Lumea fotbalului | Multe cluburi și o mulțime de jucători ne arată chipul frumos al industriei

Lead.ro 27 martie 2020

Jucătorii Barcelonei au anunțat luni, prin intermediul căpitanului Leo Messi, că renunță la 70% din drepturile salariale pe durata suspendării competițiilor fotbalistice și că, în plus, vor suporta ei costurile pentru ca ceilalți angajați ai clubului să își primească salariile integrale pe durata crizei provocată de pandemia de COVID-19.

Prin proporțiile sale, gestul jucătorilor catalani reprezintă un precedent care va influența negocierile dintre alte cluburi și propriii sportivi.


Despre schimbările importante pe care le așteptăm – fie pe termen scurt, fie chiar pe termen lung – în fotbalul mare, am scris pe larg aici.

Unii cred că pandemia de COVID-19 ar putea marca un punct de inflexiune pentru un model economic care a ajuns să valideze transferuri de 222 de milioane de euro, precum cel al lui Neymar la PSG, sau salarii de 8 milioane de euro pe lună, cât susține „L’Equipe” că ar câștiga Leo Messi la Barcelona.

„Toată lumea e speriată acum. Se va instaura prudența în piața fotbalistică și, cine știe, poate că nu ne vom mai întoarce niciodată la ce a fost înainte de noul coronavirus”, spune în „As” Gay de Liebana, profesor de economie.

Cofondator al MBP School of Coaches, Jaime Fortuno merge și el pe ideea că piața se va dezumfla, dar că asta nu va dura decât o vreme. „Nu văd o problemă a fotbalului ca business. Super-transferurile vor dispărea doar un an sau doi”, e versiunea lui Fortuno. Fortuno dă și exemple pentru criza pe care o va traversa lumea fotbalului pe termen scurt. Cine va mai da 100 de milioane pe jucători precum Coutinho sau Dembele, de care Barcelona s-ar fi putut dispensa în vară?

Uite alte câteva întrebări: vom vedea mai multe schimburi de jucători, în locul transferurilor clasice? Cu cât și până când vor scădea sumele de transfer și salariile jucătorilor? Și care pot fi schimbările pe termen lung? Am vorbit despre ele aici.


„Life is a team sport”, așa sună unul dintre mesajele prin care cei de la Liverpool au ținut să le mulțumească medicilor, asistentelor medicale și tuturor oamenilor implicați zilele astea în sistemul de sănătate, farmaciștilor sau angajaților magazinelor alimentare rămase și ele deschise când aproape totul în jur s-a închis.

Zilele astea, lumea sportului ne amintește că nu ne uităm la competiții doar pentru a ține scorul, nu iubim sportive și sportivi doar pentru că sunt grozavi pe terenul de sport. E și ăsta un motiv, dar nu e singurul. Și nici cel mai important. Iubim sportul, cu eroinele și eroii lui, pentru că nicăieri nu găsim o sinteză mai bună pentru întregul nostru joc social, pentru cultura noastră modernă, în fine – pentru lumea în care trăim. Ținem cu ai noștri, suntem atrași de suferințele și încercările care trezesc în noi empatie, iubim calitățile pe care am vrea să le avem, admirăm curajul luptei intime pe care sportivele și sportivii o au cu limitele lor și cu cei care vor să-i limiteze (de regulă, adversari).

Toți știm că lumea nu începe și nu se termină cu sportul, dar adesea ne uităm la sportivii noștri și la cluburile noastre pentru a vedea care-i poziția lor; ce înțeleg ei din lumea din jur, cum răspund ei încercărilor comune. Or lumea fotbalului – o industrie pe care mulți n-o vor industrie – începe să răspundă bine.

La câteva săptămâni distanță de meciul dintre Atalanta și Valencia, considerat acum o bombă biologică, vedem că industria și-a păstrat și chipul uman, empatic, generos.

Multe donații individuale ale jucătorilor și antrenorilor, multe inițiative de strângere de fonduri pornite repede și-n Germania, și-n Spania, Italia sau Anglia, și o mulțime de echipe care au renunțat, din elan propriu, la o parte din drepturile salariale în favoarea celorlalți angajați ai clubului, a oamenilor din spatele scenei.

„Noi, jucătorii de fotbal, suntem un grup deosebit de privilegiat. Toți suntem conștienți că putem și trebuie să contribuim financiar atunci când este nevoie. FC Bayern are aproximativ 1.000 de angajați și mulți alții care îndeplinesc roluri importante în jurul clubului. Vrem să-i ajutăm și să le oferim securitate”, a explicat Manuel Neuer, portarul lui Bayern, decizia fotbaliștilor și a conducerii clubului de a-și reduce cu 20% veniturile anuale pentru a-i ajuta pe ceilalți angajați ai clubului.

„Ideea a pornit într-un cerc de jucători care a discutat apoi cu conducerea echipei. Și atunci a fost sarcina mea de căpitan să-i informez pe toți ceilalți actori (jucători). Reacția imediată pe care am primit-o în fiecare conversație a fost grozavă”, a mai spus Neuer.

Răspunsuri similare au avut Borussia Dortmund, PSG, Real Madrid, Barcelona, Juventus, Man City și multe alte cluburi din marile campionate europene.

Tot în Germania, Bayern, Dortmund, Leipzig și Leverkusen au strâns un fond comun de 25 de milioane de euro pentru a putea susține cluburile care au deja probleme de lichidități, în condițiile în care micile cluburi se așteaptă deja la dificultăți financiare din cauza amânărilor sau suspendărilor competițiilor interne.

Messi, Ronaldo, Lewandowski, Guardiola, Mourinho și mulți alții au contribuit individual pentru a-și ajuta comunitățile, Paris Saint Germain a făcut același lucru și direct, dar și cu ajutorul parizienilor, cluburile din Brazilia, Argentina, Anglia sau Chile au anunțat că-și pun la dispoziție stadioanele pentru a putea fi transformate în spitale de urgență, iar unii oficiali, cum e Frederico Varandas, președintele lui Sporting, s-au întors la profesia de medic „atât timp cât Portugalia va avea nevoie.”

Și în România, mai mulți oameni din fotbal au făcut donații pentru spitale, iar fostul fotbalist Răzvan Raț și-a transformat hotelul din Slatina în centru de carantină. Suporterii lui ASU Politehnica Timișoara au lipit afișe în oraș prin care se oferă să meargă la cumpărături sau la farmacie în locul persoanelor în vârstă. Peluza Nord Craiova și Universitatea Craiova joacă duminică de la 20:00 un meci demonstrativ de FIFA 20 (transmis în direct pe canalul de YouTube al clubului) și vor dona suma obținută din vânzarea biletelor virtuale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Craiova.

Iată alte câteva exemple de solidaritate:

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.