Marcus Despina, antrenorul campioanelor de la 8+1: „N-a fost nevoie să le spun nici măcar o dată să tragă mai tare sau mai mult. Partea cea mai grea vine întotdeauna de la ele”
Ciprian Rus 8 august 2024Corespondență Lead.ro de la Paris
Antrenor dedicat al Bărcii de 8+1 al României, sub coordonarea generală a antrenorului Antonio Colamonici, Marcus Despina este unul dintre oamenii de aur din spatele succesului entuziasmant al bărcii-vedetă a țării noastre și al revenirii acesteia, după două decenii, în elita olimpismului. Despina a preluat în 2022 acest proiect ambițios, în care s-au pus cele mai mari speranțe pentru Jocurile de la Paris, și de atunci barca de 8+1 nu a pierdut nicio competiție de anvergură, nici la Europenele de la Munchen, Bled și Szeged, nici la Campionatele Mondiale de la Racice și Belgrad, nici la Jocurile Olimpice de la Paris. Mai ales la Jocurile Olimpice de la Paris!
Aflat la prima sa ediție de Jocuri, tânărul antrenor vede totul prin lupa debutantului. Iar aurul câștigat de fete dă o strălucire aparte fiecărui detaliu. „E o experiență superbă”, îmi spune Marcus, absorbit de decorul rafinat al curții interioare a Ambasadei României de la Paris, locul unde comunitatea românească din capitala Franței a sărbătorit cel de-al treilea aur al acestei ediții. Cu medaliile la gât, fetele se pozează cu fanii. Marcus Despina se uită cu drag la ele: „Fetele asta fac un challenge din orice. Înainte de orice, sunt niște competitoare desăvârșite. Fără acest spirit de învingătoare, mi-e greu să cred că ar fi ajuns aici”, îmi confirmă tehnicianul un detaliu pe care Magdalena Rusu, din barca de 8+1, mi-l povestise acum câteva luni, când o întrebasem ce anume le leagă pe cele nouă fete din barcă.
De altfel, întărește Marcus Despina, totul pornește de la competitivitate. Componența bărcii se face în funcție de o selecție la sânge, unde principalul criteriu este viteza fetelor în bărcile mici. „În condițiile în care bărcile mici funcționează și sunt destul de bune în procentaje, ca viteză, față de recordul mondial, putem să alcătuim un 8 foarte puternic. În condițiile în care sportivul, individual, nu are o performanță foarte bună, e aproape imposibil să construiești un 8 câștigător. La noi, la 8+1, nu strică nici gloria pe care o ai în spate, nu strică nici experiența, dar nu poți trăi numai din glorie și experiență. E obligatoriu să-ți demonstrezi viteza pe apă. Altfel, oricând poate să apară un tânăr, un sportiv fără experiență, care trage bine și îți ia locul. Pornim de la acceptarea fiecăruia să fie cel mai bun, dar e nevoie ca aceste individualități să fie dispuse să tragă împreună ca un tot”.
„E greu să lucrezi cu un vestiar format din nouă fete?”, îl întreb pe tehnicianul de la canotaj. „Lucrăm împreună foarte bine, chiar e o echipă cu care n-am avut probleme mari. Există, normal, momente de oboseală, când apare frustrarea. Dar gândiți-vă că sunt responsabil de barca asta din 2022, de la München, de la Europene, și până acum n-am spus o dată ‘Vreau mai tare!’ sau ‘Vreau mai mult!’ Am zis ‘Vreau mai matur’, ‘Vreau mai frumos’, ‘Vreau mai înalt’, fără să spun că mi-aș dori să tragă mai tare, mai puternic. Partea cea mai grea vine întotdeauna de la ele. Noi lucrăm tehnic, facem reglajul de barcă, asigurăm tot sprijinul echipei, iar de acolo depinde doar de ele”.
Despre antrenorul principal Antonio Colamonici, mai tânărul său colaborator spune că este un profesionist desăvârșit și un motivator cum rar vezi. Dar marea calitate pe care se străduiește să o fure de la maestrul Colamonici este răbdarea: „Are foarte mare răbdare, știe să explice foarte bine ceea ce face, argumentează impecabil orice decizie ia”. La Antonio Colamonici, toate deciziile se iau pe apă: „Ochiul te poate minți, de aceea, componența bărcii e dată de viteza pe care o ai pe apă. Există o strategie transparentă, sportivii știu tot timpul ceea ce fac, regulile sunt foarte clare, iar selecțiile se fac întotdeauna cât se poate de corect”, îmi explică Marcus Despina.
Exemplul cel mai bun al modului de lucru sub comanda lui Antonio Colamonici este chiar povestea bărcii de 8+1. „Din 2022, s-au tot schimbat formulele la barca de 8+1. S-a schimbat ba un om, ba doi, ba trei, iar formula asta s-a definitivat înainte de Europene, cu opt din componente, iar după Europene am mai făcut o schimbare. Atunci am adus-o și pe Ancuța Bodnar, după un criteriu de putere și de viteză a bărcii. Am simțit că mai putem aduce o îmbunătățire, mai multă viteză, cu puterea pe care o dezvoltă Ancuța. Am încercat, am testat, am câștigat”, zâmbește antrenorul de la 8+1.
„E o mare bucurie să câștigi aurul olimpic după 20 de ani. Ce am făcut aici, la Paris, n-aș numi un experiment. Noi am mai dublat bărcile, iar pregătirea pe care o facem facilitează dublatul. Doar că la Jocurile Olimpice este extrem de greu. Aici, competitivitatea celorlalți este foarte mare. De exemplu, 8-ul nostru a avut în componență fete care au avut trei curse trase până la finală. Ceea ce este greu, în condițiile în care Marea Britanie a avut doar două curse (cu tot cu finală)”.
În parcul verde din curtea Ambasadei, ședința foto a luat sfârșit. Fetele de la 8+1 se strâng laolaltă și râd cu poftă din te miri ce. E soare, e cald, adie un vânt ușor la Paris. Zilele grele, reci, ploioase din ultimii doi ani par din altă viață. Din colțul său, sprijinit de soclul unei statuete antice, Marcus Despina se bucură de bucuria fetelor. Știe că pe fetele astea cochete de azi aurul olimpic nu le va sminti. Într-o lună, două, vor fi din nou pe apă, iar el le va striga de pe margine tot felul de indicații, mai puțin două: „Vreau mai tare!” și „Vreau mai mult!”.
Fotografii: COSR/Team Romania
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni