Mihai Covaliu: „Sportul te învață să-ți dorești de la tine mai mult, să fii mai bun, să fii mai puternic, să vrei să fii mai sus”

Andreea Giuclea 19 iunie 2019

Sâmbătă dimineață, o porțiune de iarbă îngrădită din parcul central din Cluj s-a transformat în terenul din curtea școlii, iar foști mari sportivi ai României au devenit profesori de sport. Campioni olimpici precum Mihai Covaliu, Camelia Potec sau Loredana Dinu, președintele Federației de Handbal și de trei ori câștigător al Ligii Campionilor, Alexandru Dedu, sau Eva Tofalvi, care a participat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, le-au povestit copiilor despre sporturile în care au făcut performanță, i-au îndemnat la mișcare și au făcut câteva exerciții cu ei.

A fost modul prin care Comitetul Olimpic și Sportiv Român a lansat, în cadrul Sports Festival, un proiect destinat sportului școlar numit Noua oră de sport, prin care-și propune adoptarea unor metode mai atractive de a preda sportul în școli și familiarizarea elevilor cu sporturi olimpice precum scrima sau biatlonul.

În mijlocul copiilor și părinților strânși pentru exercițiile demonstrative a răsunat des vocea președintelui COSR Mihai Covaliu, care a explicat pe îndelete regulile sportului care i-a adus o medalie olimpică de aur și una de bronz, scrima. Fostul sportiv s-a mutat apoi într-un alt colț al parcului destinat discuțiilor despre sport sub umbrela Sports Talks, unde a vorbit pe larg despre proiect, despre rolul important pe care-l au părinții și profesorii în atragerea copiilor către sport și despre gândurile cu care privește spre Jocurile Olimpice de anul viitor.

Importanța sportului de masă

Avem nevoie de sportul de masă, de astfel de proiecte, iar Sports Festival este un proiect care poate fi dat exemplu tuturor orașelor, tuturor comunităților din România pentru a promova sportul, pentru a promova mișcarea și un stil de viață sănătos.

Dacă vorbesc din poziția de președinte al COSR, ar trebui să vorbesc despre performanță, despre medalii. Dar aceste medalii și această performanță nu poate fi făcută fără a avea baza solidă, fără a avea un sport de masă, un sistem care să producă această performanță.

De aceea am venit la Cluj, pentru a propune un nou proiect, o idee de a face o nouă oră de sport. Pentru că ne dorim ca toți copiii noștri, în momentul în care merg la școală, să facă și mișcare, pe lângă educație. Avem nevoie și de mișcare, să știm să alergăm. Copiii noștri trebuie să fie copii activi, sănătoși, pentru că doar așa ei vor avea un tonus mai bun, vor fi mai productivi, așa le va crește aplecarea către studiu.

Noua oră de sport

Propunem o nouă abordare a orei de sport. Am venit la Sports Festival cu un proiect pentru două discipline sportive, una e scrima, ultima disciplină care a adus României o medalie olimpică de aur la Rio, sport care poate fi practicat și în aer liber, și într-o sală de sport. Cealaltă e un sport de iarnă, biatlon. Aceste discipline dezvoltă anumite abilități pe care orice copil trebuie să le aibă: coordonare, echilibru, respirație, atenție, concentrare. E o propunere pilot, suntem deschiși, cred că fiecare poate să-și aducă contribuția la această idee.

Nu știu câți copii știu, în clasele I-IV, despre biatlon și despre ce anume înseamnă biatlonul, ce dezvoltă; la fel despre scrimă. Dar dacă gândim un proiect de conștientizare, de alfabetizare prin sport a copiilor în primii ani de studiu la școală, eu spun că atunci copiii noștri vor fi mult mai tentați să facă sport.

E foarte important aici rolul profesorului și al părintelui, pentru că dacă în trecut copiii se duceau singuri la sport, azi asta se întâmplă din ce în ce mai rar, iar rolul părintelui e unul decisiv în formarea, construcția viitorului adolescent în societate. E o mare responsabilitate și de aceea trebuie să oferim exemple ori de câte ori putem pentru a-i îndruma și a-i susține pe copii în practicarea unei discipline sportive.

Mesaj pentru părinți

Nu trebuie să ne gândim neapărat la performanță – copilul nostru trebuie să ajungă să câștige medalia de aur. Nu, copilul nostru trebuie să fie pregătit din punct de vedere sportiv, mental, fizic pentru a face față provocărilor pe care le găsim zi de zi în viață. Introducând și sportul, încercând cu copilul nostru diferite sporturi, diferite discipline, sunt absolut convins că la un moment dat copilul va îndrăgi ceva.

În cazul meu, nu m-am gândit vreodată că voi ajunge la scrimă, nici măcar nu știam până în clasa a treia, când am fost selecționat la scrimă în școală, ce e aia scrimă. Dar știam să alerg, știam să arunc cu mingea, știam să înot, să joc fotbal, să joc tenis de masă. Și toate aceste abilități m-au ajutat să fac scrimă.

Dacă testezi cât mai multe discipline, e imposibil să nu găsești ceva care să te atragă și să ți se potrivească. Și apoi putem vorbi de campioni, dar în primul rând bătălia este a ta cu tine însuți. Ăsta e cel mai greu meci, asta este cea mai grea luptă. Sportul te învață tocmai acest lucru, să-ți dorești de la tine mai mult, să fii mai bun, să fii mai puternic, să vrei să fii mai sus. Și în momentul acesta poți să faci orice-ți propui în viață.

Cel mai important pentru copii e să te vadă că participi la acțiunile pe care i le recomanzi, că alergi și tu cu el, că arunci la țintă, că mergi la înot, că joci tenis, fotbal. Când copilul tău te vede pe tine că știi să alergi, să arunci, să sari un gard, atunci cumva îl obligi, îl capacitezi și pe el să facă aceste lucruri.

Jocurile Olimpice de la Tokyo

Mizăm pe șapte-opt discipline care sunt cele mai valoroase în momentul acesta, de aceea am și creat programul Samurai 2020. Mizăm pe o echipă formată din 90-100 de sportivi, iar în ce privește numărul de medalii, cine e familiarizat cu ce se întâmplă la Jocurile Olimpice și cu gradul de dificultate al competiției și cu încărcătura psihică de la o astfel de competiție, vor reuși acolo doar cei mai buni, doar cei care își vor controla emoțiile. E foarte dificil de spus un număr exact (de medaliii). Eu tot timpul mi-am pus obiective foarte îndrăznețe, mie mi-ar plăcea foarte tare ca numărul de medalii să fie alcătuit din două cifre; e un obiectiv pe care eu cel puțin mi-l doresc și sunt convins că și sportivii vor face tot ce depinde de ei și vor reuși să se autodepășească, e foarte important. Și atunci vor veni și performanțele și medaliile.

 

Foto: Diana Câmpian/Sports Festival

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.