun în această poziție. Sunt un fel de roboțel.”

În probele de tir sportiv se trag 60 de focuri de la 10 metri distanță, iar ținta pe care o caută sportivii este de mărimea unui vârf de ac. Asta nu este tot, pentru că acel vârf de ac mai are 9 subdiviziuni. În ultimii ani, regulile au devenit din ce în ce mai aspre. „Când m-am apucat eu de tir, aveam 40 de focuri de tras, ele nu erau cum sunt acum. În momentul în care noi nimeream la 10 metri vârfulețul acela de ac, noi îl numeam decar, era un 10. Nu conta cât de mult ciupește vârful acela de ac, conta doar că îl atinge și era considerat 10 și se dădea un punct. Dacă era un pic mai departe era 9.8 și tot așa, focurile scădeau. De câțiva ani lucrurile s-au complicat. Acel punct pe care noi îl nimeream la 10 metri și îl numeam decar, a fost împărțit în alte 9 subdiviziuni. Și de aici avem 10.1 10.2 până la 10.9, focul maxim, cel pe care toți visăm să îl tragem de cât mai multe ori în concurs”

La 28 de ani, Laura Ilie e la un pas să-și împlinească visul pentru care muncește de la 17 ani, de când s-a apucat de acest sport: câștigarea unei medalii olimpice. Chiar dacă au trecut cinci ani de la ediția de la Rio, sportiva nu a uitat cât a durut-o absența de acolo. „Cred că de șase sau de șapte ori am fost foarte aproape de calificare, ceea ce nu făcea decât să îmi lungească agonia și să îmi doresc și mai mult, dar nu s-a întâmplat. Niciun sportiv nu s-a calificat din concursuri, doar Alin Moldoveanu, campionul olimpic, a primit carte verde. Și el a fost sportivul care a reprezentat tirul românesc la acea ediție de Jocuri Olimpice. Durerea a fost foarte mare și atunci mi-am promis că nu se va mai întâmpla acest lucru, să rămân pe ultima sută de metri, să nu mă simt pregătită, să nu ajung la o ediție de Jocuri încă de la început.”

La Tokyo, a fost a doua sportivă din România calificată, după înotătorul Robert Glință. „Cum s-a dat drumul la calificări pentru Olimpiadă, am obținut-o din al doilea concurs. Sunt calificată de doi ani și jumătate.”

Laura Ilie (Coman) este de trei ori campioană europeană, de două ori la individual (în 2019 și 2020) și o dată cu echipa, în 2018. În 2018 a fost lider mondial în proba ei, iar în prezent ocupă poziția a treia.

Înainte să se apuce de tir, la 17 ani, dintr-o întâmplare, Laura a practicat mai multe sporturi și a luat lecții de pian. „Am avut un mic incident la liceu, am luat o notă mică și așa am ajuns în poligon, pentru că prietena doamnei profesoare colabora cu un antrenor de tir sportiv. Am fost selecționată pentru că dintre toate fetele care am venit pentru respectiva preselecție, am fost cea mai bună. Și primul meu antrenor a văzut la mine talentul cu care m-am născut”

Citește pe larg povestea ei aici și ține-i pumnii pe 24 iulie.

 

Fotografii: SportsNet

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories