Liga 1 a intrat în returul sezonului regulat. Uite câteva argumente că nu ne vom plictisi până la finalul sezonului

Ciprian Rus 29 octombrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Asezonat cu meciurile Naționalei mari și ale celei U21, ca și de numeroasele jocuri europene ale CFR-ului, turul campionatului intern a trecut pe nebănuite. Un tur cu multe schimbări de situație, mai ales la nivelul băncilor tehnice, cu variații semnificative de formă sportivă ale unor echipe, cu nelipsitele noastre controverse, dar care, în ciuda acestui tabou cu nuanțe browniene, a fost mai spectaculos și mai echilibrat decât precedentele.

Chiar dacă reușitele tehnico-tactice nu sunt mereu la nivelul exigențelor spectatorilor, se simte o poftă de fotbal, alimentată, poate, și de „vara indiană” care a ținut vremea bună și terenurile de joc la un nivel decent până la început de noiembrie. Forțarea de către Federația Română de Fotbal a regulii cu al doilea jucător U21 în teren din primul minut este și ea responsabilă, pe undeva, și pentru echilibrarea forțelor din teren, și pentru „boost”-ul de entuziasm.

Scriam recent despre lupta la vârf dintre exponenții Stelei ’89 – Dan Petrescu, Gică Hagi, Victor Pițurcă – din postura de antrenori, o luptă care face mult mai apetisant actualul sezon al Ligii 1. În realitate, lupta e și mai interesantă, căci antrenori cu „know-how” și cu multă personalitate, precum Edy Iordănescu sau Dușan Uhrin Jr își pun și ei amprenta pe un campionat în care, după moda occidentală, tehnicienii se profilează a fi marile vedete.

Numai că, poate tocmai pentru a încerca să demonstreze contrariul, jucătorii cu nume ai Ligii 1 au ieșit tot mai des în evidență în ultimele partide. Parte din meritul pentru sporul pe atractivitate al Ligii 1 lor li se cuvine. După un Euro 2019 remarcabil, Florinel Coman s-a maturizat extraordinar, a luat pe cont propriu destinul FCSB-ului și a debutat ca titular la Naționala lui Cosmin Contra. La CFR, internaționalul Ciprian Deac duce greul și în campionat, și în Europa, dar revenirea în Liga 1 a lui Lacina Traore, unul dintre cei mai scumpi jucători „marketați” de campionatul nostru, nu putea trece neobservată. La fel cum nu poate trece neobservat jocul estetic și generos al lui Nistor, unul dintre responsabilii faptului că Dinamo a ieșit din zona retrogradării. Peste toate, refacerea la Astra a cuplului Budescu – Alibec e garanția faptului că nu ne vom plictisi la următoarele meciuri ale celor din Giurgiu.

Dar nu doar numele consacrate performează în această primă jumătate de sezon regulat, dovadă că Gabi Iancu (Viitorul) și Sergiu Buș (Gaz Metan) sunt golgherii la zi ai Ligii 1. Alexandru Păun s-a remarcat și el la CFR, fiind convocat la Națională, iar senzația e că inclusiv echipe mai puțin spectaculoase în trecut, precum FC Botoșani sau Poli Iași, au în lot jucători mai interesanți, care dau mai multă culoare întrecerii interne.

*

În ciuda unui extenuant sezon european, CFR Cluj a terminat pe primul loc turul sezonului regulat, după ce, la un moment dat, chiar în toiul preliminariilor pentru grupele UEFA, luase chiar un avantaj considerabil în fața urmăritoarelor. Dar veșnicele permutări ale lui Dan Petrescu nu au ținut la nesfârșit, mai cu seamă în ultima vreme, când adversarele intră mult mai rodate pe teren decât la început de campionat. Viitorul și Craiova au fost primele care au recuperat în fața campioanei ultimilor doi ani, dar, încet-încet, distanța dintre primele două clasate a devenit distanța dintre prima și ultima echipă pe loc de „play-off”.

6 puncte le despart acum, după etapa a 14-a, prima a returului, pe CFR și Poli Iași, după ce ultima a câștigat chiar în fața clujenilor. Cu o defensivă improvizată – Vinicius și Pașcanu jucau prima oară împreună – și cu doar trei titulari din echipa care învingea la Rennes, Dan Petrescu a pierdut luni seară 3 puncte importante, în condițiile în care urmăritoarele Viitorul (2-3 la Dinamo) și Craiova (1-1 la Clinceni) făcuseră pași greșiți.

Marea noutate a debutului de retur este, însă, revenirea în forță a FCSB-ului și a lui Dinamo, primele două sub linia de „play-off”, după ce, la un moment dat, erau ultimele două în clasament. Nici la FCSB, nici la Dinamo apele nu sunt tocmai liniștite, dar perspectiva reală a accederii lor, în tandem, în „play-off” e încă un argument că nu ne vom plictisi pe final de sezon…

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories