Let’s talk about six! Avem câteva idei și o întrebare după succesul lui Liverpool: se poate și mai mult?
Lead.ro 2 iunie 2019Înainte de concluzii, haideți să dăm finala asta la o parte. N-a fost prea bună. Mulți ne așteptam la spectacolul din fazele precedente, dar probabil că așteptările au fost exagerate. Să nu uităm, totuși, că ambele echipe și-au terminat sezonul acum câteva săptămâni. Și că nu-i deloc simplu să păstrezi ritmul competițional în timpul unui scurt cantonament în care pregătești un singur meci. Și încă unul imens. În cazul lui Liverpool, jocul ăsta urma să definească întregul an: grozav, în caz de victorie; dezamăgitor, în cazul înfrângerii.
Iar Tottenham, aflată la prima finală de Liga Campionilor din istoria ei? Pentru toată nebunia frumoasă pe care au adus-o în sferturi (cu City) și semifinale (cu Ajax), băieții lui Pochettino merită și ei înțelegere. Știm deja ce pot juca, știm prea bine că meciurile lor sunt foarte rar plictisitoare. În plus, poate că momentul a fost prea important, un sentiment pe care Liverpool și-l amintește probabil de anul trecut. De fapt, l-a putut uita aseară:
A moment we'll never forget.#SixTimespic.twitter.com/7L5Xv1qstW
— Liverpool FC (@LFC) June 1, 2019
Și acum, Let’s talk about six, baby! – așa cum ne-a îndemnat, cu talentul și autoironia care-l fac atât de carismatic, Jurgen Klopp. O fi cineva mai iubit în momentul ăsta la Liverpool?
E o întrebare de la care merită să pornim, de vreme ce nimeni nu are dubii că meritul acestui proiect de succes îi aparține, în mare măsură, lui Klopp. Energia lui contagioasă se vede în echipa asta, așa cum s-a văzut în toate echipele lui, și mai ales la Borussia Dortmund. Cu care, desigur, a pierdut prima lui finală de Champions League, pe cât de frumoasă, pe atât de dureroasă pentru el și ai săi. Așa că de data asta – de dragul familiei sale extinse în tribună, oameni obișnuiți cu suferința finalelor pierdute – Klopp va accepta fără jenă o victorie plictisitoare. De fapt, într-un fotbal atât de efervescent, amintirea unui meci (prea) cuminte s-a pierdut probabil în câteva minute. Ce a rămas, și va rămâne pentru multă vreme, este senzația că Liverpool a ajuns la destinație. Că totul s-a întâmplat conform planului, că apariția asta nu e întâmplătoare, dar programată pas cu pas de Klopp și colegii săi din conducere.
Antrenor, motivator și acum manager
❤️#SixTimes pic.twitter.com/CyvlcyCqJI
— Liverpool FC (@LFC) June 1, 2019
Finalist și anul trecut, când a pierdut un meci al greșelilor și execuțiilor individuale grozave (1-3 cu Real Madrid), Klopp și-a învățat lecțiile și a făcut schimbările potrivite: din echipa care termina pe patru sezonul 2017-2018, la 25 de puncte distanță de City, cu aproape 40 de goluri primite, el a transformat-o pe Liverpool în cea mai bună defensivă (doar 22 de goluri încasate) și a pierdut la un singur punct marele duel cu echipa lui Guardiola.
Esențiali în schimbarea asta în bine au fost portarul Alisson, fundașul central Virgil van Dijk și închizătorii Fabinho și Keita (accidentat cam des în a doua parte). Cei patru au costat aproape 250 de milioane de euro (potrivit Transfermarkt), dar investiția a meritat. Mai ales că a fost finanțată și din vânzarea lui Coutinho la Barcelona.
Prin aceste transferuri, Klopp și-a luat și ultimul examen: toți știam că e un bun antrenor, dar acum a demonstrat că e și un bun manager. Pentru că tot el i-a adus pe Wijnaldum (în 2016, de la Newcastle, pentru 27 de milioane de euro) sau pe Robertson (în 2017, de la Hull, pentru nouă milioane), și tot el l-a promovat la echipa mare pe excelentul Trent Alexander-Arnold. Ultimii doi au contribuit masiv la succesul din acest an.
Se poate și mai mult?
Dacă ne gândim că echipa lui Liverpool este perfect echilibrată – nimeni nu poate spune că atacul e mai bun decât mijlocul, că mijlocul e mai bun decât apărarea ș.a. -, atunci e greu să ne imaginăm pe cine va mai aduce Klopp în vestiarul lui. Poate că neamțul va lua o pagină din caietul adversarului din finală, Pochettino, care a dus-o pe Tottenham până aici fără să umble prea mult la mecanismul echipei: Lucas Moura a fost singura achiziție notabilă din ultima vreme. Or, dacă la Spurs ar fi fost nevoie de câteva întăriri, la Liverpool e greu să pui degetul pe o slăbiciune anume.
Și tocmai asta ne conduce la următoarea întrebare: din moment ce echipa asta arată așa de bine, ne putem aștepta la o schimbare la vârful fotbalului european? Va putea Liverpool să se mențină în fazele finale cu aceeași constanță pe care Real Madrid, Barcelona, Bayern și chiar Atletico sau Juve au demonstrat-o în ultimii ani?
Uite și clasamentul ultimelor 10 sezoane
La întrebarea asta va fi greu de răspuns. Liverpool are două finale consecutive, dar tocmai sezonul ăsta, când echipa a arătat grozav în campionat, lucrurile n-au mers tocmai strună în Europa.
Din grupe, echipa lui Klopp a trecut mai departe cu mult noroc, scăpată cumva cu bine din duelul cu Napoli. Englezii au trecut destul de simplu de Bayern, o echipă aflată în reconstrucție (și) anul ăsta, apoi au eliminat-o fără griji pe Porto. Și chiar dacă imensa revenire de acasă cu Barcelona, după 0-3 în Catalonia, va rămâne în istoria clubului, lucrurile se puteau apleca cu ușurință și-n direcția cealaltă. Altfel spus, Klopp și ai săi n-au defilat până aici. Echipa n-a dat aceeași impresie de forță de neoprit pe care Barcelona a oferit-o pe vremea lui Guardiola (și chiar în 2015, cu Luis Enrique), pe care Bayern a lăsat-o în 2013 (și chiar în sezoanele următoare, chiar dacă a pierdut trei semifinale la rând). Dar Real Madrid ne-a arătat deja că trofeele se pot lega și fără să-ți strivești concurența.
Ce va fi la Liverpool? Rămâne de văzut. Lucrurile vor depinde probabil tot de Klopp, a cărei proprie intensitate poate consuma bateriile jucătorilor lui. Stilul acesta all-in, totul despre fotbal, pe care Guardiola, celălalt mare „obsedat de fotbal“, îl are și el, poate stoarce toată energia din unii jucători. În echipa de acum, Salah și Firmonho par deja afectați. Dacă e să lege alte câteva semifinale și finale cu aceeași echipă, Klopp va trebui să învețe câteva lucruri despre energiile regenerabile. E un subiect care-i place. Chiar dacă el s-a exprimat mereu mai bine arzând lumânarea la ambele capete. Așa cum o face și Liverpool.
Right so this is Part 2 to Last Year’s😂 pic.twitter.com/0QPLqrQRLe
— 🦅 (@UsmanA__) June 2, 2019
This is what football is all about. pic.twitter.com/k0KqWUF7RF
— B/R Football (@brfootball) June 1, 2019
#YNWA pic.twitter.com/V6rNd0jAHH
— Liverpool FC (@LFC) June 1, 2019
Best win percentage by teams to have played in multiple European Cup finals:
• 100% Nottingham Forest (2/2)
• 100% FC Porto (2/2)
• 81% Real Madrid (13/16)
• 67% Liverpool (6/9)
• 67% Ajax (4/6)The European elite. pic.twitter.com/R2E8GImrQM
— Squawka Football (@Squawka) June 2, 2019