Liga 1 a ajuns, mai repede de cât eram obișnuiți, la jumătatea sezonului regulat. Ceea ce, până acum un an, era deja jumătate din drumul spre glorie sau derizoriu, acum e doar începutul. Mai sunt câte 12 meciuri de jucat și abia atunci se va trage linia dintre “play-off” și “play-out”, apoi punctele se vor înjumătăți, iar lupta se va înăspri, mai cu seamă în duelurile de cupe europene. Chiar și așa, turul de campionat ne lasă prilejul câtorva concluzii.
Liderul
CSM Poli Iași 0-2 Steaua
⚽️Tamaș
⚽️ManTânărul Dennis Man a marcat primul gol pt Steaua și suntem tot pe primul loc! #Campionii ??? pic.twitter.com/dPFHKEsSm2
— Steaua București (@FCSteaua) October 31, 2016
Steaua a început turul cu meciuri amânate și a avut nevoie de șase etape până să prindă locul 1, acolo unde toată lumea o vedea și înainte de începerea campionatului, dar, mai cu seamă, după ce a transferat, din mers, câțiva dintre cei mai buni jucători din România.
Însă, în ciuda faptului că e pe primul loc, Steaua nu convinge prin joc, a pierdut fără dubiu două meciuri pe teren propriu, s-a chinuit în multe alte partide și nu are nici măcar scuza unor succese europene.
Nu și-a găsit încă un golgheter, iar presiunea pe care patronatul o pune (zilnic) pe jucători afectează atmosfera din vestiar, acolo unde unul dintre cei aduși să se impună ca lider, Gabi Tamaș, continuă lunga serie de acte de rebeliune. Nou veniții De Amorim și Boldrin au salvat, punctual, câteva meciuri, dar nu s-au integrat încă în angrenajul echipei. Venirea din iarnă a lui Alibec, deja acontat de la Astra, pare una dintre puținele garanții ale unui “play-off” fără emoții.
Dezamăgirile
Dacă Steaua nu a arătat mare lucru în prima jumătate a sezonului regulat, echipele care se propuseseră, aprioric, să-i facă viața grea în acest sezon, campionana Astra Giurgiu și finalista Cupei din sezonul trecut, Dinamo, au dezamăgit de-a binelea.
Astra are scuza problemelor financiare și a plecării unor jucători de bază în timpul campionatului, ca și concentrarea pe cupele europene, dar, chiar și așa, locul 10 din 14 este și sub nivelul lotului, și sub pretențiile pe care lumea le are de la o echipă campioană.
La rândul său, Dinamo s-a comportat întocmai ca un iepure de cursă pentru Steaua. A stat sus, pe locul 1, până când a fost depășită de marea favorită, pentru ca apoi să se piardă, anonim, în pluton și să ajungă, după prima etapă din retur, pe un loc de „play-out”, acolo unde se află, de altfel, și Pandurii, o altă echipă obișnuită cu partea de sus a clasamentului în ultimele ediții.
Revelațiile
Locul trupelor cu pretenții care s-au afundat în “play-off” a fost luat, logic, de grupări care nu erau neapărat cotate la vârf la început de sezon. Dacă Viitorul lui Gică Hagi a făcut un sezon regulat bun și anul trecut, Craiova suprinde pe poziția a doua, la fel cum suprind prin clasarea în primele șase și nou-promovata Gaz Metan, autoarea câtorva meciuri de pomină (printre care victoria de pe terenul Stelei), și CFR Cluj, care a depășit handicapul de 6 puncte și ar fi fost – și ar fi meritat să fie pe podium – după fotbalul jucat sub comanda lui Vasile Miriuță.
Golgheterii
Sezonul 2016-2017 propune câteva nume noi în topul golgheterilor Ligii 1. Transferurile de la startul campionatului (Chipciu și Stanciu de la Steaua, Christian Lopez de la CFR) și problemele unora dintre jucătorii de atac consacrați (Gnohere de la Dinamo) le-au făcut loc spre consacrare unor alți jucători.
Azdren Llullaku este numele de care se leagă, în bună măsură, succesul revelației Gaz Metan Mediaș. Albanezul a marcat de 12 ori și este la patru lungimi în fața lui Cristi Bud de la CFR Cluj și la cinci în fața lui Fulop de la Botoșani.
Deși se află pe locul 2, Cristi Bud este unul dintre marii risipitori ai Ligii 1. Transformate în gol, numai ratările dintr-un singur meci i-ar fi fost de ajuns ca să îl prindă din urmă pe Llullaku și, poate, să îl impresioneze pe selecționerul Christoph Daum. Dintre jucătorii chemați de neamț la Națională se regăsesc în topul celor mai buni 10 marcatori doar Dorin Rotariu (Dinamo) și Andrei Ivan (Craiova), cu câte 5 reușite.
Ciudățeniile
Penalizările (între 6 și 12 puncte) aplicate unor echipe la început de campionat, din cauza problemelor financiare, au făcut ca ultima clasată, ACS Poli Timișoara, să ajungă la 0 puncte abia în ultima etapă a turului. Practic, pentru Timișoara și pentru ASA Târgu Mureș (2 puncte), campionatul de-abia acum începe…
Duelurile antrenorilor
Așteptați de toată lumea să se dueleze în plan tactic, oamenii-orchestră de pe băncile tehnice s-au certat mai mult pe la televizor. În lipsă de rezultate, confruntat cu probleme mari la Astra, unde banii promiși tot nu veneau, Marius Șumudică a ațâțat mereu, în stânga și în dreapta. Când nu s-a certat cu Laurențiu Reghecampf, s-a înțepat cu Ioan Andone, iar când duelul dintre aceștia părea să se fi liniștit, în conflict a intrat Eugen Neagoe, de la Iași.
Întâmplător sau nu, cei mai discreți antrenori sunt și remarcații turului de campionat: Gigi Mulțescu de la Craiova, Cristi Pustai de la Gaz Metan și Vasile Miriuță de la CFR Cluj.
Surpriza
Nu se mai poate așa ceva !!!
Ce se întâmpla cu arbitrajul din Fotbalul Românesc e strigător la cer!!
Acești… https://t.co/eqDRWQ14al— Adrian Mutu (@adrianmutu) October 31, 2016
Apariția lui Adi Mutu în postura de manager al lui Dinamo a animat – poate mai mult decât era cazul – atmosfera la clubul din Ștefan cel Mare. Intervențiile sale în vestiar l-au deranjat pe Ioan Andone și au lăsat de înțeles că golgheterul „all-time” al Naționalei ar avea un alt favorit pentru banca tehnică.
Ambițiile lui Mutu s-au văzut însă și în atitudinea sa față de arbitrajul ostil de care a beneficiat Dinamo, dar nu numai. Mutu s-a folosit de rețelele sociale pentru a transmite mesaje dure împotriva diriguitorilor arbitrajului de la noi.
Problemele
Dincolo de veșnicele discuții despre arbitraj, problema finanțării fotbalul românesc a revenit acut în actualitate. Cu trei echipe deja depunctate și aflate în insolvență, vești proaste vin acum și dinspre Iași și Pandurii. De altfel, jucătorii Pandurilor au tot amenințat în ultima vreme că nu se mai prezintă la meciuri. Și Gaz Metan a intrat în insolvență, ceea ce ne duce spre o nouă ciudățenie marca Liga 1: este foarte posibil ca o echipă din “play-out” să joace în cupele europene!
Speranțele
Nu mai puțin de șase echipe dau jucători la echipa națională pentru dubla viitoare cu Polonia și Rusia. Steaua a pierdut monopolul, mai ales după recentele transferuri în străinătate, acoperite prin jucători străini, dar faptul că atât de multe echipe vin cu soluții pentru lotul reprezentativ e un semnal care nu trebuie neglijat.
Viitorul
35 din cele 241 de goluri marcate în primele 14 etape ale Ligii 1 poartă semnătura unor tineri Under 21! Regula impusă de federație dă roade, astfel că în jur de 30 de jucători născuți pe vremea reușitelor lui Hagi și Răducioiu de la Mondialul american prind minute în teren într-o etapă de liga 1, iar aproape 20 dintre ei sunt titulari. Răzvan Marin și Andrei Ivan au ajuns deja la Naționala mare.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună