Meci cu meci și nervii tari. Tablou promițător pentru Simona la Roland Garros; Irina are și ea motive de optimism. Preview-ul tabloului feminin
Treizecizero.ro 20 mai 2016În vreme ce tabloul fetelor căpăta formă, numărul reprezentantelor României în tragerea feminină creștea de la patru la cinci. Sorana Cîrstea și-a confirmat fără emoții forma bună din ultimele luni, trecând prin tabloul de calificări confortabil. O serie de victorii solide, cu doar 13 game-uri cedate în șase seturi, iar Sorana revine unde îi e locul, pe main draw-ul unui turneu la care a făcut sferturi de finală în 2009. Din păcate, Andreea Mitu (azi, înfrângere în decisivul turului al treilea) și Patricia Țig (încă din primul tur de calificări) nu au putut să i se alăture.
Cu Sorana pe tablou (și cu reamintirea acelui sfert din 2009), discuția despre epoca excelentă a tenisului feminin românesc primește încă un suport. Iar tragerea la sorți, ca și rezultatele recente de la Madrid sau Roma, ne încurajează să sperăm la un turneu cât mai reușit pentru cât mai multe dintre fete.
Simona era întrebată la Madrid, după ce a câștigat finala, dacă nu crede că are șanse să ducă la capăt legătura dintre 2014 și 2016. “În 2014 ai făcut finala la Madrid, apoi ai ajuns în finală și la Paris. În 2016 ai câștigat Madrid. La Paris…?” Șansele ei arată promițător acum, dar asta nu înseamnă că tabloul nu ascunde suficiente meciuri grele. Îi oferă, însă, șansa de a intra treptat în competiție și de a-și găsi jocul cel mai bun pe zgura pariziană atunci când va avea nevoie.
Simona începe cu Nao Hibino, o jucătoare din Japonia care ocupă locul 70. Hibino are 21 de ani și va debuta pe tabloul principal de la Roland Garros, abia al doilea Slam al carierei. Are un titlu în palmares, câștigat anul trecut, la Tashkent, iar pe zgură a făcut un sfert de finală anul acesta, la Istanbul.
Turul al doilea i-o aduce pe învingătoarea dintre Zarina Diyas și Carina Witthoeft. Ar fi a treia întâlnire la al treilea Slam diferit cu Diyas, Simona învingând-o atât la AO, cât și la Wimbledon pe jucătoarea coborâtă, între timp, pe locul 93. În schimb, ar fi prima întâlnire cu Witthoeft, locul 97, la 21 de ani.
Runda a treia devine interesantă, pentru că, în teorie, ar putea însemna o revedere cu Mirjana Lucic-Baroni, jucătoarea a cărei imagine printre fanii Simonei e aproape înspăimântătoare. Istoricul celor două e binecunoscut. Lucic-Baroni i-a oprit drumul Simonei la două turnee de Grand Slam, la US Open 2014 (în runda a treia) și la Roland Garros 2015 (în turul secund). Alternativele la Baroni înseamnă excelenta japoneză Naomi Osaka, o tânără foarte promițătoare sau Jelena Ostapenko, ajunsă in extremis pe lista capilor de serie la poziția 32. Ambele sunt jucătoare bune, cu care Simona se va mai întâlni în viitor, dar momentul prezent și condițiile de joc o favorizează pe româncă la această prezumtivă primă întâlnire. De asemenea, o jucătoare din calificări închide cercul posibilelor adversare. Nu e știut la acest moment unde va nimeri Sorana, însă e posibil ca ea să fie repartizată chiar aici.
Segmentul de tablou din care s-ar alege adversara din optimile de finală e dominat de doi capi de serie iarăși accesibili. Pe de o parte este Lucie Safarova, finalista de anul trecut, proaspăt revenită după multe probleme de sănătate. Lucie a câștigat titlul la Praga, recent, dar s-a retras de la Madrid înainte de turul al doilea și a pierdut la Roma cu Misaki Doi, sugerând că are încă de tras până să atingă forma de acum un an. Simona a câștigat trei din cele patru meciuri directe cu Lucie. Sam Stosur e celălalt cap de serie, învinsa Simonei de la Madrid nemaifiind de ceva vreme un matchup dificil pentru româncă, deși Sam e finalistă la RG 2010. Alte nume din acea parte de tablou: Shuai Zhang, revelația de la Australian Open și învingătoarea Simonei de la Melbourne, Misaki Doi și încă un loc pentru o jucătoare din calificări, deci o altă posibilitate ca Sorana să ajungă în această zonă de tablou.
Dacă totul merge bine, în sferturi, Simona ar putea-o primi pe favorita 2, Agnieszka Radwanska. Problemele polonezei cu zgura sunt arhicunoscute, ceea ce înseamnă că trebuie să aruncăm un ochi și la alternative: Sloane Stephens, cu trei titluri la activ anul acesta (!), învinsă de Halep în drumul spre finala din 2014. Sau Sara Errani, altă fostă finalistă aici. Sau Barbora Strycova, mereu incomodă. Sau Caroline Garcia, care poate produce un traseu lung la Slamul de acasă.
Din sfertul al treilea de tablou, se desprind patru nume ca potențiale adversare în semifinale: cehoaicele Kvitova și Pliskova, Garbine Muguruza și Irina Begu. Iar Serena Williams este, firește, cea mai plauzibilă adversară în prezumtiva finală.
Una peste alta, un tablou bun pentru Simona, cu mai puține potențiale coji de banană în primele tururi decât în alte ocazii. Lucic-Baroni este un demon care trebuie înfruntat, în caz că meciul se va întâmpla, dar Simona pare într-un loc mult mai bun acum decât a fost la fiecare dintre precedentele două întâlniri. Finalista din 2016 are o șansă bună să construiască un traseu lung sau foarte lung, să adune puncte ca să urce în clasament și să-și facă rost de momentum pentru meciurile tari din fazele avansate. Meci cu meci și nervi tari pentru Simona și pentru fanii de acasă, cam asta ar fi cea mai bună abordare pentru acest tablou la care n-ai cum să nu te gândești departe, dar, în același timp, e exemplul perfect să ne readucă aminte că meciurile se câștigă pe teren, nu pe hârtie.
Dacă Simona este printre favoritele turneului, Irina Begu este pentru mine una dintre jucătoarele care pot produce surprize imense la Paris. Forma ei din ultimele săptămâni dovedește că Irina a făcut declicul, iar tabloul este perfect jucabil. După ce le-a întâlnit în ultimele săptămâni pe Kerber, Bouchard, Muguruza, Halep, Azarenka sau Serena, Irina a ieșit din acest traseu de foc o jucătoare mai bună, cu o experiență de neprețuit și cu multă încredere. Dar mai ales a rămas cu rezultate palpabile: multe meciuri câștigate, un sfert și o semifinală la două turnee mari.
După o săptămână de odihnă, Begu debutează la Roland Garros cu Bethanie Mattek-Sands, o adversară deja tradițională pentru Irina. E un meci bun pentru start, din două motive: unul, că Mattek-Sands e suficient de arțăgoasă ca să o conecteze rapid pe româncă la turneu, doi, că Irina a învins-o în toate cele patru meciuri anterioare, inclusiv unul la Roland Garros, chiar anul trecut, de asemenea în primul tur (6-4, 7-6). Un adversar familiar e bun ca să treacă repede emoțiile de început de turneu.
Irina o va primi în turul al doilea pe învingătoarea dintre Coco Vandeweghe și Naomi Broady. Americanca e favorită, dar jocul ei de forță nu se brodează grozav pe zgură, în fața unei Irina cu mai multe nuanțe în joc. Pentru turul al treilea, favorita de Top 8 primită de Irina este Roberta Vinci, care e în scădere puternică de turație în ultimele luni. O oportunitate bună pentru Irina să mai scadă din head-to-head: este 1-4, dar 1-1 pe zgură. Alte posibile adversare: Bondarenko, Beck sau o jucătoare din calificări.
Pentru optimi, e probabil un duel cu învingătoarea duelului cehesc Pliskova (1-0 h2h) – Kvitova (0-2 h2h). Petra e cea care a oprit-o anul trecut în turul al treilea pe Irina, dar la vremea aceea, Begu avea un cu totul alt raport cu favoritele. Un sfert de finală cu Garbine Muguruza ar fi excelent pentru Irina, o reeditare a superbului meci de la Madrid. Și, de ce nu, o altă reeditare a unui meci de la Madrid, o semifinală cu Simona Halep.
Cum arată tabloul celorlalte fete, pe Treizecizero
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni