Mai încercăm o dată: România caută drumul mai simplu spre EURO 2024, pentru asta are nevoie de victorii în Liga Națiunilor

Ciprian Rus 21 septembrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Fără căpitanul Vlad Chiricheș (accidentat la ultimul meci de campionat), fără portarul Florin Niță, de departe cel mai bun jucător „tricolor” din ultimul timp (în continuare cu probleme la echipa de club), dar și fără Alex Maxim, aflat în formă bună în Turcia (neconvocat), România se pregătește, din postura de codașă a Grupei 3 din Liga B, de ultimele meciuri din acestă ediție a Ligii Națiunilor.


Finlanda – ROMÂNIA se joacă vineri, 23 septembrie, de la ora 21:45, pe stadionul Olimpic din Helsinki.
ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina e programat pentru luni, 26 septembrie, ora 21:45, pe Giulești.


Desfășurată într-un format-express, din pricina Mondialului din iarnă, ediția curentă de Nations League a fost împărțită în două calupuri, primul de patru meciuri, în iunie, și altul de două, care stă să înceapă. România a încheiat dezamăgitor suita de patru meciuri jucate în 10 zile, cu un 0-3 acasă în fața Muntenegrului; cu o singură victorie și trei înfrângeri, Naționala are șanse pur teoretice la primul loc și șanse slabe la al doilea.

În orice caz, următoarea partidă, în deplasare în fața Finlandei, este decisivă. Dacă pierdem, retrogradăm în eșalonul al treilea, în Liga C din Nations League. Dacă învingem, putem încă spera la unul din primele două locuri în grupă, obiectiv pe care Federația i-l impusese lui Ladislau Bölöni în timpul negocierilor pentru preluarea postului de selecționer și pe care fostul mare internațional refuzase să îl accepte. 

În funcție de rezultatele din ultimele două runde din Liga Națiunilor, România își poate ușura sau, dimpotrivă, îngreuna traseul din viitoarele preliminarii pentru Campionatul European din 2024, găzduit de Germania. Dacă reușește să câștige grupa sau dacă va fi echipa de pe locul secund cu cel mai bun punctaj din Liga B, va fi în urna a doua; dacă încheiem grupa pe oricare alt loc, vom fi în urna a treia. Rămâne de văzut dacă neîndeplinirea obiectivului intermediar va însemna debarcarea lui Edward Iordănescu, deși sursele de la Casa Fotbalului lasă să se înțeleagă că acest lucru nu se va întâmpla.

*

Chiar dacă pornește cu șansa a doua în disputa de la Helsinki, România are ascendentul meciuri tur, singurul pe care l-a câștigat, cu 1-0, golul marcat de Nicușor Bancu fiind, de altfel, și singurul al României în cele patru meciuri precedente. Din păcate, absențelor deja menționate li se vor adăuga, mai mult ca sigur, cele ale lui Nicușor Stanciu și Deian Sorescu, care nu sunt complet refăcuți fizic, și posibil, cea a lui Mario Camora, care s-a alăturat ultimul lotului, după meciul de luni al CFR-ului de la Pitești.

Cu Ionuț Radu în poartă, care profită de absența lui Niță și revine în Națională după evoluții amestecate în Italia, și în condițiile indisponibilităților de ultim moment din lot, selecționerul Edward Iordănescu ar putea propune un prim „11” cu nu mai puțin de 8 nume din fosta generație U21 în care ne-am pus atâtea speranțe acum trei ani: Radu – Rațiu, Rus, Nedelcearu, Bancu – R. Marin, Băluță, CicâldăuMan, Pușcaș, Tănase.

Până la definitivarea primului „11”, care, mai mult ca sigur, va diferi de cel pregătit pentru meciul cu Bosnia-Herțegovina de luni, lotul selecționat ne atrage atenția prin câteva surprize. Cea mai mare dintre ele o reprezintă prezența mijlocașului Daniel Boloca (Frosinone, locul 3 în Serie B). Născut și crescut în Italia, „absolvent” al academiei de fotbal al lui Juventus Torino, Daniel este, alături de fundașul Andrei Rațiu, unul dintre „copiii diasporei” de la care așteptăm o implicare consistentă în fotbalul nostru în anii care vin. (Mai multe despre subiectul acesta, aici)

Interesante sunt și chemările lui Denis Alibec și Tudor Băluță, jucători care, la Farul, sub comanda lui Gică Hagi, au revenit la nivelul pe care îl așteptam de multă vreme. În condițiile absenței îndelungate a lui Ianis Hagi, accidentat grav la început de an, o veste excelentă este revenirea printre „tricolori”, după aproape 1 an, a lui Nicolae Stanciu, transferat și blocat o vreme în China. Stanciu recunoaște că i-a fost dor de echipa națională și este concentrat la maximum pentru meciurile cu Finlanda și Bosnia din Liga Națiunilor. „Sunt pregătit să îmi asum rolul de lider”, spune Stanciu, în condițiile absenței lui Vlad Chiricheș.

*

Clasamentul Grupei 3, Liga B

Lotul convocat de Edward Iordănescu

Portari: Ionuț Radu (Cremonese), Horațiu Moldovan (FC Rapid), Ștefan Târnovanu (FCSB);

Fundași: Andrei Rațiu (Huesca), Cristian Manea (CFR Cluj), Adrian Rus (Pisa), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Andrei Burcă (CFR Cluj), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Mario Camora (CFR Cluj);

Mijlocași: Deian Sorescu (Rakow), Dennis Man (Parma), Andrei Cordea (FCSB), Alexandru Cicâldău (Al-Ittihad Kalba), Daniel Boloca (Frosinone), Marius Marin (Pisa), Nicolae Păun (Sepsi), Tudor Băluță (Farul Constanța), Răzvan Marin (Empoli), Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns), Darius Olaru (FCSB), Denis Drăguș (Standard Liege), Florinel Coman (FCSB);

Atacanți: George Pușcaș (Genoa), Denis Alibec (Farul Constanța), Florin Tănase (Al-Jazira).

 

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories