Messix: Leo Messi câștigă al șaselea Balon de Aur, trece de van Dijk și duce mai departe rivalitatea incredibilă cu Cristiano Ronaldo

Ciprian Rus 2 decembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Prea puține Baloane de Aur a câștigat Messi…”: este titlul ultimei „Contracronici” din „Marca”, cotidianul sportiv de la Madrid despre care nimeni nu poate bănui că i-ar face reclamă gratuită unui jucător al Barcelonei. Dar golul marcat după o fază marcă proprie lui Atletico Madrid, pe finalul vibrantului meci de duminică de pe „Wanda Metropolitano”, i-a forțat până și pe cei mai rezervați jurnaliști să umble din nou la folderul cu superlative, fatalmente expus repetițiilor când vine vorba de Leo Messi.

Deloc o surpriză, prima pagină a principalelor cotidiane sportive din Spania au titrat identic pe prima pagină, cu trimitere la Balonul de Aur care – se aflase deja – îl aștepta pe Leo Messi la gala organizată la Paris de „France Football”. Așteptările presei aveau să fie confirmate luni seara, când Leo Messi a reușit să ducă mai departe lupta cu sine însuși, spre un nou record, al șaselea Balon de Aur din carieră! Unul în plus, de acum, față de Cristiano Ronaldo, de care îl leagă, de peste un deceniu, o rivalitate sportivă fără precedent în lumea sportului modern. Un Balon care se adaugă, în acest sezon, titlul „The Best” acordat de FIFA și Ghetei de Aur, a șasea și ea din cariera sa, cucerită grație celor 36 de goluri marcate sezonul trecut în 34 de meciuri jucate.

Singură, Gheata de Aur și media de peste 1 gol pe meci – plus numeroase pase de gol – stă mărturie unui nou sezon individual de excepție pentru starul argentinian al Barcelonei. Numai că, lucru care i s-a reproșat și în anii de Copa America sau de Campionat Mondial, Leo Messi nu a reușit nici în 2019 să-și dubleze extraordinarele performanțe individuale cu un trofeu major. Pentru al patrulea an consecutiv, Leo Messi nu reușește să își treacă în palmares Liga Campionilor, după eliminarea dramatică de la Liverpool, 0-4, după 3-0 în tur, pe „Camp Nou”. Un meci tur în care Messi fusese cu adevărat stelar, marcând unul dintre golurile sezonului în fotbalul mondial, lucru care nu i-a ajuns, însă, Barcelonei pentru o calificare în finală.

O cutumă când vine vorba despre Balonul de Aur, câștigătoarea marii competiții a anului, de această dată Champions League, dă principalii favoriți la câștigarea trofeului. Virgil van Dijk, extraordinarul fundaș al lui Liverpool, om de bază în noua și puternica națională a Olandei, a fost creditat de mulți cu cele mai bune șanse de a-i lua trofeul lui Leo Messi. O misiune aproape imposibilă, în condițiile în care, Balonul de Aur, este, tradițional, un trofeu al jucătorilor de atac: ultimul fundaș care l-a câștigat a fost Fabio Cannavaro, în 2006, în vreme ce legende precum Franco Baresi sau Maldini nu l-au câștigat niciodată!

 

Tradiția s-a impus încă o dată, iar Virgil van Dijk a terminat pe locul 2. Hiatusul în lupta „unu la unu” de peste un deceniu dintre Leo Messi și Cristiano Ronaldo a durat un singur an și se prea poate ca și sezonul dezamăgitor al alesului de anul trecut, Luka Modric, cu evoluții mult sub standardele unui deținător de Balon de Aur, să-i fi întors pe votanți înspre un nume sigur ca Lionel Messi.

Spre deosebire de Messi anul trecut, Cristiano Ronaldo, cu un sezon de adaptare la Juventus, reușește, totuși, să prindă podiumul, înaintea unui alt nume propus de Liverpool, Sadio Mane.

Cu trofeul câștigat luni la Paris, Leo Messi închide o decadă la cel mai înalt nivel, cu șase Baloane între 2009, când l-a luat pe primul, și 2019. „Aveam doar 22 de ani când am câștigat primul trofeu, cum zboară timpul! Sunt conștient că am o vârstă și că, la un moment dat, va veni și momentul retragerii”, a spus, pe scenă, Leo Messi, în discursul de recepție a premiului. „Dar încerc chiar și acum să dau mai mult în fiecare an care vine”, a încheiat decarul Barcelonei, lansând deja provocarea marilor vedete din sală – absent, ca de obicei când nu câștigă, Cristiano Ronaldo – pentru al șaptelea său Balon de Aur.

Până atunci, Leo Messi duce în vitrina de pe „Camp Nou” al șaselea trofeu personal și al doisprezecelea din istoria clubului – record absolut pentru un club.

Rămân, ca de obicei, discuțiile despre ce premiază, de fapt, Balonul de Aur: cât contează, până la urmă, excelența individuală și spectacolul de pe teren și cât contează titlurile pe care le câștigi alături de colegii de la club sau de la națională într-un an competițional. Și de ce doar atacanții sunt premiați, când la succesele de echipă pun umărul și jucători precum Xavi sau Iniesta, campioni europeni, mondial și câștigători de Champions League în mai multe rânduri. Multe întrebări și o singură certitudine: votul dat aseară la Paris duce mai departe o istorie fără precedent: 11 trofee (6-5 pentru Messi) în 12 ani câștigate de Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Și totuși, când îi vezi jucând în unele meciuri, precum Messi contra lui Altetico, așa multe cum sunt, tot par puține.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now