Mai bine la retur: Naționala României a pierdut din nou cu Danemarca, dar a câștigat-o pe Sorina Tîrcă

Lead.ro 5 martie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Fără Cristina Neagu, care n-a mai făcut deplasarea la Odense, echipa națională a României a pierdut și returul meciului cu Danemarca din preliminariile pentru EURO 2022. Adi Vasile și jucătoarele lui privesc de-acum spre meciul decisiv cu Austria (din 24 aprilie): acolo trebuie câștigate biletele pentru Campionatul European pe care Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru îl vor organiza între 4 și 20 noiembrie.

Până atunci, înfrângerea aceasta la cinci goluri, 32-27, ne lasă cu sentimente amestecate: echipa României e încă departe de nivelul de vârf al Danemarcei, medaliata cu bronz de la Mondialul din decembrie 2021, dar atitudinea și intensitatea jocului au fost bune. Iar Sorina Tîrcă (22 de ani) a avut o evoluție individuală excelentă. Dacă Sorina va arăta și mai departe același curaj și aceeași eficiență la linia de nouă metri, ea poate fi mare câștig pentru echipa națională. Un câștig pe care mulți fani îl antipipau de ceva vreme.

Cu 7 goluri din 10 aruncări, Sorina a fost activă nu doar pe inter stânga, dar și în centru, de unde angajările ei către pivoți și extreme au fost adesea foarte inspirate. 

Crina Pintea, cu 7 goluri (din 8 auncări) a făcut și ea un meci foarte bun și, una peste alta, atacurile României – și mai ales finalizările – au arătat mai bine decât la meciul tur.

Și apărarea a avut câteva momente bune, mai ales spre finalul primei reprize, când intervențiile spectaculoase ale Dacianei Hosu au ajutat România să șteargă startul slab și să se apropie la 10-9. La vestiare s-a intrat însă cu 13-10 pentru nordice, care au știut să mute jocul în termenii lor încă din startul reprizei secunde.

Chiar dacă naționala României a reușit adesea să joace în ritmul alert al adversarelor, e complicat să bați o echipă ca Danemarca cu armele ei, adică în ritmul alert al handbalului  jucat pe contraatac și faza a doua. O luptă de atacuri poziționale și lente le-ar fi încurcat mai mult pe daneze, însă Adi Vasile și jucătoarele lui și-au propus, încă de acum un an, să joace handbalul modern pe care Norvegia, Suedia, Danemarca sau Olanda (și nu doar ele) îl expimă așa de natural; or a pierde încercând să perfecționezi un stil anume nu trebuie să fie un capăt de țară – mai ales într-o grupă de calificare în care Danemarca a pornit oricum ca mare favorită.

La trasul liniei, această dublă contra medaliatelor cu bronz de la Mondialul din Spania ne-a confirmat că între România și cele mai în formă echipe europene există, într-adevăr, un decalaj; dar diferențele nu sunt dezarmante.

Dacă Cristina Neagu, Eliza Buceschi și Cristina Laslo revin (în formă) pentru meciurile cu Insulele Feroe (20 aprilie) și Austria (24 aprilie), România ar trebui să se califice la EURO 2022. 

Însă dacă e să ne uităm mai sus de atât, dacă e să reducem diferența față de Danemarca și celelalte trei-patru favorite la medalii, atunci jucătoare ca Tîrcă, Hosu, Bazaliu și celelalte tinere colege ale lor trebuie să-și continue dezvoltarea. 

Foto: SPORT PICTURES

 

Happening now