Liga 1 începe cu doar două certitudini, Astra și Steaua, și cu mai multe necunoscute ca oricând
Ciprian Rus 22 iulie 2016“Cu cine voi juca? Cu Rapid sau ACS Poli Timișoara?”. Asta e întrebarea pe care și-o pune Leo Grozavu, antrenorul celor de la FC Botoșani. Mai sunt câteva ore până la debutul sezonului 2016-2017 al Ligii 1 și trei zile până la meciul programat pentru luni, în cadrul primei etape, și încă nu știm dacă Rapid și-a pierdut sau nu locul din campionat pe motiv de faliment.
Tergiversările justiției, prevederile interpretabile ale regulamentului și indecizia comisiilor de specialitate din Liga Profesionistă (LPF) și din Federație (FRF) au făcut ca acest campionat să înceapă fără să se știe, de fapt, cine ia startul în Liga 1. Dacă până acum aveam campionate decise în instanță sau prin comisii, mult după terminarea ultimului joc, acum, Liga 1 vine cu un nou element de culoare în fotbalul european: un campionat început fără să se cunoască toate competitoarele!
Iar detaliul nu e câtuși de puțin unul ce ține doar de rezervările de avion și de hotel pe care Botoșaniul nu știe dacă le face la București sau la Timișoara: dacă ACS Poli intră în campionat, o va face cu un pasiv de 14 puncte, lucru care ar simplifica mult, încă din start, ecuația retrogradării! Asta cu atât mai mult cu cât, din pricina insolvenței și a datoriilor recurente către terțe părți, alte două echipe – trupe de podium în sezoanele trecute – ASA Târgu Mureș și CFR Cluj vor începe sezonul cu -6 în clasament.
Dacă, peste toate, adăugăm neclaritățile legate de folosirea obligatorie (sau nu) a unui jucător eligibil pentru lotul de Under21 și clinciurile tot mai dure dintre LPF și FRF avem tabloul complet al unui debut de sezon mai ciudat ca oricând.
Liga 1 începe fără Găman și Varela, căpitanii celor mai puternice două echipe, dar și fără Chipciu, Tade, Mutu sau Marica, jucători cu nume care au plecat în străinătate, și-au reziliat contractele ori s-au retras din activitate. În locul lor, numele spectaculoase au întârziat să apară, într-un „mercato” în care transferul cel mai spectaculos este trecerea internaționalului Cristian Săpunaru de la Pandurii la campioana Astra Giurgiu.
Banii, marea problemă
“Va fi un campionat nu foarte spectaculos, la fel ca cel de anul trecut. Vedem că multe echipe au probleme financiare, unele dintre ele sunt în insolvență, deci vor porni cu depunctări la început de sezon”, spune fostul internațional Dorinel Munteanu, antrenorul vehiculat ca posibil adjunct al lui Christoph Daum pe banca echipei naționale de fotbal.
“La titlu se vor bate tot cele două echipe de anul trecut, Astra și Steaua, plus, poate, Dinamo și Pandurii, dacă nu vor avea probleme cu banii. La fel ca anul trecut, sunt convins că vom avea în <<play-off>> echipe care nu au dreptul să joace în cupele europene. Ai văzut și dumneavoastră echipa CFR-ului, care, deși joacă un fotbal bun și a câștigat Cupa României anul trecut, nu are voie în Europa, pentru că e în insolvență”, completează Dorinel.
“Dacă nu vor avea probleme cu banii” e fraza care apare cel mai des în analizele oamenilor de fotbal cu care am discutat despre noul campionat. Stabilitatea financiară a devenit, în România, aproape o calitate în sine, capabilă, singură, să cearnă între echipele de “play-off” și cele de “play-out”. Iar experiența ultimelor sezoane ne-a demonstrat, nu o dată, cât de fragilă e această aparentă stabilitate. Am avut campioane care au clacat financiar și s-au desființat, ca Unirea Urziceni și Oțelul Galați, au văzut cum un club considerat drept model de organizare pe principii private, ca CFR, a ajuns la un pas de colaps și începe un nou sezon cu minus în clasament, vedem acum cum un alt model de management, din finanțare publică, precum ASA Târgu Mureș, clachează sub presiunea controalelor Direcției Naționale Anticorupție.
Cu patronii recent ieșiți din închisoare, cele mai solide echipe ale momentului, campionana Astra și vicecampioana Steaua nu stau nici ele pe roze. Astra are disperată nevoie să treacă de FC Copenhaga și să intre măcar în grupele UEFA Europa League pentru a-și asigura supraviețuirea la standardele de performanță ale sezonului trecut, în vreme ce Steaua, cu un lot mult subțiat față de anii trecuți, are și ea nevoie de confirmări în Europa pentru a nu depinde de capriciile finanțatorului Gigi Becali.
Cine vine după Steaua și Astra?
Imediat sub Astra și Steaua vine un șir de echipe așa-zis stabile, care speră, toate, la un loc în “play-off” și, implicit, la o felie cât mai consistentă din drepturile TV, principala sursă de venit a cluburilor noastre în ultimii ani.
Cu Ioan Andone pe bancă și ieșită cu bine din insolvență, Dinamo pornește optimistă în noul sezon și hotărâtă să propună nume-surpiză în fotbalul mare din propriul centru de juniori. Trupă solidă în sezonul trecut, Pandurii a pierdut o mulțime de jucători de prim “11” și nu pare să fi adus jucători pe măsură. Gică Hagi, în schimb, la Viitorul, a făcut mișcări foarte interesante în perioada de transferuri și pare pregătit să mai urce o treaptă spre podiumul Ligii 1.
Oțelit din duelul pierdul la limită în Europa League cu Hajduk Split, Iașiul lui Niccolo Napoli vrea să demonstreze că prezența în cupele europene nu e doar o întâmplare, după cum Botoșaniul și Craiova se profilează deja drept candidate la “play-off”.
„Play-off” / “Play-out”. Cât e de important să fii de partea “corectă” a liniei
Din plutonul echipelor mici sau cu probleme financiare, “abonate” la “play-out” – Rapid sau ACS Poli, CFR Cluj, ASA Târgu Mureș, Gaz Metan și Chiajna – doar CFR Cluj e creditată cu șanse reale să prindă “play-off”-ul. A fost la un pas să o facă anul trecut, când a pornit tot cu -6, dar a pierdut procesul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și, nerecuperând punctele, a intrat în depresie. Acum, cu Vasile Miriuță pe bancă, și cu un lot aproape intact față de anul trecut, pare mai decisă să facă performanță, în ciuda problemelor administrative.
“Echipele sunt foarte echilibrate. Nu mai e diferența aceea care era acum vreo 2 ani, când avea Steaua acea super-echipă, cu Sânmărtean”, îmi spune Vasile Miriuță, revenit în campionatul românesc după două sezoane. Îl întreb cum a văzut, din afară, noul sistem cu “play-off” / “play-out”, introdus anul trecut. “E și bun, și rău, depinde pe ce parte cazi”, se amuză Loți. “Dacă mergi în <<play-off>> cu Steaua și cu Dinamo, ai stadioane pline, ai motivație, ai perspectiva unui loc bun. Dacă mergi în <<play-out>> și joci cu 1.000 de spectatori pe meci, mai mult te îngropi… Ăsta e adevărul!”, tranșează Miriuță.
Cum Liga 1 pare mai echilibrată ca oricând, iar punctele din sezonul regulat se înjumătățesc oricum la trecerea în “play-off” / “play-out”, linia de demarcație dintre un sezon reușit și unul ratat se va trage la limită anul acesta, ca la un examen de admitere cu mulți candidați pe loc. Dincolo de venirea tonică a lui Christoph Daum în fotbalul nostru, care e de așteptat să producă o resetare la nivelul motivației multora dintre jucătorii noștri, noul sistem competițional rămâne unul dintre puținile insentive ale fotbalului românesc. Dacă asta e mult sau e puțin vom vedea cât de curând. Liga 1 o ia din loc chiar în acest weekend.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni