Copilul de mingi de la poarta lui United. Propus de Petrescu la Națională, Adiță Păun speră să aducă din nou în Gruia vedete de talia lui Rooney și van Persie

Ciprian Rus 20 august 2019

În octombrie 2012, când CFR-ul juca ultima ei mare campanie europeană și întâlnea, acasă, în Gruia, pe Manchester United – echipa aceea fantastică cu Rio Ferdinand, Evra,  Rooney și van Persie! – Adiță Păun avea 17 ani, iar zâmbetul lui larg, solar, de adolescent căruia i se îndeplinește visul din copilărie, strălucea, mai ceva ca lucșii nocturnei, undeva în spatele „porții dinspre drum” de pe Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”.

Adiță era la „juniorii mari” ai clujenilor, iar la acel meci de gală, contra lui Rooney și compania, „juniorii mari” au primit onoarea de a fi copii de mingi. „Îmi amintesc că mă antrenam deja cu echipa mare, era un sentiment fantastic. Cu toate astea, am fost foarte fericit să fiu copil de mingi la meciul acela”, îmi povestește Adiță Păun.

La șapte ani de la acel moment istoric al venirii lui United în Gruia și la șapte ani de la cea mai sonoră victorie europeană a CFR-ului, 1-0 în deplasarea de pe „Teatrul Viselor”, Adiță nu mai e demult un puștan. E un bărbat în toată firea, are 24 de ani și responsabilități de căpitan când „greii” echipei sunt odihniți de Dan Petrescu, responsabilități de care se achită impecabil în acest început de sezon complicat, în care CFR e pe locul 1 în campionat, ajutată și de golurile și pasele de gol ale căpitanului Adiță. Da, are deja 24 de ani, dar, crescând de mic la echipa din Gruia, lumea așa s-a obișuit să îi spună și așa îi spune și azi: Adiță.

Adevărul e că Adiță are ceva copilăros în felul lui de a fi. Nu și-a pierdut deloc strălucirea zâmbetului din acea seară de toamnă târzie a meciului cu Man United. Dimpotrivă, e sufletul vestiarului, un băiat cu lipici la colegi și la camera foto, un imitator cum nu s-a mai pomenit și un glumeț pe măsură, așa cum îi stă bine unuia născut de 1 aprilie.

Dincolo, însă, de spriritul său nonșalant, Adiță Păun s-a maturizat în ultimii ani. Muncește mult și serios, cot la cot cu „seniorii” Culio și Deac, nu mai trăiește doar din execuții de kinogramă, se arată tot timpul la joc, intră mult în centru, duce construcția spre careul advers și, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în acest sezon, nu doar în returul cu Celtic, vine cu șuturi devastatoare de la marginea careului și își lasă colegii cu portarul advers la pământ și cu poarta goală. Pe lângă faptul că a dus greul Ligii 1, Adiță a venit mereu ca o soluție magică de pe bancă în meciurile de Champions League și trage speranțe la titularizare în turul din „play-off”-ul Ligii Campionilor, în seara aceasta, în Gruia, de la ora 22, cu Slavia Praga.

Dan Petrescu chiar nu e omul care să-și complimenteze în public jucătorii. Dar, după al treilea său gol consecutiv în Liga 1, Adiță Păun a fost lăudat de severul său antrenor: „Joacă foarte bine, selectionerul ar trebui să aibă loc și pentru el. E posibil să înceapă titular marți, în momentul ăsta e într-o formă senzațională”, a spus Petrescu.

CFR are o șansă mare în dubla cu Slavia Praga. Mai sunt două hopuri și, dacă totul iese bine, jucători de talia lui Ferdinand, Rooney și van Persie vor veni din nou la Cluj, visul tuturor puștanilor care, la vârsta lui Adiță Păun din 2012, speră să stea și ei copii de mingi la doi pași de idolii copilăriei lor…

*

„Sunt pregătit să îmbrac tricoul Naționalei!”

L-am prins pe Adiță Păun într-un scurt moment de respiro după ultimul antrenament oficial dinaintea partidei cu Slavia. Am început prin a lua pulsul meciului, dar nu puteam trece peste momentul bun al Naționalei U21 sau peste propunerea lui Dan Petrescu de a-l vedea la echipa mare a lui Cosmin Contra.

Adiță, tocmai vii de la antrenament. Care e atmosfera la echipă înaintea meciului de mâine?

Suntem cu toții nerăbdători, motivați, și sperăm să scoatem un rezultat favorabil nouă contra Slaviei.

Toată lumea a remarcat motivația extraordinară de care ați dat dovadă în acest traseu european. De unde vine ea? Totuși, mulți jucători sunt în vârstă, au fost și probleme de lot…

Motivația aceasta am avut-o de-a lungul ultimilor doi ani, suntem în mare parte aceiași jucători, spiritul echipei este unul formidabil, iar asta poate face diferența în asemenea meciuri. De când am venit la echipă, am întâlnit doar oameni profesioniști și pasionați de ceea ce fac. În ciuda problemelor avute, spiritul CFR-ului n-a murit niciodată. După mine, CFR este cea mai bună echipă din România din ultimii 15 ani.

Mergeți bine și în campionat, acolo unde ai fost pus să tragi echipa după tine. Cum vezi sezonul de Liga 1, acum că FCSB și Dinamo sunt la retrogradare?

Este abia începutul sezonulului și nu putem trage prea multe concluzii, totuși, e bine că noi am reușit să ne situăm pe primul loc și sper să rămânem acolo până la finalul sezonului. Ce fac celelalte echipe nu ne interesează.

Ești oltean, ai crescut la Drăgășani, cum ai ajuns la Cluj? Și cum te-ai adaptat?

Da, sunt oltean. La 13 ani, domnul Răzvan Zamfir, care pe vremea aceea era director executiv, fiind din același oraș ca și mine, mi-a sugerat să vin la Cluj, să dau probe de joc la CFR. Și, după doar câteva zile, am rămas definitiv la Cluj. Am avut noroc să întâlnesc de la bun început niște oameni extraordinari, de la colegi, părinții acestora, antrenori, profesori, absolut toți oamenii pe care i-am întâlnit aici m-au făcut să mă integrez imediat. Țin să le mulțumesc pentru tot! În plus de asta, fratele meu era deja la Cluj de un an, el fiind jandarm. Și datorită lui acomodarea a fost mult mai ușoară…

 

„Euro U21, cea mai emoționantă competiție din viața mea!”

Ai făcut parte din prima generație de beneficiari ai regulii U21. Simți că te-a ajutat cu ceva? Simți că îi ajută pe colegii tăi?

Cu siguranță! Această regulă ne-a ajutat pe toți la acea vreme, la fel cum se întâmplă și acum, cu colegii mei.

De asemenea, ai fost om de bază în precedenta generație U21. Cum ai trăit performanța colegilor tăi mai tineri la Europene?

A fost una dintre cele mai emoționante competiții sportive la care m-am uitat, poate cea mai emoționantă. Am trăit la intensitate maximă fiecare meci! Le mulțumesc băieților de la U21 că ne-au făcut să fim mândri din nou.

După evoluțiile din acest start de sezon, Dan Petrescu te-a propus pentru Naționala mare. Te simți pregătit?

Bineînțeles că sunt pregătit, să îmbraci tricoul Naționalei este cea mai mare satisfacție. Dar, momentan, nu vreau să mă gândesc la asta, ci doar la meciurile echipei mele de club, pentru ca urmează niște jocuri foarte importante.

*

Adrian Alexandru Păun joacă la CFR Cluj încă din perioada junioratului. A făcut parte din loturile U17, U19 și U21 ale României. Pentru Naționala de tineret a jucat 12 partide, marcând 3 goluri și oferind trei pase de gol.

Imagini: main – Sport Pictures, interior – colecția Cantor Zoltan

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.