Messi o ajută pe Barcelona să treacă examenul de la Sevilla, Bale o ține pe Real în fruntea clasamentului. Ronaldo conduce propriul clasament
Danny Coposescu 7 noiembrie 2016Dacă stai se te gândești, Sevilla e unul dintre cele cele mai impresionante cluburi din Spania. Lăsând la o parte succesul fără precedent pe care clubul andaluz îl are în Cupa UEFA, noua Europa League, vorbim despre o echipă care reușește sezon de sezon să producă fotbaliști și antrenori de top asupra cărora, inevitabil, granzii spanioli și europeni planează ca niște vulturi.
Dani Alves, Juan Antonio Reyes, Ivan Rakitic, Aleix Vidal, Alvaro Negredo, Kevin Gameiro, Jesus Navas…din jucătorii plecați în ultimii 10 ani de pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan poți construi cel puțin două echipe de top, pe care să le conducă antrenori la fel de curtați, ca Juande Ramos sau Unai Emery.
Așa că nu e o surpriză să o vezi pe Sevilla atât de sus în clasament după încă un an în care bogații fotbalului au trecut din nou pe la club ca la un supermarket bine aprovizionat. Stabilitatea asta, poate atipică Spaniei, asigură o continuitate mai importantă decât cea a lotului. Așa se face că Sevilla a putut să atragă un nou manager excepțional care să continue munca predecesorilor săi: argentinianul Jorge Sampaoli.
Până la întâlnirea de duminică seară cu Barcelona, devenise deja clar că discreta conducere a clubului a luat încă o decizie impresionantă. Sevilla era pe locul trei, iar Sampaoli încă nu gustaste înfrângerea pe teren propriu. Luis Enrique cu siguranță nu și-ar fi dorit o deplasare ca asta tocmai după tăvăleala primită, marți seară, pe Etihad, contra lui Man City.
Când Vitolo deschidea scorul pentru gazde, fanii Barçei se pregăteau să își șteargă cu totul din memorie săptămâna asta. Asta pentru că Sevilla nu numai că marcase, ci părea complet în control. Pressing-ul aproape isteric al jucătorilor lui Sampaoli, viteza de pe flancuri și demarcările constante și imprevizibile păreau să copleșească apărarea catalană. Izolat în atac, Messi se vedea nevoit să coboare până la mijlocul terenului pentru a culege puținele mingi pe care Barcelona le putea recupera.
Însă, ca de atâtea ori în ultimii ani, Barça a arătat că, atunci când jocul de echipă nu îi iese, individualitățile de care dispune sunt un plan B cel puțin la fel de eficient. De un singur moment a avut nevoie Messi pentru a egala, cu două minute înainte de pauză, printr-un șut superb din afara careului.
Messi vs Sevilla:
28 games
26 GOALS
13 ASSISTSAnother masterclass incoming.. pic.twitter.com/YWzlkmdAPc
— Leo Messi (@messi10stats) November 6, 2016
La fel de bine cunoscut e și efectul unui gol marcat într-un astfel de minut. A două jumătate a aparținut aproape exclusiv Barcelonei, în vreme ce Sevilla a ieșit de la cabine mai obosită și cu moralul vizibil dezumflat. Eliberată parțial de hărțuirea constantă de la mijlocul ternului, echipa lui Enrique, dar mai ales Messi, în particular, a bătut la ușa adversarilor până când pasa argentinianului a deschis-o, iar Luis Suarez a pătruns și a marcat golul victoriei. „A fost un test mare și s-a văzut din ce sunt făcuți jucătorii“, a spus Enrique, după meci.
Real Madrid a avut parte de un examen mult mai lejer contra nou-promovatei Leganes. Povestea meciului se leagă de două contracte semnate în ultimele zile. Întâi, cel prelungit de Gareth Bale (până în 2022) l-a făcut cel mai bine plătit fotbalist din lume. E ușor halucinant și să scrii suma de 600.000 de euro pe săptămână – brut, ce-i drept. Parcă îți mai revine sângele în obraji după ce vezi contribuția decisivă a galezului într-un meci mai puțin decât reușit al Realului. Dubla lui Bale în victoria cu 3-0 a garantat locul unu pentru madrileni pentru încă două săptămâni.
DEAL DONE: Gareth Bale has signed a contract extension at Real Madrid, tying him to the club until 2022. (Source: @RealMadrid) pic.twitter.com/O0qeSrht4I
— Transfer News Live (@DeadlineDayLive) October 30, 2016
Contrastul față de prestația tăcută a lui Ronaldo, un refren în sezonul ăsta de La Liga, e cu atât mai strident cu cât portughezul a dat și el un autograf pe o prelungire de contract de șase ani care, bineînțeles, îl face din nou cel mai bine remunerat jucător. Hat-trick-ul reușit de Ronaldo săptămâna trecută contra lui Alaves nu pare să fi rezolvat forma îngrijorătoare a atacantului de după accidentarea din finala Euro 2016. Cinci meciuri fără gol pe Bernabeu e fără precedent în cariera celui mai bun marcator din istoria clubului. Totuși, victoria și poziția Realului în ligă sunt dovada lotului puternic de care dispune Zinedine Zidane.
Cristiano Ronaldo will sign his new Real Madrid contract tomorrow at the Bernabéu, and will have a press conference at 1:30. pic.twitter.com/Ooz2VflVtg
— Cristiano Ronaldo (@Cr7Fran4ever) November 6, 2016
Atletico Madrid e marea pierzătoare a etapei ăsteia, după ce două penaltiuri au adus înfrângerea împotriva lui Real Sociedad. „Nu căutăm scuze“ a fost leitmotivul repetat de Diego Simeone și Juanfran. Argentinianul nu s-a plâns de arbitraj și a recunoscut că bascii au fost pur și simplu echipa mai bună.
Pentru Atleti urmează marele derby madrilen cu Real, imediat după pauza competițională pentru meciurile internaționale. Pentru oricine se îndoiește că spiritul din lotul lui Simeone a fost și el ciobit de înfrângerea asta, cuvintele lui Juanfran despre încleștarea de pe 19 noiembrie sunt răspunsul perfect: „Contiuăm cu fruntea sus și îi batem sigur acasă.“
El @VillarrealCF aprovecha las derrotas de Atlético y Sevilla y se sitúa como tercer clasificado de #LaLigaSantander. pic.twitter.com/kxtEF6TGxr
— LaLiga (@LaLiga) November 6, 2016