Moment istoric: Messi vrea să plece. Leo îi cere Barcelonei să îi accepte plecarea cu efect imediat

Lead.ro 25 august 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

A părut mereu ca o situație imposibilă, dar iată-ne aici: Lionel Messi a anunțat clubul la care a evoluat întreaga carieră că dorește să plece de la gruparea catalană. Internaționalul argentinian a trimis un mesaj în termeni legali clubului în cursul zilei de azi, spunând că vrea să pună în aplicare o clauză care îi permite să plece liber de contract, cu efect imediat.

Clubul catalan, potrivit mai multor surse, crede însă că respectiva clauză ar fi expirat, iar contractul lui Messi e valabil până în 2021, cu o clauză de reziliere de 700 de milioane de euro. Board-ul de directori ai Barcelonei se reunește în regim de urgență pentru a discuta situația de criză creată. Mai multe surse spun că doar demisia președintelui Bartomeu ar mai putea salva situația.

Clauza în discuție i-ar permite lui Messi să înceteze contractul la finalul fiecărui sezon, dacă dorește asta. Finalul sezonului e considerat a fi 31 mai, ca atare Barcelona crede că înțelegerea e automat prelungită pentru încă un an, însă avocații lui Messi se pregătesc să argumenteze că întreruperea provocată de pandemia Covid a schimbat înțelegerea termenului de final de sezon. Potrivit mai multor surse, cele două părți sunt pe cale să intre într-un conflict juridic, care ar putea face eventuala despărțire și mai dureroasă și complicată.

În vârstă de 33 de ani, Messi joacă la FC Barcelona din 2004. În cele 16 sezoane adunate în tricoul blaugrana, Messi a câștigat un total de 33 de trofee, printre care 4 Ligi ale Campionilor, marcând 633 de goluri în 731 de meciuri oficiale. Messi a adunat șase trofee Balonul de Aur și a triumfat tot de șase ori în Golden Shoe. E unanim considerat unul dintre cei mai mari sportivi ai tuturor timpurilor, iar plecarea sa ar constitui un șoc de proporții în lumea sportului.

Barcelona a avut un sezon de coșmar, în care și-a ratat toate obiectivele pe plan sportiv, a luat o sumedenie de decizii discutabile pe plan organizatoric și strategic și s-a afundat într-o serie de scandaluri interne care l-au făcut pe Messi, faimos, printre altele, și pentru faptul că spune puține lucruri în public, să ia poziție. Seria s-a încheiat apoteotic, cu un eșec istoric suferit în fața lui Bayern Munchen în sferturile de finală ale Champions League, un 2-8 greu de privit, care a trimis unde de șoc în Catalonia. Clubul a reacționat rapid, anuțând demiterea lui Quique Setien și numirea lui Ronald Koeman pe banca tehnică, cu un mandat de doi ani. De asemenea, mai multe schimbări importante în lot sunt considerate inevitabile, inclusiv despărțirea de nume grele, printre care Luis Suarez sau Rakitic. În primăvară sunt anunțate alegeri, ceea ce înseamnă, practic, prelungirea stării de incertitudine.

Însă, cu toate astea, o plecare a lui Messi părea, chiar și așa, inimaginabilă.

Cotidianul AS scrie că starul argentinian s-a ales cu încă un motiv de nemulțumire după întâlnirea cu Koeman. Antrenorul olandez i-ar fi transmis că venirea sa înseamnă „sfârșitul tuturor privilegiilor” și că o să fie „inflexibil, pentru că e necesar să se gândească la echipă”. Publicația crede că acest element ar fi fost ultima picătură în ceea ce îl privește pe Messi.

Fanii Barcelonei s-au adunat deja în fața clubului ca să protesteze.

Dacă îl va pierde pe Messi gratis, Barcelona ar suporta nu doar un șoc emoțional și o pierdere de calitate enormă, ci și un (alt) eșec financiar de proporții, pierzând fără să primească nimic la schimb un jucător de o valoare inestimabilă.

Președintele Cataloniei nu pare deloc convins că Messi va mai fi la anul în tricoul Barcei, publicând deja un mesaj de adio pe Twitter. „Catalonia va fi mereu casa ta. Îți mulțumim atât de mult pentru toți acești ani fericiți și pentru fotbalul grozav oferit. Am fost suficient de norocoși să împărțim câțiva ani din viețile noastre cu cel mai bun jucător din lume și cu un atlet nobil. Nu te vom uita niciodată”.

Natural, Internetul a bubuit la aflarea veștii, „Messi”, „Barcelona” sau „Barca” devenind rapid trending topics pe Twitter. Peste două milioane de tweet-uri cu și despre Messi fuseseră publicate în primele ore de după aflarea veștii.

Speculațiile privind posibila viitoare destinație a lui Messi s-au întins ca focul. Printre suspecții obișnuiți se vor număra PSG sau Manchester City, cluburi menționate și în alți ani ca potențiale destinații pentru Messi. ESPN a scris luni că City analizează dacă un transfer ar fi posibil fără să încalce regulile de fair-play financiar. Internazionale Milano a mai apărut în acest an pe lista echipelor care ar putea încerca aducerea lui Messi și încearcă de mulți ani să se poziționeze drept o opțiune plauzibilă pentru argentinian, în cazul în care plecarea lui ar deveni realitate. Manchester United ar fi, de asemenea, interesată. La fel și Chelsea, dacă e să ne luăm după sursele lui Rio Ferdinand.

Un transfer al lui Messi ar fi însă prohibitiv chiar și pentru cele mai bogate cluburi din lume, mai cu seamă când la asta se adaugă salariul și restul bonusurilor lui Messi, un pachet care depășește valoarea de 100 de milioane de euro anual. Însă în varianta în care aducerea lui ar presupune doar salariile, lucrurile s-ar schimba dramatic pentru orice club interesat.

 

Articol în curs de actualizare

Top Stories